Udfordringerne og glæderne ved aldring er unikke for hver af os og kan variere betydeligt afhængigt af ens livsstil, helbred og personlige omstændigheder.

Guide med masser af tips: Sådan bliver dit liv frem mod de 100 år

Se plusser og minusser på din vej mod de 100 år: Sygdomme, udfordringer og oplevelser. Kæmpe guide her.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

At træde ind i seniortilværelsen som markerer begyndelsen på en ny fase i livet; en tid fyldt med både udfordringer og glæder.

Alderen giver en række fysiske og mentale forandringer, men det er også en tid, hvor man kan reflektere over livet og finde ny mening og tilfredshed.

Som 60-årig kan man stå over for udfordringer såsom at tilpasse sig nye helbredsmæssige og fysiske begrænsninger. Fysisk aktivitet kan blive mere udfordrende, og man kan opleve øget risiko for helbredsproblemer som hjertesygdomme eller gigt.

Så mange danskere er over 60 år

I alt er der ifølge Danmarks Statistik 1.599.545 danskere over 60 år.

Så mange er der i de enkelte aldersgrupper:

60-69 år: 695.105

70-79 år: 584.566

80-89 år: 274.047

90-99 år: 44.649

Over 100 år: 1.178

Opgørelse: 1. januar 2024

Men samtidig kan denne fase af livet også være en tid med ny frihed og muligheder. Mange vælger at gå ned i tid, senere nyder de den første del af tilværelsen som pensionist ved at rejse, genoptage eller gå igang hobbyer, engagere sig i frivilligt arbejde eller tilbringe mere tid med familie og venner.

Når man når 70’erne, kan udfordringerne ved aldring forstærkes. Mobilitetsproblemer kan blive mere udtalte, og man kan opleve behov for mere omfattende sundhedspleje og medicinsk behandling.

Samtidig kan det også være en tid med stor personlig vækst og tilfredshed. Mange finder glæde ved at reflektere over deres livserfaringer og dele deres visdom med yngre generationer.

I 80’erne kan udfordringerne ved aldring blive mere udtalte, og man kan opleve behov for mere omfattende pleje og støtte.

Samtidig kan denne fase af livet være en tid med dyb personlig tilfredshed og ro. Mange værdsætter de små glæder i livet og finder ny mening og tilfredshed ved at fordybe sig i kunst, natur eller spiritualitet.

Når man når over de 90 år, kan man stå over for betydelige udfordringer såsom stærk afhængighed af pleje og assistance og øget risiko for helbredsproblemer.

Men samtidig kan denne fase af livet også være en tid med dyb taknemmelighed og accept. Mange finder glæde ved at være omgivet af omsorg fra familie og venner og ved at leve i øjeblikket med fuld opmærksomhed.

Brug livet mod de 100 år

Udfordringerne og glæderne ved aldring er unikke for hver af os og kan variere betydeligt afhængigt af ens livsstil, helbred og personlige omstændigheder.

Men uanset alder er det vigtigt at huske, at aldring er naturligt – og det gælder om at finde glæden ved livet. Og acceptere det, som det er.

Her gennemgår vi de årtier i seniorlivet, som de strækker sig fra du er fyldt 60 år til du når over de 90 år.

60-69 år: Skab balance og styrke

Når vi træder ind i vores 60’ere, er det vigtigt at fokusere på at opretholde en sund og aktiv livsstil.

Det kan være vigtigt at dyrke regelmæssig motion såsom gåture, svømning eller yoga for at styrke muskler og bevare balancen.

Vi skal spise en afbalanceret kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn, som bidrager til et godt helbred.

Tid til at forfølge passioner og interesser

Vi har mulighed for mere tid og frihed til at udforske nye hobbyer eller dykke dybere ned i eksisterende interesser, hvilket kan give stor glæde og tilfredshed.

Stærkere relationer med familie og venner

Med mere tid til rådighed kan personer i denne aldersgruppe dyrke de i nære relationer og skabe tættere .forbindelser med deres børn, børnebørn og venner, hvilket kan bringe stor glæde og lykke.

Rejser og oplevelser

Efter mange år i arbejdslivet er der nu ofte mulighed for at rejse og opleve nye steder og kulturer og få  uforglemmelige og glædelige oplevelser.

Forbedret work-life balance:

Personer i denne aldersgruppe kan etablere en bedre balance mellem arbejde og fritid, hvilket giver mulighed for mere afslapning, rekreation og selvpleje.

Stolthed over livsresultater

Efter år med dedikation og arbejde kan personer i denne aldersgruppe se tilbage på deres livsresultater med stolthed og tilfredshed, hvilket kan bringe stor glæde og tilfredshed.

