Årsdag 15 år siden vi mistede baggårdspumaen

Otto Brandenburgs død blev helt overskygget af Ungdomshusets rydning den 1.marts 2007. Men Danmarks første rigtige pop-idol forsvandt ikke upåagtet. I dag er hans sange en vigtig del af vores musikalske arv.

Senest opdateret: onsdag 7. april 2021

1. marts 2007 vågnede danskerne op til nyheden om at en overvældende politistyrke havde ryddet det besatte Ungdomshus på Jagtvejen i København klokken syv om morgenen med hjælp fra heli­kop­tere og specialstyrker fra politiets antiterrorkorps. Dagen blev derfor domineret af store demonstrationer og gade­kam­pe flere steder i byen, som ryddede nyhedsfladen hos alle medierne.

Så for mange gik der både en og også to dage, før de hørte nyheden om at Otto Brandenburg var død den 1. marts, 72 år gammel.

Danmarks Tommy Steele

Otto Brandenburg var i 1955 med til at danne  kvartetten Four Jacks, men det var først da han gik solo i 1960, at han fik succes. USA allerede havde Elvis, og England lige havde fået Tommy Steele. Otto Brandenburg blev i stedet det første, rigtig store popidol herhjemme.

Sig titlerne “To lys på et bord”, “Når en sailer går i lang” og “Susanne, Birgitte og Hanne”, og så får man lyst til at danse og kysse. Alle unge kvinder fra 50’erne og 60’erne vedblev at have et ømt punkt i hjertet for Otto Brandenburg. Også senere i livet, hvor hans karriere tog nogle ordentlige bump og alkoholmisbruget blev for stort.

Døde af lungekræft

De sidste år dannede Otte Brandenburg par med tv-produceren Hanne Mynster og boede i hendes rækkehus i Lyngby. Hanne kaldte han altid “Overgeneralen” eller “Bestyreren” med stor kærlighed i stemmen. Men gift eller forlovet blev de nu aldrig. I stedet havde de flere katte, som også var Ottos store kærlighed.

Danmarks bedste Melodi Grand Prix sang

Otto Brandenburg blev hele nationens tiljublede darling i 1960 med sangen "To lys på et bord", der havde melodi af Bjarne Hoyer og tekst af Ida og Bent From.

Den dag i dag er "To lys på et bord" måske stadig den mest vellykkede af alle danske melodi grand prix melodier nogensinde.

Melodi, tekst, arrangement og sanger gik op i en formidabel vellykket helhed, og det hører med til myten, at sangen totalt overdøvede de andre deltagende sange, samtidig med at den blev fuldstændigt ignoreret af juryen!

Ikke ét point fik den, og i stedet vandt Katy Bødtger med den nu helt glemte, "Det var en yndig Tid".

Desværre fik Otto Brandenburg en smertefuld død af lungekræft. Knuden sad så den ikke kunne opereres, og da der stødte en lungebetændelse til under strålebehandlingen, så kunne Ottos magre krop ikke mere.

Han insisterede på at komme hjem og dagen før han døde, nåede han at være hjemme i otte timer, hvor han lå i sin seng og kiggede ud på træerne, lyttede til fuglene og talte med sin elskede kat, Rikke.

Baggårdspumaen takkede af efter 72 år, men hans sange og hæse røst kan stadig høres. Oplev her i videoen Otto Brandenburg synge “To Lys på et bord” sammen med Tivolis Big Band.

Først publiceret: mandag 1. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret onsdag 7. april 2021 kl. 14:34

Emner: