"Jeg er så ked af de dødsfald, der har været – ikke mindst i den seneste tid. Så der er behov for en forstærket indsats," sagde statsminister Mette Frederiksen om situationen på landets plejehjem. Foto: TV2

Statsministeren: Jeg er ked af de dødsfald, der har været på plejehjem

Den udbredte smitte i samfundet gør det svært at holde coronavirus væk fra vores ældre, siger statsminister Mette Frederiksen i interview på TV2.

Senest opdateret: tirsdag 12. januar 2021

Det stigende antal dødsfald på landets plejehjem som følge af coronavirus bekymrer statsminister Mette Frederiksen.

Statsministeren mener, at det er behov for en forstærket indsats mod smitte på landets plejehjem,

Det slog hun fast i et interview på TV2 søndag aften.

Der er også blevet testet på plejecentre. Men der er tydeligvis ikke blevet testet nok.

Mette Frederiksen, statsminister

“Vi skal blive ved med at passe på vores ældre på plejehjemmene. Jeg er så ked af de dødsfald, der har været – ikke mindst i den seneste tid. Så der er behov for en forstærket indsats,” sagde statsministeren i interviewet, der blev sendt direkte på TV2.

Smitte i samfundet slår igennem hos ældre

Mette Frederiksen sagde også, at når der begynder at være bred samfundssmitte med corona – som vi har oplevet op til årsskiftet og efter – vil det også slå igennem i forhold til vores ældre.

Mette F: Fortsat restriktioner

Det er ikke særlig sandsynligt, at dele af de nuværende restriktioner mod coronavirus ophæves efter den 17. januar, hvor de er sat til at udløbe.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med TV2 søndag aften.

"Hvis jeg skal give dig et svar lige nu, er det ikke særlig sandsynligt, at vi kommer til at ophæve hverken alle restriktioner eller en del af restriktionerne, siger hun.

Mette Frederiksen siger, at det ikke er muligt på nuværende tidspunkt at sige, hvordan restriktionerne kommer til at se ud efter 17. januar, før vi er tættere på. Men:

"Der er noget, der peger i retning af en fortsat ret hård nedlukning", siger hun.

Derudover skal danske borgere forvente, at der vil være restriktioner i en eller anden grad hele vinteren, lyder det fra statsministeren.

Restriktionerne, som står til at udløbe efter 17. januar, er blandt andet et forsamlingsforbud på fem personer og en anbefaling om at holde mindst to meters fysisk afstand.

Ritzau

“Derfor appellerer vi hele tiden til, at alle udviser ansvarlighed og holder smitten så meget nede i samfundet som overhovedet muligt. Der er ikke ét middel, der gør, at vi kommer igennem epidemien. Det er summen af alle redskaber. Danskernes adfærd er og bliver det vigtigste,” lød det fra Mette Frederiksen.

I alt er 552 plejehjemsbeboere indtil nu er døde med coronavirus. Det er over tredjedel af det samlede antal døde i Danmark.

I alt har 2.505 plejehjemsbeboere været smittet med coronavirus.

Kviktest kan ikke fange alle smittede

En af midlerne til at forhindre at smitten breder sig yderligere er kviktest af de ansatte, når de møder ind på arbejde på plejehjemmene.

På plejehjemmet Demenscentrum i Århus blev der på en uge konstateret 55 medarbejdere positive med corona.

Lene Toft er datter til 73-årige Thorkild, der bor på plejehjemmet.

Hun fortalte på TV2, at først efter at de mange medarbejdere blev konstateret positive, blev der indført kviktest hver morgen, når de ansatte mødte ind på plejehjemmet.

Hun spurgte statsministeren, om man ikke burde have at sat kviktest i gang noget før?

“Jeg synes, der skal kviktestes på landets plejecentre. Det har vi specifikt bedt myndighederne sikre, at det sker. Kviktest kan ikke fange alle smittede, det ved vi. Men hver eneste gang vi bare fanger en, er vi et skridt tættere på målet om at få håndteret virus,” svarede Mette Frederiksen.

Vi skal teste så meget som muligt

Regeringen meldte ud i sidste uge, at den ønsker, at der kviktestes på alle plejecentre i Danmark.

“Jeg har hele tiden ment, at vi skulle teste så meget som overhovedet muligt. Der er også blevet testet på plejecentre. Men der er tydeligvis ikke blevet testet nok. Og derfor bliver vi nødt til at sikre, at kviktest kommer ud og virke alle de steder, hvor der stadigvæk er borgere, vi skal passe på på grund af deres alder,” sagde Mette Frederiksen.

Hun slog dog fast, at kviktest kun er en del af løsningen.

“Det nytter ikke noget, at vi taler om kviktest som det, der skærmer vores ældre af. Kviktest kan være en del af løsningen. Værnemidler kan være en del af løsningen. Besøgsrestriktioner er en del af løsningen – noget vi jo er blevet kritiseret meget for at holde fast i som regering – nemlig at alle pårørende ikke kan komme ind på plejecentrene. Og så er det jo det omkringliggende samfunds adfærd, der i høj grad har indflydelse på, om vi skærmer de ældre,” sagde Mette Frederiksen i interviewet på TV2.

Hvad mener du?

Tror du, at antallet af dødsfald på plejehjem eskalerer den kommende tid – eller vil vaccinationer af beboere og ansatte samt kviktest af ansatte holde smitten nede?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

 

 

 

Først publiceret: søndag 10. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 12. januar 2021 kl. 10:57