"Et sundt og velplejet hår er altid tiltalende at se på. Og hvis man har kort hår og bliver klippet hver 2-3 måned, så vil håret altid være sundt," siger Dennis Knudsen.

Dennis Knudsen: Sådan får du et sundt seniorhår

De kendtes frisør, Dennis Knudsen, giver gode råd til nyhedsbrevets læsere. Læs hvordan du får et sundt seniorhår, og hvordan du skal bruge hårprodukter for at få det flotteste resultat.

Senest opdateret: tirsdag 13. september 2022

Hvad er det, der sker med håret, bare fordi man passerer de 60 år? Ikke alene bliver det ofte gråt, men det bliver også tyndere og tyndere, og det bliver sværere og sværere at få den “gode gamle frisure” til at sidde ordentlig.

Faglig Seniorers nyhedbsrev har fået en god hårsnak med den kendte frisør, 59-årige Dennis Knudsen, som selv også “er ved at blive rigtig voksen”, som han siger.

“Når man bliver voksen, så mister mange melanien – altså farvepigmentet – i håret. Men håret bliver også tyndere. Mange mænd mister håret. Det kender vi. Men også mange kvinder taber hårstrå, og får dermed et tyndere hår. Deres hårsække dør simpelthen,” fortæller Dennis Knudsen.

Det er Dennis Knudsen

Dennis Knudsen har i mange året været "de kendtes frisør". Han har klippet mange kendte kvinder gennem årene, når de skulle fotograferes til bladene eller deltage i store premierer.

I dag koncentrerer han sig især om arbejdet som stylist på store filmproduktioner, hvor han står for hår, parykker og make-up.

Dennis Knudsen bor i dag i Korsør, og har to sønner med en amerikansk doner og rugemor, og venter om et par uger også tvillinge-døtre i USA med en doner og rugemor.

Efter et langt liv som brunette eller mørkhåret kan det for mange kvinder være en stor ændring at blive gråhåret i senioralderen.

Shampoo og balsam

Dennis Knudsen har en række gode råd til hvordan man holder sit hår sund og frisk.

“Brug ordentlige plejeprodukter. Altså en god shampoo og balsam. Når man vasker sit hår, så åbner skællagene i håret sig, og man aktiverer hovedbunden og hårsækkene. Når hårvasken er ovre, er det vigtigt, at man får lukket skællagene igen med balsam. Skællagene ligger som tagsten på håret. Og hvis man ikke får lukket skællagene, vil håret mærkes ru, og det filtrer nemt. Dermed kan man nemt til at rive ekstra mange hår ud af hovedbunden, når man reder sig. Med balsam bliver håret mere glat og nemt at rede ud.”

En hårkur kan man sagtens bruge cirka hver 14. dag, men er mest aktuel for kvinder med langt hår. Har man kort hår og bliver klipper jævnligt – hver 8.-12. uge – så har håret ikke brug for kur.

“Det er vigtigt, når man vælger shampoo og balsam, at man vælger det produkt, som passer til ens hår. Om man vælger en volumen-shampoo, som åbner skællagene op, eller en fugtgivende shampoo, hvor fugten skal trænge ind i håret.”

“Man skal også have øje for om produktet virker som det skal. Hvis dit hår klasker og det klør i hovedbunden dagen efter, så giv flasken til din veninde eller din datter. Så passer det bare ikke til din hårtype.”

Så et sundt hår er, når det skinner, er letbevægelig og er rent og tørt, opsummerer Dennis Knudsen.

Fylde der holder

Næste trin i at sørge for et sundt hår drejer sig om styling. For når håret bliver tyndere, vil de fleste gerne have mere fylde i frisuren, og det kan styling-produkter hjælpe med.

“Volumen- og saltvandsspray går lidt hånd i hånd. De giver begge fylde til håret.”

“De skal sprayes i det våde hår. Når håret er tørt, kan man tydelig se, at der er kommet mere fylde i året, fordi der har lagt sig en hinde på hvert enkelt hårstrå.”

“Sidste trin er det som hedder Styling Powder. Det er ikke lak og heller ikke voks, men sådan en blandingsting, som skaber lidt “modhager” i håret. Bank lidt pulver ud over håret, masser det ind i håret. Derefter blive håret rigtig nemt at sætte og style.”

Det skal du undgå at gøre

Der er mange, der tror, at det slider på håret at vaske det, og mange seniorer springer derfor vasken oven jævnligt eller vasker hår med længere mellemrum. Men det skal man undgå, siger Dennis Knudsen.

“Når man sove, bliver man varm og sveder. Man seniorer udskiller urinsyre i sveden, og det giver det grå hår en gullig/gyldent skær. Derfor er det vigtigt, at man vasker sit hår 2-3 gange om ugen. Både for at få vasket håret rent og for at bevare fylden og friskheden i håret.”

“Man skal også tage højde for om man bor i et område med meget okker i vandet. Det kan også give et gulligt skær i håret.”

“Det eneste man kan gøre er at vaske sit hår med silver-produkter, som er en slags lilla shampoo og lilla balsam. Det lilla er komplementærfarven til det gullige, og på den måde kommer man af med den triste gule fare. Hvis man får et lidt blåt skær i håret, når man bruger silverprodukter, så skal man skrue lidt ned for brugen og kun bruge det en enkelt gang om ugen og så almindelig produkter de andre gange.”

Skal man farve håret?

Det er blevet moderne at blive permanentet igen, men især hos yngre mennesker. Til gengæld er farve, reflekser og toninger populære hos alle aldersgruppe.

“At farve og permanente samtidig er no-go! Det slider simpelthen for meget på håret, og man ender med at få fe-hår.”

“Men mange seniorer farver deres hår, og her er det vigtigt, at man vælger en farve, som klæder din hårfarve, øjenfarve og bryn-nuance. Husk ikke at bruge for mørk en farve. Vælg i stedet en af de mange måder, der findes til at ændre din hårfarve med toninger, reflekser, etc.”

Læs i næste uge Dennis Knudsens råd til hvordan du vælger en frisure, der passer til netop dit ansigt.

Først publiceret: mandag 5. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. september 2022 kl. 14:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.