Sygdom og sundhed

I aldersgruppen 60-69 år

Generelt god sundhed

Mennesker i alderen 60-69 år oplever typisk stadig en relativt god sundhed uden alvorlige helbredsproblemer. Man kan dog begynde at opleve mindre aldersrelaterede problemer som stivhed i leddene eller smerter.

Fald i muskelmasse og styrke

På grund af aldring og reduceret fysisk aktivitet kan muskelmassen og styrken begynde at falde, hvilket kræver mere opmærksomhed på træning og mobilitetsøvelser for at opretholde funktionsevnen. Det kan være det sværere at løfte tunge genstande eller udføre fysisk krævende aktiviteter som havearbejde i længere perioder.

Man kan opleve ømhed og stivhed i muskler og led efter en dag med fysisk aktivitet. Det kræver mere hvile og muligvis smertestillende medicin.

Det kan være sværere for eksempel at udføre yoga- eller strækøvelser uden at føle sig ustabil eller stiv.

Begyndende forekomst af aldersrelaterede sygdomme

Er man mellem 60 og 69 år begynder antallet af aldersrelaterede sygdomme såsom diabetes, højt blodtryk og højt kolesteroltal at stige, selvom de typisk stadig er forholdsvis milde. Men det kan være nødvendigt at ændre kost- og motionsvaner samt gå til regelmæssig kontrol hos lægen.

Øget risiko for osteoporose

Der er en øget risiko for osteoporose og knogleskørhed, der øger risikoen for brud – især hos kvinder efter overgangsalderen.

Let nedsat syn og hørelse

Synet og hørelsen kan begynde at forringes lidt, men det er typisk stadig tilstrækkeligt til at udføre daglige aktiviteter uden store problemer. Man kan for eksempel opdage, at man har brug for stærkere briller for at læse eller opleve vanskeligheder med at høre samtaler i støjende omgivelser.

Stadig aktiv og engageret

Mange i aldersgruppen 60-69 årige er stadig aktive og engagerede i deres samfund og personlige interesser. De føler sig ofte stadig i midten af livet og ser frem til at opnå nye mål.

Klarhed og skarphed i tankerne

Det kognitive funktionsniveau er generelt godt, og mange bevarer en skarp og klar tænkning, der gør dem i stand til at håndtere komplekse opgaver og problemer.

Håndtering af stress og ændringer

Personer i aldersgruppen håndterer typisk stress og livsændringer med relativ lethed og tilpasningsevne.

Ønske om personlig vækst

Selvom man når senioralderen, kan der stadig være et stærkt ønske om personlig udvikling og selvrealisering og man er ivrig efter at udforske nye muligheder og udfordringer.

Opnåelse af livsmål

Mange mennesker i denne aldersgruppe har opnået – eller er på vej til at opnå – deres livsmål og kan ofte føler sig tilfredse med det, de har opnået hidtil.

Øget fokus på familieliv og sociale relationer

Pensionering kan give mere tid til at tilbringe med familie og venner, hvilket kan være givende. Men det kan også medføre konflikter eller udfordringer i forhold til familiemedlemmer.

Tips til kost og motion

For aldersgruppen 60-69 år.

Fysisk aktivitet

Regelmæssig motion er afgørende for at opretholde sundheden.

Prioriter en kombination af  træning, der får pulsen op som for eksempel løb eller svømning, styrketræning og fleksibilitetsøvelser for at bevare muskelmasse, styrke og bevægelighed.

Sund kost

Spis en varieret og afbalanceret kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, magert protein og sunde fedtstoffer.

Undgå forarbejdede fødevarer og overskydende sukker og salt.

Regelmæssige helbredsundersøgelser

Sørg for at få regelmæssige helbredsundersøgelser og screenings for at opdage eventuelle sundhedsproblemer tidligt og tage de nødvendige forholdsregler.

Sund livsstil

Undgå rygning, begræns alkoholforbrug og sørg for tilstrækkelig hvile og søvn for at opretholde generel sundhed og trivsel.

Sociale forbindelser

Hold kontakten med venner og familie, og deltag i sociale aktiviteter for at opretholde mentalt velvære og følelsen af tilhørsforhold.

70-79 år: Hold dig igang og vær med i fællesskaber

I vores 70’ere er det vigtigt at fortsætte med at bevæge os, spise sundt og indgå i sociale netværk.

Det kan for eksempel være at deltage i frivilligt arbejde i organisationer som Faglige Seniorer eller Røde Kors og være sammen med andre til for eksempel gymnastik, svømning eller i en danseklub for på den måde at holde sig i form og være sammen i fællesskaber med andre mennesker.

