Meningsmåling om vælgerflugt fra Socialdemokratiet tolkes som utilfredshed med manglende regulering af folkepensionen. Men Mette Frederiksen mener, at regeringen målrettet har arbejdet for at løfte økonomien for mange folkepensionister. Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix

Skyldes vælgerflugt fra S utilfredshed med folkepension? Nu reagerer Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen (S) reagerer på forklaring om, at Socialdemokratiet mister opbakning blandt seniorerne, fordi partiet afviser at ændre regulering af folkepensionen. "Vi har målrettet arbejdet for at løfte økonomien for mange folkepensionister," lyder det.

Senest opdateret: torsdag 7. november 2024

Statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, reagerer nu på en meningsmåling fra Faglige Seniorer, der viser, at partiet siden valget har mistet næsten halvdelen af vælgerne over 60 år, og at Socialdemokratiet nu står til en opbakning blandt seniorerne på knap 24 procent.

Politisk kommentator Peter Lautrup-Larsen vurderer i en artikel om meningsmålingen, at en af årsagerne til det dramatiske fald i vælgertilslutningen blandt seniorerne er, at Socialdemokratiet og regeringens har afvist at ændre på reguleringen af folkepensionen, som Faglige Seniorer har været fortaler for.

Seniorer siger farvel til Socialdemokratiet

En meningsmåling i oktober blandt 7.200 seniorer viser, at Socialdemokratiet har tabt store dele af opbakningen blandt danskere over 60 år. Og at de ældre vælgere foretrækker SF, der nu er det største parti blandt de ældste danskere.

Sådan stemmer seniorerne i dag i forhold til folketingsvalget i 2022 (opgjort i procent)

SF: 25,9 (14,2)
Socialdemokratiet: 23,9 (43,9)
Dansk Folkeparti: 11,5 (7,4)
Enhedslisten: 9,2 (8,1)
Danmarksdemokraterne: 8,1 (6,8)

Øvrige partier har tilslutning på 5% og derunder.

Kilde: Faglige Seniorers meningsmåling blandt 7.200 seniorer, oktober 2024.

Et synspunkt, som også landsformand for Faglige Seniorer, Mette Kindberg, fører frem, efter at regeringen og Socialdemokratiet i 2023 afviste et borgerforslag om, at reguleringen kommer i takt med lønudviklingen her og nu. Og ikke med to års forsinkelse.

”Socialdemokratiet var ikke lydhør, og skuffelsen over afvisningen har sat sig grundig blandt seniorerne. Det oplever jeg, når jeg er ude, hvor pensionisterne fortæller om problemer med at få privatøkonomien til at hænge sammen. De er skuffet, når det parti, mange har stemt på hele livet, ikke lytter til dem. Og ja, jeg er selv dybt skuffet over Socialdemokratiet,” siger Mette Kindberg i artiklen.

Målrettet løft til pensionister

Men nu reagerer Mette Frederiksen i en kommentar til Faglige Seniorers nyhedsbrev: “Vi har målrettet arbejdet for at løfte økonomien for mange folkepensionister,” lyder det fra statsministeren.

“Folkepensionen er en af hjørnestenene i vores velfærdssamfund. Jeg er meget optaget af, at danskerne skal have udsigt til en tryg alderdom. Det handler om tidspunktet for, hvornår man kan gå på pension. Og det handler om, at man som pensionist skal have en ordentlig indkomst, som sikrer en tryg alderdom. Også de pensionister, som ikke har store pensionsopsparinger,” siger hun.

“Der er ingen tvivl om, at inflationen har gjort det vanskeligere at få budgettet til at hænge sammen. Det er en af grundene til, at vi målrettet har arbejdet for at løfte økonomien for mange folkepensionister. Vi har fjernet modregningen i folkepension, så man nu som pensionist kan arbejde ved siden af pensionen uden at blive trukket i ydelse. Og fra årsskiftet hæver vi ældrechecken permanent med 5.000 kroner. Det er den første varige stigning i mere end 10 år. Det kommer knap 300.000 af de folkepensionister til gavn, som har færrest penge mellem hænderne,” siger Mette Frederiksen videre.

