Alternativet slår sig op på, at sætte mennesker, dyr og natur før penge, og de værdier er rigtig vigtige at holde sig for øje, når man taler ældrepolitik, skriver Jan Kristoffersen.

Alternativet: Klimakrisen er også de ældres sag

Det er vigtigt, at vi i EU gør noget ved klimapolitikken med det samme, og det er endnu mere presserende og konkret for den ældre generation end for den yngre, skriver Alternativets spidskandidat Jan Kristoffersen.

Senest opdateret: tirsdag 28. maj 2024

Alternativet sætter mennesket før systemet, og derfor er ældrepolitik også en sag som ligger os meget nært.

Det ville være synd at sige, at ældrepolitikken stjæler opmærksomheden i EU. Det skal den selvfølgelig heller ikke, for EU har ingen beføjelser til at lovgive indenfor ældrepolitikken, fordi det er et kommunalt anliggende i Danmark.

Det betyder dog ikke, at de ældres interesser ikke trænger til lidt mere opmærksomhed fra EU.

Manglen på engagement i seniorpolitikken skyldes måske, at Europa-Parlamentets sammensætning yngres for hvert valg, eller også kan også skyldes, at ældrepolitik simpelthen er et nationalt anliggende, og at EU derfor ikke har beføjelser til at tage initiativ og udtale sig på området.

Hedebølger koster ældre livet

Derfor må vi få EU til at arbejde for de ældre på en anden måde, og i den forbindelse skete der i april i år noget meget spændende.

Kort fortalt lagde en gruppe schweiziske ældre kvinder (KlimaSeniorinnen) sag an mod den Schweiziske stat med det argument, at den manglende klimaaktion er imod schweiziske seniorers menneskerettigheder.

Begrundelsen for det er, at i takt med at den globale temperatur stiger, bliver hedebølgerne flere og voldsommere. Og det er de ældre, der lider mest når hedebølgerne banker på.

Faglige Seniorer rapporterede selv om fænomenet i 2018 og skrev, at der ifølge Statens Serum Institut døde 250 flere mennesker under hedebølgen i 2018 end normalt for årstiden, og størstedelen var over 65 år.

Dom får betydning i Parlamentet

Derfor er det altså vigtigt for den ældre generation, at vi gør noget ved klimapolitikken med det samme, og om noget er det endnu mere presserende og konkret for den ældre generation end for den yngre.

Domstolen gav også KlimaSeniorinnen ret i deres klage, og anerkendte at Schweiz ikke havde overholdt de internationale klimaforpligtigelser.

Dommen anses for principiel, og selvom Menneskerettighedsdomstolen ikke er et EU-organ, er alle EU-medlemslande bundet af domstolens beslutninger.

Derfor vil denne sag, og retten til som borger at leve i et rent miljø, unægteligt spille en vigtig og principiel rolle i det kommende EU-Parlament, som vi skal stemme til den 9. juni.

Ældre er en ressource

Alternativet slår sig op på, at sætte mennesker, dyr og natur før penge, og de værdier er rigtig vigtige at holde sig for øje, når man taler ældrepolitik.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Ældrepolitikken bliver ikke bedre af hverken skattenedsættelser eller stressende hjælp. Her skal der tid og empati til, så de ældre som har behov for hjælp eller støtte kan få den i det tempo, de ønsker det.

Desuden skal vi ikke undervurdere, den ressource ældre er, især fra et historisk synspunkt.

Vi står et sted, hvor vi skal blive ved med at huske på fortiden og huske på, hvordan EU blev til, og det er netop dér, vi skal vende os mod dem, som har oplevet, hvor ødelæggende fremmedfjendsk politik kan være.

Vi har alle et ansvar, når vi stemmer 9. juni.

Læs mere om EU-valget og hvad andre kandidater mener

Er du enig eller uenig?

Hvad er din holdning til Alternativets synspunkter om EU og ældrepolitik? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

3 om Alternativet vil støtte…

…. følgene krav og ønsker fra Faglige Seniorer og AGE Platform Europe:

1. Udarbejdelsen af en EU-konvention, der tilgodeser ældres rettigheder?
Nej, alle EU-borgere er beskyttet af EU’s lovgivning og i særdeleshed af Charteret om grundlæggende rettigheder.

2. Juridiske reformer, der forbyder aldersdiskrimination udover arbejdsmarkedet?
Ja, loven om forskelsbehandling dækker desværre kun for arbejdsmarkedet, men diskrimination forekommer også ofte udenfor arbejdsmarkedet. Alternativet vil sikre alle borgeres menneskerettigheder, uanset alder.

3. Sikring af tilstrækkelige pensioner og mindsteindkomstordninger til ældre?
Ja, mindsteindkomst (eller borgerløn) er et af Alternativets mærkesager. Den skal være ubetinget og tilgængelig for alle.

Læs om Faglige Seniorer og AGE Platform Europes krav til ældrepolitik i EU her 

Først publiceret: mandag 27. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 28. maj 2024 kl. 22:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.