Folketinget har besluttet at forandre søskendes position i boafgiftsloven, så de fra 2027 er nær familie. Det vil sige, at arv til dem derefter kun fører til en afgift på 15 procent.

Nye regler for arv: Her er dem der får fordelene

Nye regler får også betydning for testamenter med et særligt indhold, hvor folk giver penge til både familie og velgørende organisationer.

Senest opdateret: mandag 8. juli 2024

Ændringen sker først om over to år – i 2027. Men allerede nu skal seniorer og andre med særlige testamenter begynde at forberede sig.

Folketinget har besluttet at forandre søskendes position i boafgiftsloven, så de fra 2027 er nær familie. Det vil sige, at arv til dem derefter kun fører til en afgift på 15 procent.

Det er det samme, som børn, børnebørn og andre livsarvinger betaler. Hidtil er der for arv til søskende beregnet samlet 36,25 procent i bo- og tillægsboafgift.

Derfor skal mange personer uden for eksempel partner eller børn overveje deres testamenter. Både de testamenter, som allerede er skrevet, og dem, som man overvejer at skrive. Skal søskende måske tilgodeses?

Lovændringen kan betyde store besparelser. Hvis arven er på 1 million kroner, så vil arvende søskende kunne beholde cirka 215.000 kroner mere.

Læs også: Den nye regel er vedtaget i Folketinget sammen med andre ændringer af skatteregler

Model til gavn for velgørenhed

Hidtil har en del danskere uden livsarvinger benyttet sig af en særlig konstruktion til at nedbringe boafgiften. De har indsat i testamentet, at en velgørende organisation skulle arve 30 procent af boet. Resten gik så til for eksempel søskende.

Velgørende organisationer skal ikke betale afgift af arv. Men det er indgået i konstruktionen, at for eksempel Kræftens Bekæmpelse ud af sine 30 procent skulle betale boafgiften for de øvrige arvinger.

Med den konstruktion gik der netto flere penge til eksempelvis søskende. Også selv om den velgørende organisation fik en del.

Skal testamente ændres

Den specielle model er nu ikke længere så relevant i forhold til arv til søskende. I hvert fald ikke i forhold til at nedbringe boafgift.

Men der kan sagtens være danskere i den situation, som stadig gerne vil tilgodese Hjerteforeningen eller andre. Hvis de andre arvinger er søskende, så vil der fremover netto være mere tilbage til den velgørende organisation, fordi de skal betale mindre i afgift.

Advokater advarer om, at der med de nuværende tekster i testamenter om arvefinten kan opstå tvivl, om hvad personen egentlig ønsker. Om der netto skal gå mere til den velgørende organisation, eller om fordelen ved lovændringen skal tilgå søskende?

Derfor kan det være relevant at se på formuleringerne i testamenter inden 2027.

Model kan stadig bruges

Den særlige model med arv til familie kombineret med arv til velgørende organisation er stadig relevant. For eksempel hvis man vil lade midler gå til niecer og nevøer. De skal stadig betale bo- og tillægsboafgift på samlet 36,25 procent.

Det samme gælder, hvis en person ønsker at tilgodese mennesker uden for familien, eksempelvis venner og bekendte. Her skal der også betales samlet 36,25 procent.

Først publiceret: mandag 8. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. juli 2024 kl. 15:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.