Nuværende regulering er en fordel

“Den nuværende regulering af folkepensionen sikrer, at folkepensionen over tid følger med lønningerne. Det har historisk set været til pensionisternes fordel. Til næste år vil en enlig folkepensionist, der får fuldt pensionstillæg, få knap 7.000 kroner mere om året i folkepension, mens et par får en årlig stigning på 5.160 kroner.”

“Så er det klart, at når der er høj inflation, kan der være behov for, at vi sætter målrettet ind med ekstra støtte. Vi har blandt andet af to omgange givet en ekstra, skattefri ældrecheck på 5.000 kroner. Og vi har indført et midlertidigt, lavere loft over medicinudgifter, som også kommer mange ældre til gavn,” siger Mette Frederiksen til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Brug for pengene her og nu

Hos Faglige Seniorer anerkender landsformand Mette Kindberg, at regeringen har taget et række initiativer til gavn for især de dårligst stillede pensionister.

“Men det ændrer ikke ved, at for den almindelige folkepensionist har de seneste år været drøje at komme igennem med høj inflation og stigende priser på især fødevarer. Her er reguleringen af folkepensionen med to års forsinkelse virkelig noget, der kan mærkes, når man jo har brug for pengene her og nu,” siger Mette Kindberg.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Det gælder blandt andet de folkepensionister, der ikke modtager ældrecheck og de pensionister, der er så langt oppe i årene, at de ikke har mulighed for at arbejde, understreger Mette Kindberg.

Hun fastholder, at der er behov for Faglige Seniorers forslag om “Fair Pension”, så  pensionen reguleres i takt med den forventede lønudvikling, og at pensionisterne efterreguleres med efterslæbet.

“Der er ikke tale om merregulering. Det er en tidsforskydning af reguleringen, som sikrer samtidighed i lønudvikling og pensionsregulering,” siger Mette Kindberg.

Opbakning fra 9 ud af 10

I Faglige Seniorers undersøgelse i oktober, hvor 7.200 seniorer deltog, blev der også spurgt ind til, hvordan de ældre vælgere forholder sig til Faglige Seniorers forslag om Fair Pension.

Her er var der opbakning fra 9 ud af 10 adspurgte.

“Det afspejler helt fint, hvad jeg oplever, når jeg møder seniorerne. Der er en kæmpeopbakning bag en mere retfærdig og fair regulering af folkepensionen,” siger Mette Kindberg.

Hvad er din holdning?

Er der fortsat behov for at ændre på reguleringen af folkepensionen, som foreslået af Faglige Seniorer? Eller er det nok at støtte ekstraordinært, når der opstår inflation og prisstigninger?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Det mener seniorerne

Det siger seniorerne om regeringen og regulering af folkepension:

“Regeringen skal få folkepensionen rettet op i forhold til reguleringen, så pensionen ikke er 2 år bagud.”

“Det er for langsomt med, at FOLKEPENSIONEN STIGER grundet de store omkostninger, vi har i dag. Det er blevet væsentligt dyre at leve.”

“Sørg for en ordentlig folkepension til os der ikke har andet: altid arbejdet og betalt skat. Jeg har arbejdet i over 50 år. Kun optjent pension i 3 år. Kan ikke få det til at løbe rundt.”

“Jeg ser frem til en regulering af folkepensionen, sådan at man kan blive i eget hus som pensionist og har råd til en sund og fornuftig husholdning.”

“Lyt til Faglige Seniorer. Pensionen skal stige SAMTIDIG med den almindelige lønudvikling.”

“Vi ældre har ikke så mange penge som resten af samfundet. Inflationen stiger men min pension ikke i den grad!”

“Ville ønske det var Faglige Seniorer, der var i regering. Regeringen gør alt for lidt for pensionisterne – sjofelt at vi halter så langt bagud. Vi har arbejdet et helt liv. Min mand har taget et halvdagsarbejde – slut med boligsikring. Det er noget svineri.”

“Vores pension er ikke steget i forhold til almindelige lønninger og alt er steget.”

Kilde: Faglige Seniorers meningsmåling blandt 7.200 seniorer, oktober 2024.

 

 

Først publiceret: tirsdag 5. november 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 7. november 2024 kl. 13:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.