"Der skal læger på plejehjem og vi skal have flere læger i landdistrikter, så ældre ikke skal rejse så langt," opfordrer Mette Kindberg, formand for Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer: Behandling og pleje skal tættere på de ældre

Gode takter i udspil fra Sundhedsstrukturkommissionen, mener Faglige Seniorer. Behandling og pleje skal ske så tæt på den ældre som muligt.

Senest opdateret: torsdag 13. juni 2024

Ældre oplever ofte at blive sendt rundt i en uoverskuelig labyrint langt væk fra trygge omgivelser, når de får behov for behandling og pleje i det danske sundhedsvæsen.

Men den tid er måske ved at være ovre, når politikerne har været igennem en moppedreng af en rapport på over 600 sider fra Sundhedsstrukturkommissionen, der blev offentliggjort forleden.

Her bliver der lagt vægt på mere sammenhæng, mere lighed og større nærhed for borgeren, når det gælder sundhedsvæsenet.

Læs mere om udspillet

Du kan læse mere om Sundhedsstrukturkommissionen og hente kommissionens rapport og bilag her.

Der er i alt over 600 sider.

Baggrunden for nedsættelsen af Sundhedsstrukturkommissionen er blandt andet de demografiske forandringer, hvor stadig flere borgere får behov for pleje og behandling, mens der er mangel på medarbejdere og rekrutteringsudfordringer næsten alle steder i sundhedsvæsenet.

Et andet forhold er de store forskelle i sundhedstilbud på tværs af landet, og at de nære sundhedstilbud ikke er fulgt med udviklingen i det specialiserede sundhedsvæsen.

Og det håber Faglige Seniorer, at politikerne tager til sig, når der senere på året skal tages stilling til en egentlig sundhedsreform.

”Behandling og pleje skal så tæt på den ældre som muligt, der skal læger på plejehjem og vi skal have flere læger i landdistrikter, så ældre ikke skal rejse så langt. Det er blandt de ønsker, jeg hører fra medlemmerne,” siger Mette Kindberg, der er formand for 260.000 medlemmer i Faglige Seniorer.

På langt sigt

Regering og folketing skal virkelig tænke stort og visionært. Kikkerten skal rettes på det lange sigt, hvis tilliden og trygheden omkring det danske sundhedsvæsen skal opretholdes og styrkes. Især når det gælder ældreområdet, lyder det fra seniorernes formand.

Prognosen i rapporten peger på en fordobling af personer med en eller flere aldersbetingede sygdomme i 2050.

Samtidig vil den andel af befolkningen, der er 80 år eller ældre, stige med 14 procent frem mod 2035. Det svarer til, at der kommer over 150.000 flere ældre over 80 år.

I 2050 vil andelen være fordoblet sammenlignet med 2023

”Den udvikling er en kæmpe udfordring for fremtidens sundhedsvæsen,” siger Mette Kindberg.

Ulighed i sundhed

Hun opfodrer samtidig politikerne til at have fokus på den tredjedel af befolkningen, der dør, før de fylder 75 år.

Det er særligt de danskere, der bor uden for de største byer, med korte uddannelser, hårdt fysisk arbejde og i lavtlønsjob.

“Selv om befolkningen generelt bliver ældre, så er der en kæmpe ulighed i, hvem der får en godt og langt seniorliv – og så de mange, der dør 10-15 år før. Det er dem med de hårdeste job og en livsstil, hvor der måske ikke har været kræfter og overskud. Dem skal vi have langt mere fokus på med forebyggelse, når vi indretter fremtidens sundhedsvæsen,” siger Mette Kindberg.

Flere ressourcer

I en del år er der skubbet mange ressourcer over til specialer på sygehuse. Det gælder ikke mindst til kræftbehandling.

”Det har været gode investeringer. Mange flere overlever i dag en kræftdiagnose. Kvalitetsstandarden på vores sygehuse er på højt niveau,” konstaterer Mette Kindberg, og tilføjer:

”I de kommende årtier skal det nære og det alment medicinske prioriteres. Vi skal have flere læger, og vi skal have en bedre geografisk fordeling. Men først og fremmest skal området tilføres en langt større andel af sundhedsudgifterne. Det er en hovedkonklusion fra sundhedsstrukturkommissionen. Og det er vi i Faglige Seniorer godt tilfreds med.”

Nærhed i kontakt med lægen

De seneste mange år har området for almen medicin ikke haft den store bevågenhed. Men det kommer der nu, hvis rapportens mange ord bliver til politik.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

”Kommissionen lægger op til, at der skal planlægges bedre, og ansvaret flyttes til et nationalt niveau. Det betyder, at der skal flere læger til de tyndere befolkede områder og der skal gøres brug af stærke lægefaglige klinikker. Samtidig skal der knyttes læger til vores plejehjem, så de ældre oplever nærhed til lægekontakt,” siger Mette Kindberg.

Politisk stabilitet

Hun sætter sin lid til, at politikerne griber udfordringerne og de løsninger, der er lagt op til fra Sundhedsstrukturkommissionen.

”For det kræver stabilitet og politisk ro, hvis man skal have beslutningerne til at virke. Specielt fordi ressourcerne skal prioriteres over mange år,” siger Mette Kindberg.

Hvad mener du?

Hvilke ønsker har du til fremtidens sundhedsvæsen?

Du er velkommen med dine bud på Faglige Seniorers Facebook-side

Først publiceret: torsdag 13. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 13. juni 2024 kl. 22:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.