Selvom I ejer bilen sammen, gælder de samme regler som fælles bankkonti. Du kan først råde over den, når du har modtaget en skifteretsattest.
Foto: colourbox

Det bør du vide om jeres bil, når den ene dør

Tre måneder, så lang tid må du råde over bilen, når ejeren af bilen dør. Men kun til kørsel til begravelse og lignende. Det kom bag på Maj-Britt Larsen, da Benny døde.

Senest opdateret: tirsdag 16. marts 2021

Maj-Britt Larsens mand Benny var syg af kræft i 7 år, inden han døde.

Kort tid før Benny døde, gjorde en god kollega Maj-Britt opmærksom på, at bilen højst sandsynligt var registreret i Bennys navn og derfor ville indgå i dødsboet, når han døde.

”Min kollega vidste, at Benny var mand over alt, så mon ikke også bilen står i hans navn. Og det gjorde den. Jeg kontaktede SKAT, som fortalte mig, at jeg kun måtte bruge bilen i 3 måneder efter dødsfaldet og kun til at ordne ting i forbindelse med begravelse og dødsfald”, fortæller den 64-årige Maj-Britt Larsen. ”Denne oplysning havde min mand og jeg ingen anelse om. Til trods for, at vi havde prøvet at forberede os grundigt på hans kommende dødsfald, så det er en meget vigtig information”.

Hvorfor kan man ikke stå to på bilen?

Maj-Britt blev overrasket over reglerne ”I gamle dage kunne man stå to ejere på registreringsattesten, men det kan man ikke mere”.

Maj-Britt vidste i forvejen, at Benny skulle dø. ”Men hvad med alle dem, hvor det sker pludseligt? Jeg synes, at alle bør vide det her”, siger Maj-Britt, som derfor har kontaktet Faglige Seniorers nyhedsbrev.

”Man kan ikke bare flytte bilejerskabet over til en, selv om var var gift på dødstidspunktet, men først når man har en skifteretsattest. Tænk hvis Politiet kommer og tager pladerne efter 3 måneder. Det burde være sådan, at man kan stå to registreret på en bil, sådan som det var i gamle dage”.

Bilen kom til at indgå i boet, og Maj-Britt måtte betale boet for at få bilen.

Her kan du omregistrere jeres bil

Her kan du se, hvordan du ændrer registreringsattesten

Fælles eje indgår i boet

Sådan er reglerne om bil i forbindelse med dødsfald

Man kan godt være 2 ejere registreret som ejere af en bil, men der er kun plads til en ejer på registreringsattesten.

Står bilen i afdødes navn, skal den omregistreres inden 6 måneder.

Det siger loven: Registreringsbekendtgørelsen § 63.

Hvis en registreret ejer af et køretøj afgår ved døden, har boet efter den afdøde pligt til at afmelde køretøjet senest 6 måneder efter dødsfaldet, medmindre der forinden sker anmeldelse af en ny ejer af køretøjet i stedet for afdøde, eller køretøjet er registreret med flere ejere.

Klik her, hvis du vil omregistrere en bil

Selvom man ejer bilen sammen, gælder de samme regler som fælles bankkonti, som man også først kan råde over, når man har modtaget en skifteretsattest. Det gælder alle aktiver, herunder bankkonti, fast ejendom, køretøjer og værdipapirer.

Skifteretsattesten modtager man fra Skifteretten, når de har modtaget en anmodning om privat skifte eller anmodning om uskiftet bo. Skal boet behandles som bobestyrerbo, vil det være bobestyreren, der modtager skifteretsattesten, og bobestyreren der råder over boets aktiver og dermed kan sælge eller overdrage boets aktiver på vegne af boet.

Der kan gå mere end 3 måneder fra dødsfaldet, indtil Skifteretten udsteder Skifteretsattest.

En af de ting man kan gøre som ægtefæller er, at oprette en konto i eget navn med et kontant indestående, så man har mulighed for at råde over nogle midler i perioden, indtil der bliver udstedt skifteretsattest.

Læs mere om det i artiklen ”Står du uden penge, hvis din ægtefælle dør?” 

Spørg advokaten om arv og testamente

Alle medlemmer af Faglige Seniorer kan få gratis advokatrådgivning af Camilla Kirk fra Advokatfirma Holst. 

Vejledning om omregistrering eller afmelding af køretøjer ved dødsfald

Hvis en ejer eller bruger af et køretøj dør, skal køretøjet omregistreres eller afmeldes, så den afdøde person ikke længere er registreret på køretøjet i Motorregisteret.
I de fleste tilfælde er det ejeren af køretøjet, der har pligt til at omregistrere eller afmelde køretøjet, men der er også tilfælde, hvor det er boet efter den afdøde, der har pligt til at omregistrere eller afmelde.
Nedenfor kan du læse, hvornår det er boet, og hvornår det er ejeren, der har pligt til at sørge for at omregistrere eller afmelde køretøjet.

Vær opmærksom på, at der gælder forskellige tidsfrister.

Hvem skal afmelde eller omregistrere? I hvilke tilfælde? Hvad er tidsfristen?
Primær ejer Hvis den sekundære ejer, den primære bruger eller en sekundær bruger er afgået ved døden. Senest 4 hverdage efter dødsfaldet.
Sekundær ejer Hvis den primære ejer er afgået ved døden. Senest 4 hverdage efter dødsfaldet.
Boet efter den afdøde Hvis den primære ejer er afgået ved døden, og der ikke er registreret en sekundær ejer på køretøjet. Senest 6 måneder efter dødsfaldet.

Hvis tidsfristen er overskredet, er det vigtigt, at ejeren hurtigst muligt får omregistreret eller afmeldt køretøjet, så den afdøde ikke længere er registreret på køretøjet.
Du kan læse mere om, hvordan du som primær ejer omregistrerer eller afmelder et køretøj ved dødsfald på skat.dk/motor, hvor du finder en guide under Registrering og omregistrering → Ændring ved dødsfald.
Du kan også henvende dig til en af vores motorekspeditioner eller ringe til skat på tlf. 72 22 28 85.
Hvis du er registreret som sekundær ejer, skal du henvende dig i en af vores motor-ekspeditioner for at afmelde eller omregistrere køretøjet i tilfælde af den primære ejers død.

Kilde:

Motorstyrelsen
Lauritzens Plads 1
9000 Aalborg
Telefon 72 22 15 15
Skat.dk

 

 

 

 

Først publiceret: mandag 4. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 16. marts 2021 kl. 14:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.