Færdigvaccinationen af alle over 65 år bliver forsinket i forhold til den oprindelig plan. Det sidste stik forventes givet i midten af juni, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Vaccinationer forsinket: Se hvornår du kan forvente at få stikket

Danskere mellem 65 og 85 år får sidste vaccination med fem ugers forsinkelse, viser opgørelse fra Sundhedsstyrelsen. Sidste stik til seniorer forventes nu i midten af juni.

Senest opdateret: torsdag 11. marts 2021

Den sidste dansker får det sidste stik mod corona i midten af juli.

Dermed er deadline for, hvornår vi alle sammen er færdigvaccineret forsinket tre uger.

Det fremgår af den seneste vaccinationskalender fra Sundhedsstyrelsen.

Men er du mellem 65 og 85 år skal du væbne dig med endnu mere tålmodighed i forhold til, hvad du tidligere er stillet i udsigt.

Færdig-vaccineret inden april

Sundhedsstyrelsen vurderer på baggrund af de nuværende prognoser, at borgere over 65 år, der modtager personlig og praktisk hjælp, samt borgere der fylder 85 år i år eller ældre har fået andet stik inden udgangen af marts.

Her kan forsinkelsen til du er færdigvaccineret være op til fem uger.

Længere tid mellem stikkene

Årsagen til ændringerne er, at Sundhedsstyrelsen har udvidet anbefalingen for brug af vaccinen fra AstraZeneca, så den kan anvendes uden øvre aldersgrænse – det vil sige, at vaccinen nu også vil blive anvendt til alle over 65 år.

Samtidig udvides perioden mellem første og andet stik, så en større andel af de kommende leveringer kan anvendes til førstegangsvaccination. Det 2. stik vil fremover kunne ske helt op til 12 uger efter.

”Samlet set betyder ændringerne, at vi med den justerede vaccinekalender nu forventer, at alle i Danmark, der er 16 år eller ældre, har fået tilbudt vaccination senest i uge 24 (den tredje uge af juni, red), og at alle kan være færdigvaccineret cirka 4 uger derefter,” oplyser Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

På det tidspunkt kan du blive vaccineret

80-85 år

I den kommende uge begynder vaccinationerne af danskere mellem 80 og 85 år. Vaccinationerne påbegyndes en uge senere end den oprindelige plan og færdigvaccinering forventes først afsluttet langt inde i maj (23. maj).  Fem uger senere end oprindeligt planlagt.

75-79 år

I ugen op til påske tages der hul på stikkene til de 75-79-årige – det er en uge senere end planlagt. Det andets stik forventes at være givet til den sidste i aldersgruppen ved udgangen af maj (30. maj). Fem uger senere end planlagt.

64-74 år

I ugen efter påske vil de 65-74-årige komme under nålen. Det er en uge senere end opgjort i planen. Den sidste i aldersgruppen forventes af være færdigvaccineret i midten af juni (20. juni). Fem uger senere end planlagt.

Link til den seneste vaccinationskalender i webudgave

Hjælp fra kommunen

Samtidig har myndighederne taget følgende initiativer:

1. Kontaktes ved manglende booking

Borgere, som har modtaget invitation til vaccination, men som efter en uge ikke har booket tid, vil blive kontaktet af kommunen. Her vil de få hjælp til at booke tid og modtage tilbud om transport, hvis det er nødvendigt.

Borgere, som ved egen, pårørendes eller kommunens hjælp kan transportere sig til et vaccinationssted, skal fortsat gøre det.

2. Hjælp til transport eller vaccination i hjemmet

Borgere, der er sengeliggende eller af anden årsag ikke kan transportere sig til et vaccinationscenter, bliver tilbudt vaccination på et nærliggende vaccinationssted eller bliver vaccineret i eget hjem. I første omgang gælder det personer over 65 år, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp samt personer over 85 år.

Myndighederne lægger op til, at ordningen kan udvides til andre grupper, når de skal vaccineres.

Først publiceret: mandag 8. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 11. marts 2021 kl. 21:43