De næste dage står Bornholm på den anden ende, når titusindvis samles til Folkemødet. Foto: Pelle Rink

Tips til dig der er på folkemødet: Det skal du opleve

Torsdag åbner Folkemødet på Bornholm. Se her hvor der er fokus på seniorlivet blandt de mange tusinde arrangementer.

Senest opdateret: fredag 14. juni 2024

Bornholm bliver – om ikke verdens – så Danmarks navle, når Folkemødet 2024 løber af stablen fra torsdag 13. juni frem til lørdag aften.

Politikere, organisationer, foreninger og bevægelser er tilstede og klar til debat, når titusinder af gæster besøger demokratiets overflødighedshorn.

Folkemødet 2024

Folkemødet på Bornholm 2024 afvikles fra flere hundrede scener, telte og bådpladser med flere tusinde  events. Det hele starter torsdag 13. juni og slutter lørdag 15. juni om aftenen.

Folkemødet finder sted ved Allinge.

Se programmet her

Det gælder også seniorer, som Folkemødet har fokus på i en række events.

Nyhedsbrevet har bedt Christian Dorow, der er er seniorkonsulent i SeniorKlar, udvælge nogle af de arrangementer, der har sat seniorer og ældre på dagsordenen.

Torsdag 13. juni

11:30 – 12:15: Skaber ny sundhedsstruktur et nært sundhedsvæsen for alle?

Sundhedsstrukturkommission lancerer anbefalinger til sundhedsstruktur i juni. Har den løsningerne?

Efter alt at dømme er Sundhedsstrukturkommissionens endelige anbefalinger landet, når Folkemødet skydes i gang. Vi tager et deep dive på de centrale anbefalinger, før den politiske hverdag melder sig, og anbefalingerne skal gøres til virkelighed.

For hvad nu? Hvordan sikrer vi et nært og trygt sundhedsvæsen for alle, samtidig med at manglen på arbejdskraft og antallet af kronikere og multisyge er stigende? Nye teknologiske sundhedsløsninger og digitalt medicinsk udstyr vil være en del af løsningen. Men hvad skal der til for, at implementeringen indfrier ambitionerne? Spørgsmålene er mange!

Deltagere: Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører, Socialdemokratiet, Tejs Jansen, overlæge på afdeling for Intensiv behandling af hjerne- og nervesygdomme, Innovationslaboratoriet, Rigshospitalet, Maria Kristiansen, professor, Københavns universitet, Klaus Lunding, formand, Danske Patienter, Lene Laursen, vicedirektør, Medicoindustrien, og Trine Gram, Head of Governmental Affairs & Market Access – Nordic Countries, Baxter A/S

J27 – Kæmpestrandens Debattelt

J – Kæmpestranden

12.30 – 13.30: Folkemødets vildeste seniorquiz

Livet går hverken i stå eller ned i tempo bare fordi man når op i årene. Måske forholder det sig faktisk omvendt. Sammen quizzer vi og punkterer myter på vejen – for hvordan vil vi gerne opfattes, arbejde og leve, når vi bliver ældre. Og hvordan kan det danske samfund drage nytte af, at danskerne lever længere og bedre.

Christian Degn styrer slagets gang, når panelet dyster og punkterer myter og fordomme om seniorlivet.

D6 – Geelmuyden Kiese på Brandstationen

13.00 – 13.45: Ødelægger behandlingsgarantien vores sundhedsvæsen?

Behandlingsgarantien skal sikre, at patienter får hurtigere behandling på landets sygehuse.

Baggrunden er et politisk løfte til vælgerne om at modernisere sundhedsvæsenet i en tid, hvor lange ventelister og usikkerhed for patienterne prægede det danske sundhedsvæsen. Garantien er blevet en rettighed for patienterne – men i sundhedsvæsenet oplever man, at garantierne skævvrider et sundhedsvæsen der allerede er under pres.

Samtidig betyder garantien at de private aktører vinder indpas – hvilket både er godt og skidt – men værst er det, når ønsket om et moderne sundhedsvæsen skaber ulighed i sundhed. Lægerne tager debatten og spørger – ødelægger behandlingsgarantien sundhedsvæsenet?

K8 – Akademikernes Hus

13.00 – 13.45: Abdel og velfærdsquizzen

Quiz hvor Abdel Aziz Mahmoud stiller paneldeltagerne spørgsmål, som debatteres og faktatjekkes.

