Sascha Jakobsen mener, at arbejdspladser skal benytte sig af tilbud fra pensionskasser om at komme ud og fortælle om mulighederne for at kombinere arbejde og pension. Foto: Henrik Bjerregrav.

Fællestillidsrepræsentant: Seniorsamtaler kan fastholde faglighed 

Lederne skal være godt inde i mulighederne for at tilgodese seniorerne, og de skal tage initiativet til samtaler, lyder det fra tillidsvalgt pædagog.

Senest opdateret: mandag 2. september 2024

En seniorsamtale vil med stor sandsynlighed falde til jorden, hvis lederen indleder med spørgsmålet ”Hvornår har du tænkt dig at gå på pension?”.  

Sådan må spørgsmålet ALDRIG stilles til en medarbejder, advarer Sascha Jakobsen. Det kan nemlig fra et medarbejderperspektiv opleves, som om lederen allerede har tænkt medarbejderen ud. 

 Sascha Jakobsen er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Herning Kommune. Hun siger, at formuleringen af spørgsmål er afgørende for et værdifuldt resultat.

SeniorKlar i Herning Kommune 

SeniorKlar er sammen med Herning Kommune i gang med et fuldskala pilotprojekt, der både skal give medarbejderne et godt seniorarbejdsliv og gøre det attraktivt for flere at fortsætte arbejdslivet i kommunen. 

  • Projektet er et tæt samarbejde mellem medarbejdere, ledere, tillidsvalgte, HR og SeniorKlar. 
  • En langt mere omfattende og strukturerede indsats med workshops senkarrieresamtaler, tilbud om blandt andet kortere og fleksible arbejdstider. 
  • Kommuner er store og komplekse arbejdspladser med mange afdelinger, ansatte og overenskomster. 
  • SeniorKlar arbejder generelt for en kulturændring i samfundet, så erfaring ses som en styrke til glæde for alle. 

Kontakt: Hvis du vil høre mere om SeniorKlar eller have besøg på jeres arbejdsplads Læs mere her 

Seniorklar er et samarbejde mellem Østifterne og Faglige Seniorer

 Hun mener også, at det er lederen, der skal tage initiativet til at tale senkarriere. For mange medarbejdere vil det være svært at tage hul på snakken. De frygter, at hvis de går til lederen, så er det et signal om, at de mentalt allerede er ved at trappe ned. 

Godt med Seniorklar 

50-årige Sascha Jakobsen bruger en stor del af tiden på at varetage sine kollegers interesser, men hun har også stadig timer i en skolefritidsordning.  

 I Herning Kommune er der indgået få senioraftaler for pædagoger, for eksempel en mindre nedsættelse af timetal, men med indbetaling af samme beløb i pensionsbidrag. 

 Men Sascha Jakobsen har mærket, at der blandt ledere har været usikkerhed om, hvad de kan tilbyde. Derfor er hun glad for, at kommunen er gået med i SeniorKlar. 

 Hun har fået henvendelser fra fagforeningen BUPL om, hvad det er, “der foregår i Herning.” Hun håber, SeniorKlar kan udbredes til flere kommuner. 

 ”Vi har haft møder for tillidsrepræsentanter, ledere og arbejdsmiljørepræsentanter om, hvordan vi kan holde på seniorerne. Det var med oplæg fra konsulenter i SeniorKlar. Vi har en rekrutteringskrise i pædagogfaget, og det bliver kun værre, hvis ikke vi holder fast i seniorerne lidt længere,” siger Sascha Jakobsen. 

Se video-interview med Sascha Jakobsen:

Balance

Det kan skabe bekymring, hvis nogle grupper får særlige fordele. Den slags skal håndteres, siger Sascha Jakobsen.  

 Hvis en senior for eksempel får en firedages-uge, så kan pressede fuldtidsansatte føle, at deres arbejdsbyrde bliver større. 

 Men så gælder det om at gøre dem klart, at hvis senior-kollegaen ikke får færre timer, så siger vedkommende måske helt op. Så mangles han eller hun ikke kun én dag om ugen, men fem dage. 

 Sascha Jakobsen ønsker at fremme fleksibilitet i den enkelte institution. En ældre medarbejder har måske svært ved stadig at kaste sig ind i stikbold, men er til gengæld god til kreative sysler. 

 Det gælder om at være åbne over for nye og måske alternative muligheder og initiativer, så seniorerne får lyst til at blive længere, lyder det. 

Det er Seniorklar

SeniorKlar er et fælles projekt skabt af Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer, og den filantropiske forening Østifterne. 

Over fem år skal der investeres tid og kræfter og 22,5 millioner kroner i at udvikle værktøjer, der kan hjælpe seniorerne – og deres arbejdsgivere – gennem denne vigtige fase i deres liv.  

SeniorKlar er i gang med at udvikle vejledning og gode råd til virksomheder, seniorer, ledere og tillidsvalgte. Det sker i form af en digital platform, der skal give alle parter svar på de mange spørgsmål, der opstår, når seniorerne når til de sidste 15 år af deres arbejdsliv.  

Projektet er forankret i Faglige Seniorers sekretariat.  

Mere om projektet hos Østifterne her 

Læs også på www.seniorklar.dk  

Først publiceret: mandag 2. september 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 2. september 2024 kl. 14:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.