At holde hjernen aktiv med mentale øvelser som krydsord eller læsning vil også hjælpe med at holde hjernen skarp.

Dybde i relationer

Personer i 70’erne kan ofte glæde sig over større dybde i deres relationer med familie og venner.

Erfaringens visdom

Med alderen kommer større indsigt, og personer i deres 70’ere kan glæde sig over den viden og erfaring, de har akkumuleret gennem livet, og de råd og den vejledning, de kan tilbyde andre (som så ikke altid er lydhøre).

Mindre stress

Efter pensioneringen kan man glæde sig over mindre stress og travlhed, hvilket giver mulighed for mere tid til at slappe af, nyde livet og dyrke interesser.

Taknemmelighed for sundhed

De 70-79 årige kan i de fleste tilfælde glæde sig over deres fortsatte sundhed og evne til at udføre daglige aktiviteter.

Livets enkle glæder

Efter år med arbejde og ansvar kan man i sin 70’ere glæde sig over livets enkle tilbud, såsom en stille gåtur i naturen, tid med børnebørnene eller en god bog.

Sygdom og sundhed

I aldersgruppen 70-79 år.

Øget forekomst af kroniske sygdomme

I denne aldersgruppe oplever folk en stigning i forekomsten af kroniske sygdomme som hjertesygdomme, gigt og højt blodtryk, der kan påvirke det daglige liv og funktionsevne.

Reduceret mobilitet og udholdenhed

Muskelstyrke og udholdenhed falder yderligere, hvilket kan resultere i nedsat mobilitet og behov for hjælpemidler som stok eller rollator. Man kan have svært ved at gå op ad trapper uden pauser eller støtte, da muskelmassen og styrken er vigende.

Øget risiko for fald

Svækkelse af muskler og balance øger risikoen for fald, hvilket kan føre til skader og ofte også tab af selvtillid. Et fald og for eksempel et brækket ben kræver længerevarende rehabilitering og muligvis brug af hjælpemidler.

Flere i aldersgruppen begynder at bruge en rollator eller en kørestol til længere gåture eller udflugter uden for hjemmet.

Hyppige lægebesøg og medicinering

Behovet for lægebesøg og medicinering øges for at håndtere sundhedsproblemer og holde dem under kontrol. Der kan være hyppigere forkølelser eller influenza, og det kræver mere tid til at komme sig efter sygdom.

De 70-79 årige bliver ofte diagnosticeret med type 2-diabetes og skal nu overvåge blodsukkerniveauer og følge en streng kostplan.

Nedsat syn og hørelse

Synet og hørelsen forværres yderligere, hvilket kan påvirke evnen til at udføre daglige aktiviteter og kommunikere med andre.

Accept af aldring

Der er hos den enkelte ofte en større accept af aldring og de begrænsninger, der følger med alderen.

Bekymring for helbred og fremtid

Der er en øget bekymring for helbredet og fremtiden, og man kan opleve angst i forhold til, hvad der venter.

Fokus på sociale forbindelser

Der lægges større vægt på at opretholde sociale forbindelser og relationer. Ofte søger man støtte og samhørighed jo mere fremskeden ens alder er. Men mange i 70’erne oplever ofte ensomhed og isolation.

Refleksion over livserfaringer

Der er en øget refleksion over livserfaringer og tilfredshed med opnåede mål, selvom der stadig kan være ting, man ønsker at opnå.

Bekymring for dødelighed

Man kan begynde at blive mere opmærksom på dødelighed og begynde at tænke over, hvad der vil ske, når man ikke længere er her.

Tips til kost og motion

For aldersgruppen 70-79 år.

Fortsæt med fysisk aktivitet

Selvom mobiliteten kan være reduceret, er det stadig vigtigt at fortsætte med at være fysisk aktiv. Vælg lav-intensitetsøvelser som svømning, vandgymnastik eller gåture for at bevare bevægelighed og styrke.

Balance og koordination

Øvelser, der fokuserer på balance og koordination, såsom yoga eller tai chi, kan hjælpe med at reducere risikoen for fald og forbedre kropsbevidsthed.

Kost og ernæring

Oprethold en sund og næringsrig kost for at støtte immunsystemet og bekæmpe kroniske sygdomme. Konsulter eventuelt en diætist for at få skræddersyet ernæringsrådgivning.

Hjælpemidler og tilpasning

Vær åben overfor at bruge stok, rollator eller andre hjælpemidler for at forbedre sikkerheden og uafhængigheden.

