Det kan typisk betale sig at undersøge bankmarkedet med jævne mellemrum. For der kan være stor forskel på, hvad de enkelte banker tilbyder.

Find din kundetype og gentænk dit bankvalg

Mange er loyale bankkunder, men det kan ofte betale sig at undersøge markedet med jævne mellemrum, for der kan være penge at spare ved at skifte bank. Men seniorer er ikke altid velkomne.

Senest opdateret: mandag 11. november 2024

Langt de fleste har mindst en bankkonto, og det kan typisk betale sig at undersøge markedet med jævne mellemrum og indhente tilbud fra andre banker.

Der kan nemlig være stor forskel på, hvad de enkelte banker tilbyder.

Bank-skifte: Derfor svært for seniorer

Nogle banker kan være tilbageholdende med at tiltrække seniorer som nye kunder. Det kan blandt andet skyldes:

Lavere indtjeningspotentiale: Seniorer har ofte en fast eller reduceret indkomst, hvilket kan betyde lavere rentabilitet for banken, især hvis kunden ikke forventes at bruge mange af bankens betalte tjenester.

Større behov for personlig service: Mange seniorer foretrækker personlig rådgivning og støtte, hvilket kræver flere ressourcer fra bankens side, særligt når fysiske filialer er dyre at opretholde, og mange banker digitaliserer deres ydelser.

Øget risici ved lån og kredit: Banken kan være mere tilbageholdende med at tilbyde lån til ældre kunder, der måske har begrænsede tilbagebetalingsmuligheder og kortere horisont for økonomisk planlægning.

Lavere efterspørgsel efter langsigtede investeringer: Seniorer søger ofte kortsigtede, sikre investeringer frem for de langsigtede finansielle produkter, som banken tjener mere på, som pensionsopsparinger eller aktieinvesteringer.

Flere lovgivningsmæssige krav: Ældre kunder kan have behov for ekstra beskyttelse og rådgivning for at undgå finansiel udnyttelse eller svindel, hvilket kræver mere tid og opmærksomhed fra banken og kan føre til ekstra krav i dokumentation og samtykke.

Det afhænger blandt andet af, hvilken kundetype man er, fortæller Jens Hjarsbech, som er cheføkonom i Mybanker, der blandt andet sammenligner priser hos de danske banker.

“Renter på indlån og udlån samt gebyrer kan være meget forskellige. Derfor kan der være mange penge at spare, hvis man ser sig godt om,” siger han.

Loyale bankkunder

Men selv om der kan være mulighed for at spare penge ved at skifte bank, er mange bankkunder loyale over for deres bank.

Faktisk er vi så loyale bankkunder, at vi i gennemsnit er kunder i 21 år. Det viste en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2022.

Hvis du har overvejet at skifte bank, bør du i første omgang finde ud af, hvilket kundeengagement du har i din nuværende bank.

Find ud af dine muligheder

Det siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

“Når man har fået overblikket, kan man prøve at smide sine oplysninger ind på en sammenligningstjeneste som mybanker.dk. Man kan også kontakte bankerne direkte og indhente tilbud,” siger han.

“Hvis man forventer, at man inden for nærmeste fremtid får brug for et større pengebeløb til blandt andet bolig eller bil, er det også en god idé at tale med banken om mulighederne.”

Desuden bør du finde ud af, hvad dit rådighedsbeløb er, for det vil en bank spørge ind til, lyder rådet fra Morten Bruun Pedersen.

Rådighedsbeløbet er de penge, der er tilbage af indtægterne, når de faste udgifter er betalt.

Indhent tilbud fra flere banker

Også Jens Hjarsbech minder om, at det er vigtigt at indhente tilbud fra flere banker.

“Det vil være nemmere at gennemskue og sammenligne udgifterne i et bankforhold, hvis man har et konkret tilbud fra flere banker. Man vil også have bedre mulighed for at forhandle priserne ned,” siger han.

Hvis ikke udgifterne fremgår tydeligt, kan du også spørge både din eksisterende bank og andre banker, hvor mange kroner hele kundeforholdet koster årligt.

“En bankkunde vil typisk få brug for boliglån, billån og en opsparingskonto. Det kan sagtens være, at en bank har et billigere boliglån, mens billånet er dyrere,” siger Jens Hjarsbech og tilføjer:

“Den største udgiftspost for en bankkunde er typisk på lån.”

Priskrig

Hvis du har planer om at købe bolig, bør du ifølge Jens Hjarsbech være ekstra opmærksom.

“Bankerne har ikke rigtig nogen indflydelse på et realkreditlån, der ligger hos realkreditinstitutterne. Men der kan være store forskelle på bankernes renter, når vi taler om selve boliglånet, som er på op til 15 procent af boligens købesum,” siger han.

“I forsommeren har der været en priskrig mellem banker om netop boliglånets rente, fordi bankerne har ønsket at tiltrække især unge boligkøbere, som kan være kunder i mange år.”

Der kan også være forskel på bankernes rente på andelsboliglån.

Tal fra Mybanker viser, at over 80 procent af andelsboligejerne, som har brugt tjenesten til at sammenligne lån, kan spare penge ved at skifte bank.

Tjekliste til bankskift

Hvis du overvejer at skifte bank, skal den nye bank typisk blandt andet bruge følgende:

* Oversigt over dine nuværende bankkonti, seneste oversigt fra betalingsservice, dine betalingskort, billedlegitimation, liste over faste månedlige betalinger og pensionsoversigt, som du kan finde på pensionsinfo.dk.

* Hvis du også vil flytte lån, skal du huske dine seneste tre lønsedler og den seneste årsopgørelse, som du kan downloade på skat.dk/borger.

Kilde: Finans Danmark.

Først publiceret: mandag 28. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 11. november 2024 kl. 16:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.