36 pensionister fanget i snyd med tillæg
Efter et års intens overvågning har 36 pensionister fået frataget pensionstillægget, fordi de ulovligt modtog ydelser, mens de boede uden for EU og EØS-landene.
Senest opdateret: mandag 18. november 2024
Overvågning af lidt over en million pensionister førte sidste år staten på sporet af 36 pensionister, som modtog et ulovligt pensionstillæg.
Det er resultatet af en omfattende kontrol, der blev sat i værk af Udbetaling Danmark ved hjælp af kunstig intelligens. Det skriver Politiken.
Systemet udpeger hver dag mulige sager blandt de cirka én million pensionister for at finde dem, der ikke har oplyst deres bopæl korrekt.
Sidste år fandt systemet frem til 511 mistænkelige sager blandt pensionister, og ud af dem valgte sagsbehandlerne at dykke ned i 351.
Blandt disse sager blev der fundet snyd i 36 tilfælde – svarende til 7 procent af de mistanker, som AI-systemet havde rejst.
Kontroversiel overvågning under kritik
Kontrollen har ikke kunnet undgå kritik.
Amnesty International har udgivet en rapport, der stiller spørgsmålstegn ved nødvendigheden og proportionaliteten af denne massive overvågning.
“Når man ser på resultaterne, er det svært at se, hvordan overvågningsapparatet kan forsvares,” siger Hellen Mukiri-Smith, forsker i kunstig intelligens hos Amnesty International.
Rapporten peger på, at de datadrevne systemer også bruges i forbindelse med afsløring af andet socialt bedrageri.
Eksempelvis fandt overvågningssystemet 72 tilfælde af snyd med barselsdagpenge og 135 tilfælde af personer, der uberettiget oplyste at bo alene.
Men Amnesty mener, at det stadig er et meget stort indgreb i privatlivet for at fange relativt få sager.
Juraprofessor: Strider mod EU-regler
Overvågningen af pensionisterne involverer også brug af lokationsdata, der viser, hvor en person befinder sig.
EU-reglerne tillader kun brug af sådanne data til alvorlige kriminalitetssager, hvilket ifølge juraprofessor Jan Trzaskowski ikke omfatter socialt bedrageri.
“Problemet opstår, når man overvåger store dele af befolkningen for at finde dem, der snyder. Det er et alvorligt indgreb i privatlivsbeskyttelsen,” siger han.
Udbetaling Danmark forsvarer brugen af AI-kontrol og lokationsdata som en nødvendig del af at sikre korrekt udbetaling af velfærdsydelser.
Synes du, det er rimeligt at bruge overvågning til at afsløre snyd med velfærdsydelser?
Først publiceret: torsdag 14. november 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 18. november 2024 kl. 16:32