Når du har sagt ja til at deltage i et forskningsprojekt vil du fremover kunne se dit samtykke på sundhed.dk.

Se hvad du har givet samtykke til på sundhed.dk

Nu bliver det nemmere at holde styr på, hvilke forskningsprojekter du har givet samtykke til.

Senest opdateret: Monday 23. September 2024

Som det første land i verden har Danmark lanceret en ny funktion på sundhed.dk, hvor du kan se, om dine sundhedsdata bliver brugt i forskningsprojekter.

Få et samlet overblik

I første omgang vil 70.000 danskere, der deltager i tre udvalgte forskningsprojekter, kunne se deres samtykker ved at logge ind på sundhed.dk med MitID.

Formålet med den nye funktion er at give dig som borger et bedre overblik over, hvor dine sundhedsdata bliver brugt, og hvad du har sagt ja til.

“Det er vigtigt, at borgerne har tillid til, at deres sundhedsdata bliver brugt ansvarligt. Derfor er vi glade for at kunne give borgerne overblik over deres forskningssamtykker,” siger Lars Gaardhøj, bestyrelsesformand for sundhed.dk.

Flere projekter på vej

Den nye side på sundhed.dk er et samarbejde mellem sundhedssektoren og forskningsmiljøet, og planen er, at flere forskningsprojekter løbende vil blive koblet på løsningen.

Det betyder, at endnu flere danskere vil få adgang til at se, hvilke projekter deres data bliver brugt i.

Projektet kommer efter, at mange danskere, der deltager i kliniske forsøg, har følt sig usikre på, hvad de har givet samtykke til. Med den nye løsning håber man at skabe mere gennemsigtighed.

Danmark viser vejen

Danmark er det første land i verden, der udvikler en digital løsning, som samler forskningssamtykker ét sted. Det er et vigtigt skridt for både forskningen og borgerne.

Ifølge Kristoffer Burgdorf, lektor ved Statens Serum Institut og Københavns Universitet, er det afgørende, at forskningen har adgang til sundhedsdata, samtidig med at borgernes rettigheder og etiske standarder beskyttes.

Hvert år starter forskere omkring 1500 nye sundhedsprojekter i Danmark, og det nye initiativ vil gøre det lettere at følge med i, hvor dine sundhedsdata bruges.

Først publiceret: Wednesday 4. September 2024
Artiklen er sidst opdateret Monday 23. September 2024 kl. 10:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.