"Druk" med Mads Mikkelsen i hovedrollen, vinder en Oscar for bedste internationale film. Foto: Henrik Ohsten.

Thomas Vinterberg vinder Oscar: Græd i takketalen

Rørt Thomas Vinterberg takker sin afdøde datter, Ida, på scenen, da han modtog en Oscar for bedste internationale film.

Senest opdateret: tirsdag 27. april 2021

“Jeg ved ikke om du har trukket i nogen tråde, Ida, men den her til dig”.

Thomas kunne ikke holde tårerne tilbage, da han gik på scenen i Hollywood i nat og modtog en Oscar statuette for bedste internationale film.

Thomas Vinterberg fortalte i sin takketale, at han havde drømt om at vinde en Oscar, siden han var fem år gammel. Foto: Anders Overgaard.

I sin korte takketale forklarede han om den tragiske baggrund, som filmen blev til på. Nemlig at hans 19 årige datter, Ida, mistede livet kun fire dage inde i optagelserne ved en bilulykke.

Filmet på datterens skole

Efter tre måneders sorg gik Thomas Vinterberg igen i gang med optagelserne til “Druk”, som blandt andet blev filmet på Idas gymnasium, og siden har filmen gået sin sejrsgang over hele verden og vundet utallige prisen. Herhjemme har filmen også været en kæmpesucces, og solgt fantastisk både i biografen og til streaming.

Men den største kom dog i hus i nat. Det er 4. gang, at Danmark vinder prisen for bedste internationale film. Første gang var helt tilbage i 1987 med Babettes gæstebud, Bille August vandt med filmen Pelle Erobreren i 1988, og Susanne Bier vandt i samme kategori med Hævnen i 2010. I alt har Danmark været nomineret 10 gange i kategorien bedste internationale film.

Thomas Vinterberg har selv en film blandt de 10 film, der har været nomineret før. Det var i 2014 med filmen “Jagten”, der også havde Mads Mikkelsen i hovedrollen, som den pædofili-mistænkte pædagogmedhjælper.

Det var kun Thomas Vinterberg og hustruen Helene Reingaard Neumann, der var til stede ved ceremonien i nat på grund af corona-restriktionerne.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev - og vind

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev og få en mail hver uge med tips til din økonomi og seniorliv, konkurrencer, tilbud, madopskrifter og aktiviteter fra din lokale seniorklub.

Du deltager samtidig i konkurrencen om et gavekort til brunch for 2.

Vælg mellem 110 restauranter i hele landet. Du bestemmer selv. Gavekortet har en værdi af 249 kroner.

Tilmed dig nyhedsbrevet

Når Danmark tidligere har været nomineret, så er der som regel 30-40 personer afsted bestående af medvirkende fra filmen, folk fra filmselskabet, den danske filmbranche og politikere for at gøre reklame fra den nomineret film.

Dansk filmklipper fik også en Oscar

Endnu har ingen dansk instruktør vundet en Oscar for bedste instruktør, som Thomas Vinterberg helt sensationelt også var nomineret til i nat. Den missede han desværre, og instruktør-prisen gik til Chloé Zhao med “Nomadland”.

Til gengæld fik Danmark faktisk endnu en Oscar under den specielle ceremoni. Det var filmklipper Mikkel E.G. Nielsen, der meget velfortjent fik prisen for bedste klipning af filmen “Sound of Metal”. Filmen handler om en trommeslager, der mister hørelsen. Mikkel E.G. Nielsen er i øvrigt søn af Gnags-forsangeren Peter A.G. