Man kan både få for meget og få lidt D-vitamin, advarer forskere, der opfordrer til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

D-vitamin og kræftrisiko: Sådan bør du forholde dig til opsigtsvækkende studie

Nyt studie peger på, at D-vitamin kan påvirke kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen. Men der er ingen grund til at ændre på anbefalingen om at tage et dagligt tilskud på 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret, siger danske forskere.

Senest opdateret: torsdag 2. maj 2024

Du skal ikke dykke dybere ned i glasset med vitaminpiller, end hvad Sundhedsstyrelsen hidtil har anbefalet, selvom et nyt studie viser en sammenhæng mellem lavt niveau af D-vitamin og risiko for at udvikle kræft.

“For nuværende er der blot endnu et godt argument for at sørge for at holde ens D-vitamin-indtag på et fornuftigt niveau,” siger Tine Jess, professor på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.

Hun er én af de danske forskere, der har været involveret i det nye studie, som er publiceret i det anerkendte tidsskrift Science.

Det er Lars Rejnmark, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, enig i.

“Man skal være varsom med ikke at tage for meget, for flere studier har vist, at det kan være skadeligt. Jeg ser flere og flere patienter på sygehuse, der ligger alt for højt i D-vitamin. Mange tror, at lidt er godt, og at meget er endnu bedre, men det er ikke altid tilfældet,” siger Lars Rejnmark og tilføjer:

“Det er dem, der ligger tilpas i niveauet af D-vitamin, der har den laveste risiko for at udvikle kræft. Og det er vigtigt at få med, synes jeg.”

Sundhedsstyrelsens anbefaling om D-vitamin

Voksne anbefales at tage et dagligt tilskud på 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober til april).

20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til personer over 70 år.

Hvad er det nye?

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab – og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

At et lavt niveau af D-vitamin i blodet øger risikoen for at udvikle kræft, er ikke nyt. Det har tidligere studier allerede vist.

Men det er nyt, at det ser ud til, at effekten går igennem tarmen.

Det forklarer Tine Jess, der i studiet har arbejdet sammen med forskere fra blandt andet Francis Crick Institute og National Cancer Institute i Maryland.

“Vi har manglet at forstå mekanismerne bag sammenhængen mellem D-vitamin og kræft. Men det begynder vi at kunne nu. For som noget nyt ser det ud til, at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen,” siger Tine Jess, som også leder grundforskningscentret Predict, der forsker i tarmsygdomme.

Ifølge Lars Rejnmark er netop den her mulige mekanisme interessant til at forklare sammenhængen mellem D-vitamin og risikoen for at udvikle kræft.

“Der er jo mere og mere, der tyder på, at tarmbakterier har betydning for vores sundhed generelt. Det her studie tyder så på, at tarmbakterierne også på grund af D-vitamin har betydning for risikoen for at udvikle kræft, men også, hvordan kræften kan behandles,” siger Lars Rejnmark, der har læst studiet igennem for Videnskab.dk.

“Og det er da spændende. For vi har jo i lang tid søgt efter mulige mekanismer, der kunne forklare, at en sufficient D-vitamin-status har betydning for risikoen for at udvikle kræft,” tilføjer han.

Museundersøgelse og befolkningsundersøgelse

Undersøgelsen består både af laboratorieforsøg med mus og en analyse af dansk registerdata.

Først har de udenlandske forskere i forsøg vist, at mus, der får en kost med et højt indhold af D-vitamin, er mere modstandsdygtige over for eksperimentelt overførte kræftformer. Og efterfølgende, at de samme mus responderer bedre på behandlingen med immunterapi.

“Undersøgelsen viser, at D-vitamin påvirker tarmslimhinden og øger mængden af bakterien Bacteroides fragilis. Denne mikrobe gør musene mere modstandsdygtige over for kræft, da de transplanterede tumorer ikke vokser så meget,” forklarer Tine Jess.

For at undersøge, om denne viden kan overføres fra mus til mennesker, rakte de udenlandske forskere ud til Tine Jess, der sammen med sine kolleger tog udgangspunkt i dansk registerdata fra mere end 1,5 millioner danskere.

“Vores analyse viser, at der er en sammenhæng mellem lavere D-vitamin-niveauer og en højere risiko for at udvikle kræft, herunder mavetarm-, lunge- og urinvejskræft,” siger hun og uddyber:

“En separat analyse antyder også, at kræftpatienter med højere niveauer af D-vitamin responderer bedre på immunbaserede behandlinger.”

Resultaterne fra museforsøgene er altså i tråd med de danske forskeres analyse af data fra mennesker, mener Tine Jess, der også efterlyser endnu mere forskning i sammenhængen.

Først publiceret: mandag 29. april 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 2. maj 2024 kl. 14:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.