Hvor meget får en SOSU-assistent egentligt i løn? Hvad betyder folkepensionen for lavtlønsgruppers indkomst i alderdommen? Går medarbejdere i omsorgssektoren oftere på førtidspension end andre, og hvad koster det? Vi dræber myter og tager debatten med udgangspunkt i fakta om lavtlønsgruppers løn, formue, pensionsvilkår. Der vil nok være nogle øjenåbnere, når vi dykker ned i lavtlønsgruppernes økonomiske forhold.

Debatten vil på en interessant og anderledes måde belyse forholdende for de grupper, som passer vores ældre og sikre gode rammer for vores.

Deltagere: Mia Amalie Holstein, Cheføkonom, Cepos, Torsten Fels, CEO, PenSam, Charlotte Munch, Medlem af Folketinget, Danmarksdemokraterne, Torsten Schack Pedersen, Fiskeri-, økonomi- og finansordfører, Venstre.

14:00 – 14:45: Hvordan kan vi sammen forebygge ulighed i sundhed?

Hvordan modarbejder vi den sociale ulighed i sundhed, som særligt rammer udsatte og sårbare borgere? Og hvordan sikrer vi i fællesskab gode rammer for, at alle kan få et sundt liv i trivsel?

Det taler Jette Runchel, præsident for Røde Kors og Poul Bloch, seniorforsker i sundhedsfremme og forebyggelse, Steno Diabetescenter Copenhagen om på Røde Kors samtalebænk.

F2 – Røde Kors samtalebænk

F – Ved Folkemødehuset

15:00 – 15:45: Vores velfærd skriger på arbejdskraft – få hjælp i monopolet

Rekrutteringsudfordringerne på velfærdsområderne præsenteres for vores altid fantastiske monopol

Vores velfærdsområder står midt i en rekrutteringskrise. Vi risikerer, at manglen på arbejdskraft kan gå ud over vores ældre, børn og unge, som ikke kan få den rette hjælp og omsorg. Samtidig er prognosen for mere personale kun blevet værre. Vi har derfor inviteret det altid stærke og aldeles fremragende monopol ind til en snak om, hvordan vi sikrer arbejdskraft i fremtiden.

Vores fantastiske moderator, Klaus Lange, bliver flankeret af beskæftigelsesordføreren i Socialdemokratiet, Jens Joel, Forbundsformand, FOA, Mona Striib, Britta Boel, Direktør for Børn, Læring og job i Varde Kommune samt Jacob Niebuhr Henriksen, Chefkonsulent, Børn og Læring, Herning Kommune.

D8 – 3F, FOA, PenSam: Fællesscenen

D – Ved Brandstationen

Fredag 14. juni

09:00 – 09:45: Er en fremtidsfuldmagt en forsikring for livet?

Familieretshuset sætter spot på fremtidsfuldmagten og dens retlige virke.

Vi vil alle sammen gerne bestemme over os selv. Og hvis vi ikke længere kan det, vil vi gerne bestemme, hvem der skal tage over og fx varetage vores økonomi. Med en fremtidsfuldmagt giver du én eller flere bestemte personer ret til at varetage dine interesser, hvis du ikke længere selv kan. På mange måder kan det sammenlignes med en forsikring.

Siden 2017, hvor lov om fremtidsfuldmagter trådte i kraft, har ca. 340.000 personer oprettet en fremtidsfuldmagt. Men i hvilke tilfælde er en fremtidsfuldmagt at foretrække frem for et værgemål? Og hvornår er det ikke? Dét og meget mere debatteres sammen med relevante aktører på området.

Med i debatten er repræsentanter fra Alzheimerforeningen, Forum Advokaterne og Køge Kommune.

J37 – Folkets Debattelt

J – Kæmpestranden

10:00 – 10:50: Hvorfor anerkendes kvinders arbejdsskader ikke?

1.400 arbejdsskader anmeldt: 99,7% afvist.

Det er næsten ikke til at tro: 1.400 arbejdsskader anmeldt – 99,7% afvist! Men det er virkeligheden. Frisører og bioanalytikere får i særlig grad skader i deres muskler og skelet, af arbejdet. Men skaderne anerkendes ikke som arbejdsskader. Trods flere tusinde anmeldelser på muskel- og skeletområdet afvises de alle på grund af forældet arbejdsskadelovgivning.

Lovgivningen kræver i dag, at skaderne skal være opstået ved kraftfuldt arbejde. Arbejdet som frisør og bioanalytiker er præget af mange gentagende bevægelser, som slider, men ikke er kraftfulde. De arbejder i akavede stillinger med ensformige og mange gentagende bevægelser. Frisørerne ofte med armene over kroppen. Skaderne kan registreres på kroppen. Nedslidningen er ikke til diskussion.

Lovgivningen er forældet og lavet til de klassiske nedslidende mandefag. Reglerne virker kønsdiskriminerende, så kvinder ligger lige under grænsen for godkendelse.