Mental aktivitet

Hold hjernen skarp med mentale øvelser som puslespil, krydsord eller læsning. Deltagelse i kulturelle arrangementer og hobbyer kan også være gavnligt.

80-89 år: Find ro og accepter livets gang

Når vi når vores 80’ere, er det vigtigt at fokusere på vores mentale velbefindende og daglige komfort.

Det kan for eksempel være at dyrke mindfulness og meditation for at bevare roen og acceptere livets udfordringer.

At omgive os med varme og nærvær fra familie og venner vil også støtte vores følelsesmæssige velbefindende. Mange må opsøge fællesskaber for at undgå ensomhed og isolation.

Færre bekymringer

Med alderen kan bekymringerne ofte mindskes, og personer i denne aldersgruppe kan glæde sig over den ro og fred, de finder i livets enkle glæder og øjeblikke.

Tid til refleksion

Med mere tid til rådighed kan man glæde sig over tid til at reflektere livet, erfaringerne fra tilværelsen og de ting, der virkelig betyder noget for den enkelte.

Livets enkle glæder

Personer i 80’erne kan finde glæde over de små, men betydningsfulde øjeblikke i hverdagen.

Yderligere fald i fysisk kapacitet og mobilitet

Den fysiske tilstand kan forringes yderligere, hvilket kan begrænse uafhængigheden og øge behovet for pleje.

Der kan være brug for hjælp til at komme ud af sengen eller op fra en stol på grund af svækket muskelstyrke og balance.

Sygdom og sundhed

I aldersgruppen 80-89 år.

Øget hyppighed af medicinske undersøgelser og behandlinger

Den øgede forekomst af sundhedsmæssige problemer kræver hyppigere medicinsk opfølgning og behandling.

Der er behov for hyppige lægeaftaler for at overvåge blodtryk, blodsukker og andre sundhedsindikatorer og måske tage flere forskellige typer medicin dagligt.

Højere forekomst af demens

Denne aldersgruppe har en øget risiko for sygdomme som demens, hvilket kan have en betydelig indvirkning på livskvaliteten.

Er der tegn på en demenssygdom – såsom hukommelsestab og forvirring – påvirker det de daglige funktioner og kræver mere støtte fra plejepersonale eller pårørende.

Øget risiko for funktionelle begrænsninger

Den fysiske skrøbelighed kan resultere i øgede funktionelle begrænsninger, hvilket kan påvirke daglige aktiviteter og livskvalitet.

Der kan være behov for hjælp til personlig pleje – som at klæde sig på eller gå på toilettet – på grund af en svækket fysik.

Generel svækkelse af kroppen

Kroppens organfunktioner kan være forringet yderligere, hvilket kan øge sårbarheden over for sygdomme og komplikationer.

Man oplever hyppigere træthed og udmattelse og kan have svært ved at opretholde tidligere aktivitetsniveauer.

Følelse af isolation og ensomhed

Man kan opleve øget social isolation og ensomhed, hvilket kan påvirke det mentale velvære negativt.

Accept af egen dødelighed

Der er en øget accept af egen dødelighed, hvilket kan føre til refleksion og forberedelse.

Ønske om at opretholde selvstændighed

Trods øgede fysiske begrænsninger kan den enkelte have et stærkt ønske om at opretholde så meget uafhængighed som muligt.

Behov for støtte fra familie og samfund

Støtte fra pårørende og samfundet er afgørende for at opretholde livskvaliteten og trivslen i denne aldersgruppe.

Tips til kost og motion

For aldersgruppen 80-89 år.

Tilpas motion

Tilpas træningsrutinerne så de passer til eventuelle fysiske begrænsninger. Vælg lav-intensitetsøvelser som stoleøvelser eller vandgymnastik for at opretholde bevægelse og styrke.

Sund kost og væske

Sørg for tilstrækkelig væske og spis en nærende kost med fokus på fibre, protein og vitaminer for at opretholde en sund krop og styrke immunsystemet.

Søvnkvalitet

Fokuser på at forbedre søvnkvaliteten ved at skabe en behagelig soveplads og lav en plan for regelmæssig søvn.

Mentale øvelser

Hold hjernen skarp med mentale øvelser som krydsord, hukommelsesøvelser eller læsning. Deltagelse i kreative aktiviteter som kunst eller musik kan også være gavnligt.

Hold kontakt til familien

Sørg for at opretholde forbindelsen med familie og andre pårørende, enten personligt eller grib telefonen eller skriv via digitale medier.

Over 90 år

At nå en alder over 90 år er en bedrift, der på trods af svækkelse også bringer masser af glæde i dagligdagen.

