
Seniorer betaler millioner i strafgebyr: De sætter for meget ind på aldersopsparing
Skattestyrelsen advarer på årsopgørelser om reglerne, men det overser eller ignorerer mange, og så må de betale højt strafgebyr.
Senest opdateret: tirsdag 11. marts 2025
Titusindvis af danskere kan i år indbetale op til 61.200 kroner på en aldersopsparing eller aldersforsikring, hvis de er født senest 31. december 1964. Men det er ikke alle, som har den mulighed.
En stor del af danskere i aldersgruppen må nemlig nøjes med at indbetale op til 9.400 kroner – ligesom yngre.
Det skyldes, at de har fået – eller får udbetalinger – fra for eksempel en ratepension, en livsvarig pensionsordning eller de gamle indeksordninger – og hvor udbetalingen er gået i gang efter 1. april 2018.
Men hvert år kommer hundredvis af seniorer galt af sted og får indbetalt for meget. Det koster dem strafgebyrer på op til 40 procent af, hvad de har indskudt for meget.
I 2023 var det 679 personer, der tilsammen indbetalte over 10 millioner for meget. Det viser tal fra Skattestyrelsen, som Faglige Seniorers nyhedsbrev har fået indsigt i.
Straffen kan nedsættes
Der er mulighed for at afbøde miseren. Hvis en person året efter flytter indbetalingen fra aldersopsparing/aldersforsikring til for eksempel en ratepension eller anden fradragsberettiget pensionsordning, så mindskes strafgebyret til 4 procent.
Samtidig får person skattefradrag for pengene. Det gør man ikke ved indskud på aldersopsparing.
Men så skal der også ud i fremtiden betales skat af pensionsudbetalingen. Det skal der ikke ved aldersopsparing/aldersforsikring.
For 2023 benyttede 85 personer sig af muligheden for at flytte for meget indbetalt på aldersopsparing til en anden ordning og dermed mindske straffen, viser tallene fra Skattestyrelsen.
Kun Skattestyrelsen kan tjekke
En række banker og pensionsselskaber har i de seneste år opfordret kunder og medlemmer til at sætte mest muligt ind på aldersopsparing. Det skyldes, at udbetalinger fra den ikke modregnes i blandt andet folkepensionens pensionstillæg.
Blandt andre Industriens Pension sætter som udgangspunkt mest muligt ind på medlemmernes aldersopsparing. Samtidig opfordrer selskabet medlemmerne til at give besked, hvis de selv indbetaler til aldersopsparing andre steder.
Man kan nemlig godt have to eller flere aldersopsparinger/aldersforsikringerne. Men grænserne gælder for den samlede indbetaling.
”Det er heldigvis sjældent, at medlemmer kontakter os, fordi de er kommet til at indbetale for meget,” fortæller juridisk chef Mikkel Holmgren fra Industriens Pension.
Det er dummebøde, siger branchen
Skattestyrelsen driver en særlig database med pensionsoplysninger Blandt andre PFA slår op i det system for at tjekke, om kunder har haft eller har en pensionsudbetaling, der gør, at de kun kan indbetale det lave beløb til aldersopsparing.
Brancheorganisationen Forsikring & Pension synes, det er urimeligt, at seniorer skal betale en strafafgift på 4 procent, selv om de skynder sig at rette op på fejlen. Foreningen kalder det en ”dummebøde” og opfordrer politikerne til at fjerne den.
Straf går ud over delpension
Også hovedorganisationen FH synes, at der er urimeligheder i systemet. De mener, at reglerne kan få nogle seniorer til at stoppe helt på arbejdsmarkedet før tiden
Mange vil gerne på delpension og kombinere lønnen fra nedsat arbejdstid med udbetalinger fra pensionsordning. Men så risikerer de strafafgiften, hvis de betaler ind på aldersopsparing med den høje sats.
FH foreslår derfor, at ansatte med aftalt delpension fortsat skal kunne indbetale det høje beløb.
Se hele udspillet om pension fra FH
Minister frygter spekulation
Skatteminister Rasmus Stoklund afviser i første omgang ændringer. Det begrunder han med, at det vil koste det offentlige mange penge.
Han frygter, at seniorer vil spekulere i at flytte penge fra for eksempel ratepension til aldersopsparing. Dermed vil de kunne mindske eller helt fjerne modregning i pensionstillæg og andre ydelser.
”Men reglerne forhindrer ikke, at man går på delpension. Man kan bare ikke få den høje fordel ved at indskyde på en aldersopsparing samtidig,” svarer Rasmus Stoklund på spørgsmål stillet i Folketinget.
Se to spørgsmål og to svar i Folketinget om aldersopsparing:
Tjek advarsler på årsopgørelsen
Skattestyrelsen advarer borgerne om faren for strafafgift. Det sker på årsopgørelsen for det år, hvor en senior er begyndt at få udbetalt fra en af de pensionsordning, der udelukker indbetaling af det høje beløb på aldersopsparing eller aldersforsikring.
Men mange overser eller ignorer den advarsel. Dernæst sender Skattestyrelsen en ny advarsel på årsopgørelsen for det år, hvor der er indbetalt for meget.
I den får seniorerne besked om, at de kan nå at ændre strafafgiften fra 40 procent til 4 procent, hvis de skynder sig at flytte det for meget indskudte på en aldersopsparing til for eksempel en ratepension. Men det var der i 2023 næsten 600, som ikke reagerede på, og som derfor betalte den høje afgift.
Først publiceret: tirsdag 18. februar 2025
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 11. marts 2025 kl. 10:53