I 2017 var andelen, der var på førtidspension i året før pensionsalderen, 16 procent. Det triste tal ventes at stige til 22,5 procent i fremtiden.

Chocktal: Hver fjerde ældre havner på førtidspension

I fremtiden vil være fjerde være på førtidspension året inden, de når folkepensionsalderen. Det viser fremkrivninger fra Finansministeriet, skriver ugebrevet A4.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

I fremtiden vil hver fjerde ældre være så uheldig at slutte arbejdslivet af med at være på førtidspension, før de når alderen for folkepension.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af fremskrivninger fra Finansministeriet. De viser, at andelen af danskere, der er på førtidspension året inden folkepensionsalderen, vil stige.

I 2017 var andelen, der var på førtidspension i året før pensionsalderen, 16 procent. Det triste tal ventes at stige til 22,5 procent i 2050. Og i 2080 vil tallet være 24 procent, skriver avisen.dk.

Det er ikke godt, at flere har udsigt til at ende arbejdslivet på førtidspension, mener Torsten Gejl, beskæftigelsesordfører fra Alternativet.

“Det er uanstændigt, at vi har mennesker, der knokler deres førlighed væk og placeres i førtidspensionssystemet. Hvis man skal have førtidspension som 61-årig, er muligheden for at nyde alderdommen meget begrænset. Det er et problem, hvis mennesker ikke kan nyde deres otium, fordi de er nedslidte”, siger Torsten Gejl til Ugebrevet A4.

Læs også: Uanstændigt: Politikere hæver pensionsalder – men glemmer de nedslidte

Få på seniorførtidspension

Borgere med højst fem år til folkepensionsalderen kan søge en såkaldt seniorførtidspension. Den er tænkt som en kortere vej til pension end den sædvanligvis lange vej.

Da ordningen med seniorførtidspension blev indført i 2014 regnede man med, at 2.700 ville blive tilkendt ydelsen i løbet af de første to år.

Det tal har vist sig at blive langt mindre. Kun 763 fik tilkendt seniorførtidspension fra 2014 til og med 2016, viser tal fra Ankestyrelsen.

Minister: Klar med kampagne

Alternativet, Radikale, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har alle tidligere foreslået lempelser i adgangen til seniorførtidspension, ligesom fagbevægelsen mener, at tilkendelseskravene er for hårde.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fortæller, at man er klar til at lancere en kampagne, der skal udbrede kendskabet til ordningen med seniorførtidspension.

“Ni ud af ti, altså 90 procent, som søger seniorførtidspension, får den tilkendt. For det skal også være sådan, at kan man ikke arbejde mere, så skal det være muligt at trække sig tilbage. Jeg vil samtidig understrege, at man ikke automatisk kan sige, at efterlønsreformen er årsagen til, at et stigende antal ældre borgere får tilkendt førtidspension”, skriver Troels Lund Poulsen i en mail til Ugebrevet A4.

 

Først publiceret: tirsdag 28. august 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.