Man kan opleve en dyb følelse af taknemmelighed og tilfredshed med livet, samtidig med, at man værdsætter de nære relationer og øjeblikke af glæde, der stadig kan opleves.

Men når vi er over 90 år, oplever vi oftest en øget sårbarhed og behov for specialiseret pleje og støtte.

Tid med kære

Personer i denne aldersgruppe kan glæde sig over den dyrebare tid, de tilbringer med deres nærmeste i mange generationer. Mange oplever også, at de er ensomme og isolerede og føler sig efterladt.

Livets enkle glæder

Personer i deres 90’ere kan glæde sig over livets små glæder og kan føle stor tilfredshed med simple ting som solstråle på ansigt, en venlig samtale eller en varm kop te

Erindringer

Efter år med livserfaring kan personer over 90 år glæde sig over minderne om livets højdepunkter og de mennesker, de har mødt og elsket undervejs.

Taknemmelighed for dagen

Personer over 90 år kan ofte glæde sig over hver ny dag som en gave og værdsætte hvert øjeblik, de har sammen med deres familie og tilbageværende venner og bekendte.

Sygdom og sundhed

I aldersgruppen over 90 år.

Ekstremt nedsat fysisk kapacitet og mobilitet

Når vi er i denne aldersgruppe, kan vi være meget skrøbelige og have alvorlige begrænsninger i mobilitet og uafhængighed.

Man kan være sengeliggende og skal have hjælp til at vende sig i sengen eller flytte fra seng til stol.

Større risiko for fald og skader

De fysiske begrænsninger øger risikoen for fald og skader, hvilket kan have alvorlige konsekvenser.

Man kan opleve gentagne fald og have brug for omfattende støtte og tilsyn for at forhindre yderligere skader.

Højere forekomst af alvorlige helbredsproblemer

Ældre over 90 år har en højere forekomst af alvorlige helbredsproblemer som hjerte-kar-sygdomme, kræft og demens. Flere flere kroniske sygdomme påvirker livskvaliteten og behovet for medicinsk behandling.

Øget behov for palliativ pleje

Der kan være behov for palliativ pleje og lindring af smerter for at sikre en komfortabel livskvalitet i de sidste år af livet.

Generel skrøbelighed

Denne aldersgruppe er ekstremt skrøbelig og sårbar over for sygdomme og komplikationer.

Accept af afslutning og forberedelse på døden

Ældre over 90 år kan være mere åbne for at acceptere deres egen dødelighed og forberede sig mentalt på afslutningen af livet.

Afhængighed af pleje og støtte

Denne aldersgruppe har en højere grad af afhængighed af pleje og støtte fra pårørende og plejepersonale. Man kan have svært ved at udføre selv de mindste daglige opgaver uden hjælp.

Reduktion af sociale aktiviteter

Er man i sine 90’ere kan man opleve færre sociale aktiviteter og samvær med andre på grund af fysiske begrænsninger og helbredsproblemer.

Følelse af glemsel eller overset

Ældre over 90 år kan føle sig glemt eller overset af samfundet på grund af deres høje alder og begrænsede interaktioner i forhold til omgivelserne.

Overvejelse af arv og efterladte ønsker

Man kan bruge mere tid på at tænke på arv for at sikre, at ens ønsker respekteres efter man er død.

Tips til kost og motion

for aldersgruppen over 90 år.

Sikkerhed og komfort

Prioriter sikkerhed og komfort i hjemmet ved at skabe et sikkert og tilpasset hjemmemiljø og ved hjælp af passende hjælpemidler og støtte.

Mobilitet og bevægelse

Trods eventuelle begrænsninger er et vigtigt fortsat at bevæge sig så meget som muligt – det kan være med lette øvelser som strækning eller siddende motion.

Tilpas kosten

Tilpas kostvanerne, så de imødekomme eventuelle ernæringsmæssige behov eller udfordringer. Overvej ernæringstilskud eller specialiset kost om nødvendigt.

Kognitiv stimulering

Stimuler hjernen med mentale øvelser og interaktive aktiviteter for at opretholde kognitiv funktion og mental klarhed.

Emotionel støtte

Søg støtte fra familie, venner og sundhedspersonale for at opretholde følelsesmæssigt velvære og forbindelse, selv når de personlige muligheder for kontakt er begrænsede.

Hvad vil du?

Hvad er dine ønsker til din tilværelse som gammel? Fortæl om det og del det med andre seniorer på Faglige Seniorers Facebook-side.

Du kan også skrive til Brian og Susanne på mail: bp@fagligsenior.dk

Først publiceret: tirsdag 12. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.