Fejlstillinger i fødderne kan være arvelige, fortæller fodterapeut Mariah Kruse. Lider du selv af platfod eller hulfod, er det derfor en god idé at holde øje med dine børns fødder for at se, om de har arvet problemet. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Ondt i fødderne? Her er de typiske årsager

Med små træningsøvelser og et kritisk blik på skohylden baner du en vej for dine fødder uden for mange smertefulde skridt.

Senest opdateret: onsdag 8. maj 2024

Du går rundt på dem fra morgen til aften, og derfor spænder det hurtigt ben for hverdagen, hvis dine fødder gør ondt.

Men du kan selv gøre en indsats for at lindre nogle af de mest almindelige gener, som livets gang byder på.

1) Forfodsplatfod

Forfodsplatfod er en lidelse, som Mette Bøeg, der arbejder som selvstændig bevægelsesunderviser og ergonomisk konsulent hos Privatklinikken Willemoesgade 31, tit møder hos sine klienter.

Det er, når den forreste del af foden er sunket ned, så du får én stor trædeflade. Følenerverne, der ligger i forfoden, bliver tit klemt, hvilket kan forårsage udstrålende smerter i foden. Den øgede belastning vil typisk føre til hård hud og ligtorne.

“Du bliver hurtigere træt i foden og kan opleve føleforstyrrelser. Enten er du ikke i så god kontakt med dine tæer, eller også mærker du dem lidt for meget, fordi der er strålende smerter ud i dem,” fortæller Mette Bøeg.

Især kvinder udvikler nedsunken forfod. Dette skyldes i høj grad skovalg. Sko med høje hæle øger vægtbelastningen på forfoden, og spidse sko gør, at tæernes muskler ikke kan aktiveres.

Problemet kan også opstå som følge af graviditet, fordi både vægtøgning og hormoner får fødderne til at ændre sig.

Ud over at tænke over hvilke sko du går i, kan du lindre problemet ved at styrke musklerne i foden.

“Det kan være øvelser, hvor du krummer tæerne sammen. Krum tæerne alt, hvad du kan i fem sekunder, og giv så slip, og gentag nogle gange. Du kan også krumme tæerne om en bold,” siger Mette Bøeg.

Slip tæerne fri

* Dine fødder har godt af at bevæge sig uden at være iført sko og strømper.

* Alle sko sidder fast på foden og presser den på den ene eller anden måde. Derfor er det godt at prioritere dagligt at gå rundt på bare tæer derhjemme.

* Nogle ifører sig sutsko, så snart de kommer indendørs og har derfor måske kun bare tæer, når de går i bad eller sover. Og dermed går fødderne glip af luft og sund bevægelse.

Kilde: Mette Bøeg, der er selvstændig bevægelsesunderviser og ergonomisk konsulent.

2) Slidgigt

Ømme og stive fødder kan skyldes artrose, der også kaldes slidgigt. Her får du ondt i fodens ledforbindelser. Smerterne kan gøre, at du bevæger dig mindre, men det bliver det kun værre af, lyder det fra Mette Bøeg.

Især mobilitetsøvelser og udspændingsøvelser er gode at lave, fortæller hun.

“Du kan have en lille bold liggende ved siden af sengen, så du kan starte dagen med at rulle fødderne godt igennem. Det er med til at vække foden og skabe en øget kontakt til den.”

Også med slidgigt er det vigtigt at tage et kig på, hvilke sko du går rundt i. Gå efter nogle, der giver god plads til din fod, så dine fodmuskler bliver trænet ved hvert skridt.

“Det er også godt at gå i forskellige sko, så fødderne får varierende stimuli,” siger Mette Bøeg.

3) Hælsporer

Dine fødder reagerer nemt, hvis du ændrer adfærd. Det fortæller fodterapeut Mariah Kruse, som driver klinikken Kastrup Fodterapi.

“Når man går i gang med at træne uden at forberede sig først eller har de forkerte sko på, så kan der komme hælsporer,” siger hun og fortsætter:

“Det kan også ske, hvis du skifter arbejde og pludselig har mere stående arbejde på et hårdt underlag. Eller om sommeren, når folk begynder at gå i klipklapper.”

Bliver du ramt af hælsporer, kan du afhjælpe problemet ved at gå i stødabsorberende fodtøj, lyder det fra fodterapeuten.

“Sæt også gerne en hælkile i skoen, så du får noget hælforhøjelse og en aflastning af akillessenen,” siger Mariah Kruse.

Først publiceret: onsdag 8. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 8. maj 2024 kl. 11:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.