For tjenestemænd er det slutlønnen og antallet af år som tjenestemand, der bestemmer den månedlige udbetaling.

Tjenestemandspension: Forskellen til andre skrumper

Statslige embedsmænd var blandt de første med arbejdsmarkedspension, og tjenestemænd hører stadig til blandt danskere med betydelige pensionsformuer, men der bliver færre af dem, og andre faggrupper rykker ind på deres opsparing.

Senest opdateret: tirsdag 3. september 2024

Engang var det for mange fedt at være tjenestemand. I hvert fald når man skulle på pension.

I dag har mange tjenestemænd stadig en solid pensionsudbetaling. Men andre på arbejdsmarkedet nærmer sig, efter de fik pensionsordninger gennem 1960’erne, 1970’erne og navnlig 1980’erne.

En stadig erhvervsaktiv tjenestemand over 60 år har i dag i snit en optjent pension, der svarer til en værdi på mere end 4,3 millioner kroner Det kan sammenlignes med 60-64 danskere, som ikke er tjenestemænd, og som i snit har en pensionsformue på 1,9 millioner kroner.

Men den relative forskel var større i 2014. Da havde tjenestemænd 2,6 gange så meget, nu er det 2,3.

Alt sammen fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

Forbehold for forskelle

Forskellen i kroner på den gennemsnitlige optjente pension for aktive tjenestemænd over 60 og andre 60-64-årige syner lidt større, end den i virkeligheden er. Der er netop tale om tjenestemænd, som nok er i senioralderen, som stadig arbejder.

Gruppen af andre 60-64-årige er mere sammensat og rummer også førtidspensionister, arbejdsløse og personer uden for arbejdsmarkedet. Nogle har slet ikke sparet noget op.

Desuden sker der ved udbetaling af tjenestemandspensioner fuld beskatning, mens andres aldersopsparinger udbetales skattefrit, fordi de er beskattet ved indbetaling. Aldersopsparingerne har dog en begrænset størrelse.

Ikke millioner

74-årige Johnny B. Madsen er formand for Postpensionisternes Landsforening og sidder i Faglige Seniorers hovedbestyrelse – og modtager tjenestemandspension. Han tror, at forskelle i værdi af pensionsopsparinger blandt andet hænger sammen med, at tjenestemandspension har eksisteret i mange år.

”Men nu skal man ikke tro, at det er millioner, vi får udbetalt. Jeg har et  eksempel med en mangeårig ansat i postvæsenet, der sluttede som leder, og som modtager 12.500 kr. om måneden efter skat. Men det er selvfølgelig mere end mange jævnaldrende får, hvis de har arbejdet i det private erhvervsliv,” siger Johnny B. Madsen.

Han har været med til overenskomstforhandlinger, og her var det somme tider svært at komme igennem med lønforhøjelser til tjenestemænd. Arbejdsgiverne henviste til, at de havde deres gode pension.

”Derfor er en del af pensionen måske betaling for, at vi ikke fik så høje lønstigninger,” siger Johnny B. Madsen.

Gammel ordning

Tjenestemandspensionen er grundlagt helt tilbage i 1849. Den er meget anderledes end andre pensionsordninger.

Blandt andet er pensionsudbetalingen ikke afhængig af, hvor stor en pensionsformue den enkelte har samlet sammen. Det er slutlønnen og antallet af år som tjenestemand, der bestemmer den månedlige udbetaling.

Danmarks Statistik kan ud fra det beregne en værdi af den optjente pension

Tjenestemandspensionen er også under langsom nedgradering i antal modtagere. Der ansættes nemlig færre og færre i den slags stillinger.

Færre tjenestemænd

I 2022 var der ansat 38.000 danskere som tjenestemænd. Det er næsten en halvering i forhold til 2014, hvor der fandtes over 72.000.

I dag sker ansættelse som tjenestemænd især i politiet, militæret, fængsler og hos domstolene. Men også for eksempel præster får stillinger som tjenestemænd.

Men antallet af pensionerede tjenestemænd ændrer sig i første omgang kun langsomt. I 2022 var der 230.000 mod 239.000 otte år tidligere.

De fleste er midaldrende

10.000 af de 38.000 aktive tjenestemænd er over 60 år. Knap 23.000 er mellem 36 og 59 år.

Den lidt yngre gruppe har også allerede samlet en gennemsnitlig optjent pension med en værdi på knap 2,7 millioner.

Det kan sammenlignes med 50-54-årige danskere, som ikke er tjenestemænd. Deres gennemsnitlige pensionsformue er knap 1,5 millioner.

Forskel til andre ordninger

Tjenestemandspensionen har den fordel, at den i hvert fald delvist stiger i takt med lønningerne. Nogle andre arbejdsmarkedspensioner udbetales med et fast beløb månedligt over resten af personens liv.

Værdien skrumper dermed i takt med prisstigninger. Men måske falder behovene også.

Pensionerede tjenestemænd har en optjent pension, hvis værdi i snit ligger lidt over 2 millioner kroner. Det kan sammenlignes med for eksempel 70-74-årige danskere, der ikke er tjenestemænd, og hvis pensionsformue ligger på 1.483.000 kroner i snit.

Arbejdsgivere betaler selv

Det er stat, kommuner og regioner, der selv udbetaler pension til de tjenestemænd, de har haft ansat. De indbetaler ikke til et pensionsselskab.

Statens forpligtelser til at betale tjenestemandspensioner har tidligere været voldsomme. Men de er faldende og vil gå yderligere ned.

Det har en analyse fra Danmarks Statistik dokumenteret for nogle år siden.

Erhvervsaktive tjenestemænd i stat, regioner og kommuner 2022

   

Politi

11.853

Administration

7.764

Militær

6.061

Kriminalforsorgen

2.788

Præster

2.267

Teknikere

1.725

DSB

1.684

Lærere

1.132

Post Danmark

845

Domstolsvæsen

566

Læger

521

Pædagoger

397

Sygeplejersker

379

Flytjenesten

289

Scandlines

34

Apotekere

30

 Kilde: Danmarks Statistik

Først publiceret: tirsdag 3. september 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. september 2024 kl. 10:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.