Du kan gøre forsøge at sænke dit stressniveau ved at trække vejret gennem næse, påpeger den amerikanske psykolog.

Psykolog: 4 måder til at reducere stress

Ved berøring, en særlig vejrtrækning og et bestemt smil kan du gøre dig selv mindre stresset, fortæller en psykolog herunder.

Senest opdateret: fredag 5. april 2024

Du har sikkert oplevet det før.

En situation, hvor stressen kommer snigende med fugtige håndflader og hjertebanken.

Men du behøver ikke at lade det ske.

For ved at bruge kroppens evene til at berolige sig selv, kan du forbedre, hvordan du har det i situationer, hvor du føler dig stresset.

Det fortæller den kliniske psykolog Jenny Taitz, der tidligere har haft et stipendium fra Yale University, til den amerikanske avis The Washington Post.

Her er de fire øvelser

Slap af i ansigtet med et halvt smil

Hvis stressende momenter får dig til at spænde i ansigtet og kæben, er det muligt, at du automatisk spænder dine ansigtsmuskler i stressede situationer. Du kan derfor med fordel prøve at halvsmile, da det kan forbedre din evne til at håndtere stress. Løft forsigtigt de øverste hjørner af dine læber, hvilket automatisk kan mindske spændinger i dine bryn.

Gør dig selv i bedre humør med berøring

Fra det øjeblik, vi bliver født, er berøring en kilde til trøst. Du kan genskabe den følelse ved at placere din højre hånd over dit hjerte og din venstre hånd på din mave. Dette kan reducere niveauet af kortisol, kroppens primære stresshormon.

Udvid din horisont

Når kroppens stressrespons aktiveres, udvider dine pupiller sig samtidig. Og det indsnævrer dit synsfelt. Men hvis du bevidst kigger dig omkring mere panoramisk, for eksempel ved at bemærke tre fjernsynspunkter, bliver det lettere at føle sig mindre fanget af det, der virker udfordrende.

Træk vejret gennem næsen

Prøv at lukke dine læber og trække vejret gennem næsen. Mens stress ofte fører til højt blodtryk, kan vejrtrækning gennem næsen være med til at sænke blodtrykket og forbedre pulsen.

Først publiceret: torsdag 4. april 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 5. april 2024 kl. 11:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.