41.000 plejehjemsbeboere må tørste hvis krisen rammer
Alle borgere skal være forberedt på tre dage uden rindende vand og strøm i kontakten. Men ingen har tænkt på plejehjemsbeboerne. Og det forarger Faglige Seniorer.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Myndighederne råder borgere til at kunne klare sig selv i tre dage, hvis en krise skulle opstå.
Men nogle af samfundets svageste, blandt andet de ældste på landets plejehjem, står tilbage uden mulighed for at opmagasinere 9 liter vand selv – og der er ingen, der står klar til at hjælpe, skriver Ingeniøren.
Det bekræfter Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør i Trekantområdets Brandvæsen og formand for Danske Beredskaber.
Kun til brandslukning
Ifølge ham kan det kommunale beredskab ikke komme de cirka 41.000 borgere, der bor på landets plejehjem, til undsætning i tilfælde af dagelange kriser.
Beredskabsstyrelsen: Kommunernes ansvar
Faglige Seniorers nyhedsbrev har spurgt Beredskabsstyrelsen, hvilke anbefalinger styrelsen har har til kommunerne i forhold til plejehjem og hjemmeplejen, når det gælder forberedelse til krise og anbefalingen om, at borgere skal klare sig i tre døgn?
I svaret skriver Beredskabsstyrelsen, at det er op til de enkelte ministerier og i sidste ende den enkelte kommune at udarbejde beredskabsplaner.
“Anbefalingen og rådene i Beredskabsstyrelsens publikation ”Forberedt på kriser” er udarbejdet med udgangspunkt i den enkelte borger og husstands forberedelser.
I forhold til i hvilket omfang anbefalingen og rådene giver anledning til tilpasninger i beredskabet ved offentlige myndigheder mv., er det i første omgang en vurdering, der skal foretages ved de enkelte sektoransvarlige myndigheder.
Det følger af beredskabsloven, at de enkelte ministre inden for deres område skal planlægge for opretholdelse og videreførelse af samfundets funktioner i tilfælde af større ulykker og katastrofer, herunder udarbejde beredskabsplaner.
Tilsvarende skal de enkelte kommuner udarbejde planer for kommunens beredskab”.
»Vi har tankvogne, men de kan ikke levere vand – de er kun til brandslukning. Vi har heller ingen kørende nødstrømsgeneratorer eller lagre med mad,« siger han til Ingeniøren.
Årsagen til situationen er, at myndighederne ikke har bedt beredskaberne og kommunerne om at kunne håndtere langvarige kriser for plejehjemmene. Derfor findes der simpelthen intet udstyr i de kommunale beredskaber til at hjælpe.
»Det sidste vi har hørt fra myndighederne er, at vi skal forberede os på strømafbrydelse i op til 2 timer,« siger Jarl Vagn Hansen.
Ved det ikke
Plejehjemsbeboerne betragtes juridisk set ikke som private, og derfor er de ikke omfattet af de nye anbefalinger til borgerne om at gemme mad og vand til flere dage.
Hverken kommunen eller det kommunale beredskab ved dog, hvordan de skal håndtere noget så vigtigt som varme og mad til plejehjemmene, hvis krisen kommer, lyder det også fra lokalt hold.
»Hvis strømmen går i morgen, så er der ikke en plan for, hvordan man skal agere ude på plejehjemmene – i hvert fald ikke i 3 dage,« siger Hanne Linnemann, som er leder i det Tværsektorielle Sekretariat i Aarhus Kommune og tovholder på beredskabssamarbejdet i kommunen.
Meget uforstående
Jarl Vagn Hansen oplever lige nu, at forvaltningschefer fra kommunen ringer til ham for at spørge, om hvad de skal gøre – i hans egenskab af beredskabsdirektør.
Men han er nødt til at skuffe dem.
»Kommuner og regionale forsyningsselskaber har ringet og spurgt, hvordan de skal forholde sig til de nye anbefalinger. Når jeg fortæller dem, at anbefalingerne ikke har noget med dem at gøre, så er de meget uforstående,« siger Jarl Vagn Hansen.
Bolden kastet videre
Den uklare situation har fået de danske kommuner til at kaste bolden og ansvaret videre til Kommunernes Landsforening (KL), der til Ingeniøren oplyser, at de nuværende beredskabsplaner skal opdateres.
Det skal ifølge Hanne Linnemann blandt andet afklares, om det er de pårørende eller kommunale beredskaber, der skal sikre det fornødne omfang af mad og vand på lager.
Faglige Seniorer: Det skal på plads
I Danmarks næsstørste ældreorganisationer er landsformand Mette Kindberg forarget over, at myndighederne “har glemt” en af de allersvageste grupper i forbindelse med de nye kriseplaner.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
“Det virker ærlig talt amatøragtigt, at myndighederne går ud med brask og bram og beder os alle om at have vand, mad og FM-radio klar til tre dage, hvis der opstår en krise. Og så overser man plejehjemmene og lader beboere, pårørende og medarbejdere i stikken,” siger hun.
Landsformanden opfordrer kommuner, ministerier og Beredskabsstyrelsen “til at få fingeren ud”.
“Der skal naturligvis et beredskab på plads hurtigst mulig. Plejehjemsbeboere og pårørende skal føle sig trygge – også hvis krisen kommer,” siger Mette Kindberg.
Hvad mener du?
Burde det kommunale beredskab være på plads i forhold til plejehjem, hvis der opstår kriser?
Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: onsdag 19. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 15:58