Faglige Seniorer: En god tale – men hvor blev folkepensionisterne af?
Der er over en million folkepensionister, hvor mange også er dårligt stillede. Dem kunne statsministeren godt have haft fokus på i sin åbningstale, siger Faglige Seniorers landsformand.
Senest opdateret: onsdag 2. oktober 2024
Stor ros til statsminister Mette Frederiksen for i sin åbningstale i Folketinget at sætte fokus på misbrugere og de allersvageste i vores samfund. De fortjener i allerhøjeste grad opmærksomhed.
Men det ærgrer, at statsministeren ikke brugte anledningen til også at rette blikket mod landets over en million folkepensionister, hvor mange også kan påberåbe sig at være blandt de svageste i vores samfund.
Aftale om pension er i proces
Statsminister Mette Frederiksen nævnte i sin åbningstale debatten om pension og tilbagetrækning, som hun selv satte igang i august.
“Velfærdsaftalen er snart 20 år gammel, og når pensionsalderen stiger til 70 år, så er det naturligt at se på, om der derefter skal være en anden mekanisme. En ændring af velfærdsaftalen har store konsekvenser for den enkelte og for samfundsøkonomien. Derfor skal det ske i respekt for den enkelte, og det skal forberedes ordentligt. Den proces er regeringen nu i gang med,” lød det fra Mette Frederiksen.
Sådan lyder det fra Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der med 260.000 medlemmer er landets 2. største ældreorganisation.
Ikke et ord om folkepensionister
“Der var ikke et ord om folkepension eller folkepensionister, seniorer, endsige ældrelov, som er regeringens egen opfindelse. Jeg synes, det er ærgerlig, for vi står over for store udfordringer på hele ældreområdet de kommende år. Og det havde jeg gerne set vores statsminister adressere,” siger Mette Kindberg.
“Og der var en god anledning netop i dag 1. oktober, som er FN’s ældredag,” tilføjer hun.
Mette Kindberg fortæller, at det var det samme, da finansminister Nicolai Wammen fremlagde Finanslovsforlaget.
“Her blev de ældre nævnt en eneste gang – i indledningen. Ellers var pensionisterne og de ældre fuldstændig usynlige.”
Mere retfærdig pension
Mette Kindberg peger på, at mange folkepensionisters økonomi er presset. Blandt andet fordi reguleringen af folkepensionen sker med to års forsinkelse.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
“Faglige Seniorer har foreslået en fremrykning af beregningstidspunktet, så reguleringen kom i takt med lønudviklingen her og nu. Det forslag om fair pension har regeringen afvist. Helt uforståeligt, for det er jo ikke et dybt greb i statskassen, men en fremrykning af en regulering, som vi alligevel skal have om to år. Det kan regeringen simpelthen ikke være bekendt,” siger Mette Kindberg.
Kampen fortsætter
Landsformanden lover, at Faglige Seniorer også i den nye folketingssamling vil prikke til regeringen og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørensen ved hver given mulighed for at gøre opmærksom på, at reguleringen af folkepensionen er “dybt uretfærdig”.
“Vores kamp for at få en fair pension, der er i trit med lønudviklingen, fortsætter – også i det nye folketingsår,” siger Mette Kindberg.
Læs statsminister Mette Frederiksens åbningstale her
Se åbningen og åbningstalen på Folketingets TV
Forslaget fra Faglige Seniorer: Fair pension
I dag venter pensionister 2 år på at få reguleret pensionen, når lønningerne stiger. Ventetiden kan mærkes, ikke mindst når der er inflation og priserne stiger.
Faglige Seniorer forslår, at pensionen i stedet reguleres i takt med den forventede lønudvikling fra og at pensionisterne efterreguleres med efterslæbet fra 2020 til 2024.
Der er ikke tale om merregulering. Det er en tidsforskydning af reguleringen, som sikrer samtidighed i lønudvikling og pensionsregulering.
Burde folkepensionisterne være omtalt i åbningstalen?
Hvad er din holdning?
Hvad mener du om statsminister Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget?
Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: tirsdag 1. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 2. oktober 2024 kl. 10:05