88-årig fik tilsendt en vejledning i, hvordan hun selv kan støvsuge sit hjem (modelfoto).

Fik manual til støvsugning: 88-årig venter fortsat på svar om hjemmehjælp

Skidtet vokser i hjemmet, mens kommunen er tavs i sagen, hvor 88-årig i stedet for hjemmehjælp, fik vejledning til, hvordan hun selv kan støvsuge

Senest opdateret: tirsdag 23. marts 2021

“Min mor får stadig ingen hjælp til rengøring. Vi har intet hørt fra kommunen, og skidtet vokser, mens vi venter”, siger Bente Jensen.

For tre måneder siden fortalte Faglige Seniorers nyhedsbrev om Bentes mor, der fik afslag på hjælp til rengøring og i stedet fik tilsendt en manual til støvsugning. Men selvom ældrerådsformand Kirsten Nissen dengang tog kontakt til kommunen og bad dem genoptage sagen, har Bente Jensens mor intet hørt.

Som tiden går, bliver det sværere og sværere for moren at holde sit hjem rent, og behovet for hjælp vokser.

“Det kan godt være, vi har corona, og alting går lidt langsommere, men nu må det være på tide, at vi hører fra kommunen. Min mor fylder 89 år i maj, og problemet bliver jo ikke mindre”, siger Bente Jensen.

Tør ikke tage bussen

I kommunens afslag på hjælp til rengøring, stod der blandt andet, at Bente Jensens mor har afsluttet et udrednings- og rehabiliteringsforløb. Men det kan Bente Jensen ikke genkende.

“Min mor blev tilbudt at deltage på et gymnastikhold. Det skulle være en del af et rehabiliteringsforløb. Men for at deltage, skulle hun tage to forskellige busser om morgen, når der er flest mennesker på farten, og det turde hun ikke. Hun har derfor ikke afsluttet noget som helst”.

Gymnastikken skulle være med til at afdække, hvor meget moren kunne. Men på grund af risikoen for coronasmitte, tør hun ikke tage offentlige transportmidler.

“Det nytter jo ikke noget at give sådan et tilbud midt under corona. Man tuder de ældre ørerne fulde om at de skal passe på og holde afstand, og min mor, der er i risikogruppen, er rigtig bange for at blive smittet. Jeg kan godt forstå, hun ikke ville tage bussen midt i myldretiden. De må tilbyde et alternativ, når hun ikke kan komme ud”, siger Bente Jensen.

Bliver gradvist dårligere

Mens tiden går, får moren sværere og sværere ved at holde sit hjem rent. Isolationen betyder, at hun har endnu mindre energi og overskud. Fysikken og balancen bliver gradvist dårligere.

Ældrerådsformand: Klag til Ankestyrelsen

Formand for ældrerådet i København, Kirsten Nissen, har været i kontakt med Københavns Kommune om forløbet. Hun har fået det svar, at Bente Jensen og hendes mor må klage over forløbet enten til kommunen selv eller til Ankestyrelsen.

"Jeg vil råde dem til at klage, så de kan komme videre. Kommunen mener tilsyneladende, at man har gjort, hvad man skulle. Derfor vil jeg råde dem til at klage til Ankestyrelsen", siger Kirsten Nissen.

 

“Det er helt ærligt ikke særlig rart at besøge hende, når der ikke bliver gjort rent. Hun støvsuger og støver af, så godt hun kan, men alligevel er der edderkoppespind og skidt i alle hjørner. Synet bliver jo heller ikke bedre, så måske kan hun ikke selv se skidtet”, siger Bente Jensen.

Hun fortæller, at hendes mor bliver mere og mere usikker på benene og har brug for at holde fast i noget, når hun går.

“Man kan jo ikke holde fast i noget, mens man støvsuger. Vil de have, hun skal blive ved med at bo for sig selv, så skal de hjælpe hende. Ellers ender hendes hjem jo som en svinesti. Det er ikke værdigt”, siger Bente Jensen.

Bentes mor må søge om transport

Vi har spurgt Helle Schnedler, der er chef for Center for Omsorg og Rehabilitering i Københavns Kommune, om kommunen ikke bør tage hensyn til, at en borger ikke tør tage offentlig transport under covid-19. Hun vil ikke kommentere på den konkrete sag, men skriver i et mailsvar, at:

Afslag: Her får du manual til støvsugning

Bente Jensens 88-årige mor fik afslag på hjemmehjælp fra Københavns Kommune. I stedet modtog hun en manual med vejledning i, hvordan hun kan støvsuge selv.

Se afslag her

Se kopi af manual til støvsugning her

”Hvis en borger har fået tilbud om et genoptræningsforløb under Servicelovens §86.1, kan borgeren tale med sin træningsterapeut om muligheden for at få hjælp til transport. Ifølge Servicelovens §117 kan træneren nemlig bevilge kørsel til træning, hvis borgeren ikke selv kan komme til sundhedshuset”.

I følge Helle Schnedler har Københavns Kommune et stort fokus på at støtte borgere i at klare sig så længe som muligt i eget hjem.

”Hvis en borger har brug for hjælp til at klare sig i eget hjem, skal vedkommende henvende sig til den visiterende enhed i det område, hvor borgeren bor. Visitationen vil herefter på baggrund af en konkret individuel vurdering bevilge relevant støtte i hjemmet”, skriver hun.

Hvad mener du?

Hvad synes du om Københavns Kommunes behandling af den 88-årige? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 1. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 23. marts 2021 kl. 10:22