Langt de fleste ældre må se langt efter forbedringer, som regeringen har sat i udsigt. Kommunerne holder status quo eller forringer velfærden.

Bombe under landets ældre: Forringelser i hver 4. kommune

Kommuner har fået 2 milliarder ekstra til velfærd. Alligevel bliver der forringelser for de ældre næste år i hver 4. kommune. Faglige Seniorer: Kommuner undergraver løfte om mere kernevelfærd.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Nullermændene får lov til at ligge en uge mere, der går lidt længere mellem at få sæbe under armene og der bliver færre til at tage sig af beboerne på plejehjemmet.

I efteråret tog kommunerne med kyshånd mod to milliarder kroner, der skulle gå til velfærd for blandt andet de ældste borgere.

Bekymrende.

Mogens Rasmussen, formand for Danske Ældreråd, og Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

Nu viser en undersøgelse fra kommunernes ældreråd, at der i 2020 ikke er afsat tilstrækkelige midler til ældreområdet i budgetterne i en række kommuner.

Læs også: Finanslov: Faglige Seniorer frygter digebrud i ældreplejen

Forringelser i hver 4. kommune

I hver 4. kommune kan de ældre se frem til serviceforringelser, viser opgørelsen fra Danske Ældreråd.

Det sagde ældreministeren om aftalen

"Vi har lovet at sætte velfærden først, og det gør vi med den her aftale. Vi dækker det demografiske træk og løfter kommunernes økonomi med 2,2 milliarder kroner. Vi nedsætter en task force, der skal finde veje til, hvordan vi får flere social- og sundhedsmedarbejdere, og vi igangsætter et arbejde, der skal frigøre medarbejdernes tid den enkelte ældre og sætte medarbejdernes faglighed i højsædet.”

Magnus Heunicke, sundheds- og ældreminister.

Økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL)  om ekstra 2,2 milliarder blev indgået 6. september. Aftalen betyder - ifølge de to parter - at kommunernes økonomi i 2020 vil blive dækket i forhold til den demografiske udvikling og samtidig give mulighed for at udvikle kernevelfærden og ansætte flere velfærdsmedarbejdere.

Desuden omlægges puljen til en værdig ældrepleje på 1 milliarder kroner i 2020 til særtilskud med henblik på at understøtte en værdig ældrepleje, fremgår det af aftalen.

”Det er tydeligt, at pengene i kommuneøkonomiaftalen ikke har haft den konsekvens, at kommunerne har hævet serviceniveauet på ældreområdet og sikret den genopretning, der er behov for. Langt de fleste kommuner opretholder kun status quo, og hver fjerde forringer ligefrem servicen. Det er bekymrende, siger Mogens Rasmussen, der er formand for Danske Ældreråd.

Undergraver statsminister-løfte

Også Palle Smed, der er direktør hos landets 2. største ældreorganisation Faglige Seniorer, kritiserer kommunerne.

”Det er bekymrende, når meldingen fra så mange ældreråd er, at deres kommune gør som de plejer og skærer ned på ældreområdet. Dermed undergraver kommunerne jo statsministerens ønske om øget kernevelfærd,” siger Palle Smed.

Læs også: Dokumentation: Det sagde Mette Frederiksen om de ældre

Kun bedre service i 7 kommuner

Ældreråd i 92 af landets 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen.

Deres vurdering er, at der generelt ikke er udsigt til serviceforbedringer på ældreområdet næste år.

Tværtimod forventes det, at 23 kommuner vil sænke serviceniveauet, 60 kommuner vil have et uændret serviceniveau og i blot syv kommuner vurderer ældrerådene, at serviceniveauet på ældreområdet vil stige, fremgår det af undersøgelsen.

Hold øje med kommuner

Faglige Seniorer opfordrer regeringen til at holde nøje øje med at kommunerne prioriterer pleje og omsorg af de ældre.

Der en stor risiko for, at de gode intentioner og løfter render ud i ingenting.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

”Regeringen og kommunerne var i økonomiforhandlingerne enige om at prioritere kernevelfærden, så man som minimum klarer opgaven med flere ældre.  Derfor er regeringen og Kommunernes Landsforening nødt til at levere helt aktuelle tal for, hvordan det går med indsatsen overfor ældre,” siger direktøren for Faglige Seniorer, der tilføjer, at ingen af de ansvarlige parter er i stand til at dokumentere, at det går i den retning.

”Så når finansministeren giver kommunerne større frihed, så må vi til gengæld kræve større gennemsigtighed. Ellers er der en stor risiko for, at de gode intentioner og løfter render ud i ingenting,” siger Palle Smed.

Hvad er et ældre- og seniorråd?

Der er ældreråd eller seniorråd i alle landets kommuner. Det er bestemt ved lov. Hver kommune bestemmer selv, om det skal hedde ældreråd eller seniorråd.

Ældrerådene vælges af kommunens ældre, der er fyldt 60 år. Der er valg hvert fjerde år - oftest i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget.

Ældreråd skal høres om kommunens ældrepolitik og kan selv tage emner op, som skal drøftes med kommunen.

Læs mere om ældreråd her.

Kommuner: Vi udvikler kernevelfærden

I forbindelse med, at regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indgik økonomiaftalen i september sagde formanden for KL, Jacob Bundsgaard:

“Økonomiaftalen er et godt udgangspunkt, som giver kommunerne mulighed for at fastholde serviceniveauet, når der kommer flere ældre, flere børn, flere sundhedsopgaver og flere med en fysisk eller psykisk sygdom. Og samtidig udvikle kernevelfærden.”

Læs også: Seniorernes nye minister: Vi skal være der for de ældre

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke oplyste i et samråd i Folketingets Sundheds- og ældreudvalg tirsdag, at han har fuld tillid til, at kommunerne lader pengene følge den demografiske udvikling.

Sidste chance med finanslov

Netop nu forhandler regeringen med partierne i Folketinget om næste års finanslov.

Formanden for Danske Ældreråd ser her en mulighed for, at Folketinget kommer de ældre i kommunerne til undsætning.

”Ældreområdet er udhulet af mange års besparelser og af, at pengene ikke er fulgt med, at der kommer flere ældre. Derfor er der behov for, at der både lokalt i kommunerne og fra Folketinget investeres i et reelt velfærdsløft på ældreområdet”, siger Mogens Rasmussen.

Læs fakta om Danske Ældreråds undersøgelse her

Hvad mener du?

Kommunerne har modtaget næsten to milliarder kroner til blandt andet ældreområdet, men alligevel er der i hver 4. kommune budgetteret med serviceforringelser for de ældre i 2020.

Tror du, at kommunerne de kommende år vil forbedre forholdene for de ældre? Skriv din mening og deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2540234122691517?__xts__[0]=68.ARDU29L7IcW9JvFxDi1K5uybmNvrMKHzIoQWVL3TD85mRGVUWo4LJzjIHQS-eDRBoee-KyM_iQOb_WGprcOMcdxdXeaM1OrvPzD78NUPviG3Nr6OrJKtRH-5PWa3F6B-6mTxaPXi-AEishTJlto4kkJP7uRNmOmj2n8xi8aTJXkfymZqd6MhdVE5kOgb3xfhwjEjWaYc6-xyCchJfJgoG3BM58VfyntdjKDubE4CWcIPE9XOFypLZTK0YjO0y5_ldi2qUjL3dhKakbHJWO0bLAArHlNde9Tmsrn-BhjOu08YXFQ5QNqSM4tEXPAmc8M43lmSdfW3Lvq0wb70VrhtUwWqiw&__tn__=-R

Først publiceret: mandag 18. november 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.