"I lyset af, at en betydelig del af befolkningen lider af søvnforstyrrelser, repræsenterer opdagelsen et vigtigt skridt fremad," siger forsker bag nyt studie.

Forskere opdager hjernens “vaskemaskine”: Kan forbedre din søvn

Opdagelsen kan både forbedre søvnkvaliteten og bane vejen for tidlig behandling af sygdomme som Alzheimers.

Senest opdateret: mandag 13. januar 2025

En banebrydende opdagelse fra forskere ved Københavns Universitet afslører, hvordan hjernen renser sig selv for affaldsstoffer under søvn.

Når vi sover, aktiveres hjernens glymfatiske system – populært kaldet hjernens vaskemaskine – som fjerner affaldsstoffer, der ophobes i løbet af dagen.

Hvis denne proces ikke fungerer optimalt, kan det påvirke både hukommelse, indlæring og helbred.

Nu har forskerne fundet den mekanisme, der driver systemet: en slags pumpe, der aktiveres af langsomme hjernebølger.

“Det er langsomme oscillationer af signalstoffet noradrenalin, der får blodkarrene i hjernen til at trække sig sammen og udvide sig. På den måde fungerer det som en pumpe, der renser hjernen,” forklarer Natalie Hauglund, postdoc ved Center for Translational Neuromedicine.

Bedre forståelse af søvn og sygdomme

Forskerne mener, at opdagelsen kan føre til en bedre forståelse af søvn og behandling af søvnforstyrrelser.

Ifølge professor Maiken Nedergaard, der også er medforfatter på studiet, er opdagelsen et vigtigt skridt mod at tackle søvnproblemer.

“En stor del af befolkningen lider af søvnforstyrrelser. Nu kan vi begynde at forstå søvnens betydning på et helt nyt niveau og finde bedre måder at behandle søvnrelaterede lidelser på,” siger hun.

Søvnmedicin kan hæmme hjernens rensning

Forskerne undersøgte også effekten af sovemedicin, herunder midlet zolpidem, og fandt, at det nedsætter effekten af det glymfatiske system.

Medicinen reducerer niveauet af noradrenalin og de langsomme hjernebølger, som er nødvendige for hjernens rensning.

“Det lader til, at søvn fremkaldt af sovemedicin ikke har den samme gavnlige effekt som naturlig søvn. Det understreger, hvor vigtigt det er at finde bedre alternativer inden for søvnmedicin,” siger Natalie Hauglund.

Kan opdagelsen forebygge Alzheimers?

Søvnmangel og dårlig funktion af det glymfatiske system er tidligere blevet koblet til sygdomme som Alzheimers. Forskerne håber, at deres opdagelse kan føre til tidlig behandling og forebyggelse af neurodegenerative sygdomme.

”Hvis vi kan opdage tegn på problemer med pumpefunktionen tidligt, kan vi potentielt gribe ind, før alvorlige sygdomme som Alzheimers udvikler sig,” forklarer Natalie Hauglund.

Studiet viser, hvor vigtig en god nattesøvn er – ikke kun for at vågne udhvilet, men også for at beskytte hjernen og vores langsigtede sundhed.

Først publiceret: fredag 10. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. januar 2025 kl. 10:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.