Store globale og europæiske problemer, repræsenteret ved Trump og Brexit, kan føres tilbage private TV-kanaler og aviser, mener Mogens Lykketoft.

Vi skal bevare stærkt og uafhængigt dansk TV

Der skal sættes effektiv bom for indflydelse på dansk TV fra medie-milliardærer som blandt andet Rupert Murdoch og Silvio Berlusconi.

Senest opdateret: tirsdag 30. januar 2018

De borgerliges angreb på Danmarks Radio og planerne om at privatisere TV2 må imødegås med hård modstand fra en samlet opposition.

Vi skal insistere på bedre ledelse, mindre kommercielt begrundet stof og endnu stærkere fokus på public service i DR. Men vi må ikke lade os styre af historierne om dårligt jugement om fratrædelsesløn for ledere til et felttog, der skærer en kæmpe luns i af Danmarks Radios budgetter og i stedet deler flere penge ud til den skrevne, overvejende borgerlige presse:

Private TV-kanaler og aviser har i årevis forurenet æteren med nationalistisk og populistisk propaganda.

Store globale og europæiske problemer, repræsenteret ved Trump og Brexit, kan føres tilbage private TV-kanaler og aviser, der i årevis har forurenet æteren med nationalistisk og populistisk propaganda. Det er drevet frem i et samvirke med systematisk udbredelse af  “fake news” fra Putins Rusland.

Lige præcis derfor er det vigtigere end nogensinde at vi bevarer stærke, uafhængige nationale TV-kanaler med mod til at gå op imod magthaverne ude og hjemme, og med ressourcer til gendrive forenklede påstande og monumentale løgne.

Brug for DR og TV2

Vi har ganske særligt brug for Danmarks Radio til at holde liv i de smalle, men dybdeborende programmer, der kan give også den skrevne presse input til at blive stærkere i veldokumenteret analyse, kritik af magtmisbrug og opgør med krænkelser af enkelte menneskers rettigheder.

TV2s rolle er også uhyre central for at sikre public service.

Vi skal sikre budgetter og uafhængighed, så det hverken er den nuværende eller kommende regering eller Dansk Folkeparti, der begrænser eller bestemmer, hvad der bringes i Danmarks Radio.

Om Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft skriver kommentarer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

 • Mogens Lykketoft var medlem af Folketinget 1981-2019.
 • Formand for Folketinget 2011-2015
 • Formand for Socialdemokratiet 2002-2005.
 • Socialdemokratiets politiske ordfører 1991-1993 og 2001-2002.
 • Han har været skatteminister, finansminister og udenrigsminister.
 • Fra 2015 til 2016 var han formand for FNs' generalforsamling.
 • Han genopstillede ikke ved valget 5. juni 2019.
 • Mogens Lykketoft er født 9. januar 1946 i København.

TV2s rolle er også uhyre central for at sikre public service. Kanalen har udmærket økonomi, og der ikke brug for private aktionærer.

Effektiv bom mod mediemoguler

Det er mærkeligt, at der overhovedet er nogen, der kan overveje hverken hel eller delvis privatisering af TV2 i en verden, hvor private mediemoguler med dunkel politiske interesser har sat sig toneangivende medier i blandt andet USA, Storbritannien og Italien.

Det ville være frygteligt, hvis de også fik lov at købe en luns af TV2 med muligheder for at udvande og udhule public service også dér.

Der skal sættes effektiv bom for indflydelse på dansk TV fra medie-milliardærer som blandt andet Rupert Murdoch og Silvio Berlusconi, fordi deres aktiviteter overalt hvor de er på scenen truer anstændig debat, undergraver reel oplysning og dermed er en trussel mod selve fundamentet for det åbne, demokratiske samfund.

Først publiceret: tirsdag 30. januar 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 30. januar 2018 kl. 11:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.