Deltagere: John Nielsen, forbundsformand, Serviceforbundet, Asbjørn Frier, eventkoordinator, A4 Medier aps, Lone N. Frost, formand, Dansk Frisør og Kosmetiker forbund og Katja Wienmann Bramm, næstformand, Danske Bioanalytiker

J5 – A4 Medier

J – Kæmpestranden

12:15 – 13:00: Velfærdssamfundets clairvoyanter

Kom til debat med nogle af landets skarpeste debatørrer om fremtiden for vores velfærdssamfund.

Vi trækker fronterne op, og inviterer nogle af landets skarpeste debattører til en debat om fremtidens velfærd. Her kigger vi krystalkuglen, og debatterer om vi i fremtiden f.eks.: • Skal betale mere i skat eller acceptere et lavere serviceniveau? • Skal acceptere at serviceniveauet i velfærdssamfundet skal afhænge af ens lønindkomst? • Skal forvente at vi selv skal spare mere op til ældrepleje?

Deltagere: Peter Mogensen, direktør, Kraka, Peter Hummelgaard, justitsminister, Socialdemokratiet, Noa Redington, politisk kommentator, TV 2 NEWS, Martin Lidegaard, politisk leder, Radikale Venstre, Mads Kaagaard, CEO, Danica Pension og Jes Brinchmann Christensen, direktør, CEPOS

F33 – Geelmuyden Kiese

F – Ved Folkemødehuset

14.15 – 15.00: Velfærdens talenter – flere af dem, men hvordan?

Der mangler varme hænder. Vi skal styrke den faglige stolthed og have mere fokus på omsorgstalenter

Der er mangel på hænder i det danske velfærdssamfund. Mange unge synes ikke at for eksempel SOSU-området er attraktivt og gentagne historier i medierne om dårlige arbejdsforhold og mangel på tid til kerneopgaverne, gør det ikke lettere at rekruttere.

Men der er også en anden historie. Den handler om faglig stolthed og om at gøre en reel forskel for børn og ældre, som har behov for omsorg og pasning.

Med udgangspunkt i Velfærdens Talent 100 sætter PenSam fokus på fagligheden og den faglige stolthed blandt unge talenter. Vi bliver klogere på, hvad der motiverer de unge talenter til at tage uddannelsen og dedikere sig selv til at hjælpe andre. Men tager også fat om de svære spørgsmål og får svar på, hvad der skal til for at blive i faget til pensionsalderen og generelt sikre flere varme hænder i velfærdsfagene.

Deltagere: Victoria Velásquez, arbejdsmarkedsordfører og beskæftigelsesordfører, Enhedslisten, Anne Sophia Hermansen, journalist, Moderator.dk, Helena Mikkelsen, forbundssekretær, FOA, Jacob Scharff, branchedirektør, DI, og Torsten Fels, CEO, PenSam

D7 – FOA og PenSam

D – Ved Brandstationen

 Lørdag 15. juni

9:00 – 9:30: Fællessang fra Højskolesangbogen med Peter Mygind

Start dagen med morgensang og fællesskab

Merkur Andelskasse, TryghedsGruppen, Tænketanken Demokratisk Erhverv, Coop amba

K4 – Den Medlemsdemokratiske scene

K – Kirkepladsen

9.00 – 10.00: Dennis løfter sløret: Kom bag kulisserne på OK-forhandlinger

Tidl. FOA-formand Dennis Kristensen ser tilbage på sin tid i med- og modvind under OK-forhandlinger

Den 1. maj udkom tidligere forbundsformand, Dennis Kristensens erindringer, “Opgør”, hvor han over 1100 sider kigger tilbage på sin barndom, ungdom og ikke mindst sine mange år som en markant skikkelse i den danske fagbevægelse.

Kom til morgenlounge hos FOA og 3F og oplev Dennis Kristensen i samtale med Abdel Aziz Mahmoud, og hør mere om hvordan Dennis blev en af de mest kontroversielle forbundsformænd. En formand som kollegerne i fagbevægelsen ikke altid ville lege med, men som hans medlemmer i den grad så op til.

D8 – 3F, FOA, PenSam: Fællesscenen

D – Ved Brandstationen

10.00 – 10.45: Erfarne medarbejdere er guld værd – men kan alle se værdien?

Det er afgørende at fastholde de erfarne i job, hvis vi skal løse manglen på arbejdskraft – og sikre et bæredygtigt arbejdsliv med diversitet og forskellige kompetencer på arbejdspladsen. Men den sene del af arbejdslivet er ramt af tabuer og myter. ”De” er både på vej på pension, ”de” er ikke nysgerrige på at lære nyt, ”de” er også langsomme og ”de” husker dårligt. Eller gør de?

I jagten på at få virksomheder til at holde på de erfarne medarbejdere, tyr vi ofte til at tale om løsninger som fleksibilitet, kompetenceudvikling og seniorordninger. Men hvad nu hvis det første, vi bør gøre, er at aflive de forestillinger, vi har om alder og om de erfarne – så de rent faktisk også gerne vil blive (måske endda forbi pensionsalderen).

Sammen vil vi tage et nysgerrigt, ærligt og humoristisk blik på vores fordomme om den erfarne arbejdskraft – og vi har brug for din hjælp! Måske vi i fællesskab kan bane vejen for nogle mindre fordomsfulde og mere rummelige arbejdspladser.

Deltagere: Dorrit Brandt, formand, Finansforbundet, Charlotte Hougaard, landsformand, Forsikringsforbundet, Aske Juul Lassen, Ph-d., lektor Københavns Universitet og Den 3. akt samt Jesper Brask Fischer, programchef, PFA

D2 – Fagbevægelsens Plads – Hovedscenen

10.30 – 11-15: Bliv SeniorKlar – spilcafé

Overgangen fra arbejde til pension er en vigtig fase i de fleste menneskers liv. Alligevel gør mange seniorer sig kun få overvejelser om, hvordan vejen dertil og tilværelsen som pensionist skal indrettes. Mens de fleste danskere bruger mindst 10 år i uddannelsessystemet på at blive klar arbejdslivet, så er det de færreste, der forbereder på den sidste tredjedel af livet.

Spørgsmålene er mange: Skal jeg fortsætte nogle år endnu på arbejdsmarkedet? Skal jeg gå ned i tid? Hvordan ser min økonomi ud, når jeg går på pension? Hvor skal jeg bo? Hvordan skal jeg bo? Hvad jeg skal få tiden til at gå med, når arbejdslivet fylder mindre eller ingenting i min hverdag? Har jeg lyst til at være frivillig i foreningslivet? Hvordan er mit helbred for øvrigt? Vi har nok nogle ideer, men det er de færreste, der lægger en egentlig plan for deres sidste år på arbejdsmarkedet og de år, der følger.

Kom og tag et spil “SeniorKlar” sammen med os og kom tættere på en plan for dit seniorliv.

Deltagere: Lea Munk Staugaard, socialrådgiver og politisk konsulent, SeniorKlar, Christian Dorow, seniorkonsulent, SeniorKlar, og Henrik Lilholt, seniorkonsulent, SeniorKlar

11.00-11.45: Er der en udløbsdato på arbejdslivet?

Hvor længe kan man blive ved med at arbejde, og hvordan bliver man ved med at være relevant?

Vi har hørt det igen og igen: Arbejdskraft er tidens vigtigste valuta, og seniorerne er superattraktive for samfundet og vigtige for at holde gang i hjulene. Men hvis vi dropper helikopterperspektivet, hvor den enkelte bare er et tal i et regneark, hvad skal der så til for, at du fortsætter med at have et arbejdsliv – også efter folkepensionsalderen?

Sammen med Ulla Terkelsen, journalist og forfatter, Anne Sophia Hermansen, debattør og kommentator og PFA’s velfærds- og seniorchef, Jesper Brask Fischer, ser vi på, hvilke ingredienser der skal til for at have et langt arbejdsliv uden udløbsdato.

G2 – PFA Pension

G – Yder-/indermolen

13.00-14.00: Dit livs vigtigste samtale

Seniorsamtalen med din chef kan være den vigtigste samtale i planlægningen af resten af dit liv. For hvad vil du gerne nå arbejdsmæssigt, inden arbejdslivet slutter, og hvordan skaber du den bedste overgang fra arbejdsliv til pensionisttilværelse? At gå fra 100 til 0 km/t for hurtigt kan måske give psykiske piskesmæld, og vi ved, at den gode forberedelse letter overgangen.

Vær med når skuespiller Søren Hauch-Fausbøll holder seniorsamtale med sin ”chef” og hør om hans drømme for den næste del af (arbejds-)livet. SeniorKlar præsenterer også Wellbeing Economy Labs (WELA) nyeste undersøgelse af seniorernes ønsker og behov.

Deltagere: Palle Smed, direktør, Faglige Seniorer, og Lea Munk Staugaard, socialrådgiver og politisk konsulent, SeniorKlar

F6 – Med Fremtiden i Sigte

Først publiceret: mandag 10. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 14. juni 2024 kl. 11:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.