Midlerne skal ikke kun styrke de eksisterende udredningsenheder, men også skabe nye muligheder for udredning uden for sygehusene.

Millioner på vej: Hurtigere udredning for demens

Regeringen og Danske Regioner styrker demensudredningen med i alt 35 millioner kroner i 2025 og 2026.

Senest opdateret: fredag 21. marts 2025

Flere danskere rammes af demens, men alt for mange venter for længe på at få stillet en diagnose. Den lange ventetid skaber utryghed for de sygdomsramte og deres pårørende og kan samtidig forværre sygdomsudviklingen.

For at sikre hurtigere udredning har regeringen afsat 35 millioner kroner i 2025 og 2026. En aftale med Danske Regioner skal styrke kapaciteten på landets demensudredningsenheder.

Tidlig diagnose er afgørende

Glemsomhed, koncentrationsbesvær og ændret adfærd kan være tidlige tegn på demens. Hvert år får mere end 8.000 danskere stillet diagnosen, men mange må vente i månedsvis på en afklaring.

“Stadig flere danskere bliver ramt af en demenssygdom, og i dag venter for mange for længe på at blive udredt. Det skaber utryghed og betyder også, at der ofte går for lang tid, før man igangsætter en behandling, og det er et problem. For selvom demens desværre ikke kan helbredes, så er det i mange tilfælde muligt at dæmpe symptomer og udsætte sygdomsudviklingen, hvis sygdommen opdages tidligt, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Nye muligheder for udredning

Midlerne skal ikke kun styrke de eksisterende udredningsenheder, men også skabe nye muligheder for udredning uden for sygehusene.

Det kan betyde, at flere kan blive udredt hos deres egen læge eller i eget hjem.

“I takt med at befolkningen bliver ældre, rammes flere desværre af demenssygdomme, og dermed skal flere også udredes. Vi skal derfor blive klogere på, om vi kan tilrettelægge udredningen på en ny og bedre måde til gavn for det stigende antal demensramte og deres pårørende. Det kan eksempelvis være hos egen læge eller i eget hjem. Det kan være med til at gøre udredningsforløbet mere trygt og samtidig sikre hurtigere udredning, siger Sophie Løhde.

Flere vil få demens i fremtiden

Antallet af demensramte danskere forventes at stige markant.

Ifølge Nationalt Videncenter for Demens var der i 2024 registreret 40.000 personer over 65 år med en demensdiagnose, men det reelle tal vurderes at være tættere på 97.000.

Sundhedsstyrelsen skønner, at antallet vil nå 134.000 i 2035.

Ud over de 35 millioner kroner på finansloven for 2025 har regeringen allerede afsat 123 millioner kroner til opkvalificering af sundhedspersonale og bedre medicinhåndtering. Med sundhedsreformen investeres der desuden 164 millioner kroner i styrket udredning og tidlige behandlingsindsatser.

Den nye indsats skal sikre, at flere hurtigt får den rette diagnose og behandling, så de kan leve et bedre liv trods sygdommen.

Demensvenligt Danmark

11 organisationer – her i blandt Faglige Seniorer – er gået sammen for at skabe et mere inkluderende, åbent og trygt Danmark for mennesker med demens.

  • 90.000 danskere over 60 år lever i dag med demens.
  • 400.000 er nære pårørende til en person med demens.
  • 200 forskellige demens-sygdomme er registreret – Alzheimers er den mest udbredte.
  • To tredjedele af alle beboere på plejehjem har demens.
  • Hver femte dødsfald skyldes demens.
  • Over 140.000 forventes at lide af en demens-sygdom i 2040.

Læs mere om Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark på bevægelsens hjemmeside – KLIK

Først publiceret: mandag 17. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 21. marts 2025 kl. 08:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.