Undgå stress - det er godt for dit helbred og hår.

Grå hår kan få farven tilbage

Stress kan give gråt hår, men farven kan i nogle tilfælde vende tilbage, hvis stressen forsvinder.

Senest opdateret: tirsdag 16. april 2024

Måske har du lært at omfavne din grå hårfarve, ellers også farver du det – uanset hvad, har du selv mulighed for at bremse udviklingen. 

Når et hårstrå er vokset ud af sin follikel, er det dødt og kan derfor ikke påvirkes af kroppen, men en undersøgelse viser, at psykologisk stress kan gøre hår gråt, fordi stress kan påvirke håret i den fase, hvor det stadig er på vej igennem folliklen. 

Det interessante er imidlertid, at hvis man fjerner kilden til stress, kan hårfarven hos nogle mennesker vende tilbage igen. 

Dette visser, at ældning ikke bare er en lineær udvikling, der er bestemt på forhånd, men nærmere en proces, der til en vis grad kan kontrolleres. 

Sådan fungerer det

Når håret stadig er i den del af sin vækstfase, hvor det er under huden og befinder sig i folliklen, kan det påvirkes af blandt andet stresshormoner og mentale tilstande. 

For at finde ud af, hvordan stress påvirker hårfarven, tog forskerne derfor hårprøver fra 14 forsøgspersoner og skar håret i bittesmå skiver for at følge den gradvise forandring. 

Forsøgsdeltagerne blev bedt om at føre stress-dagbog med detaljer om daglige stresspåvirkninger, og når forskerne sammenlignede disse data med hårprøverne, kunne de tydeligt se sammenhængen imellem stress og hårfarve.

I et tilfælde var en af forsøgspersonerne taget på ferie. Forskerne kunne ved at spore sig frem til det tidspunkt i personens hårhistorik se, at farven i fem af forsøgsdeltagerens hår var vendt tilbage i denne periode.

Pointen må derfor være, at du bør undgå stress – ikke kun for hårfarvens skyld, men lige så vel for dit helbred og generelle trivsel. 

Først publiceret: tirsdag 16. april 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 16. april 2024 kl. 10:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.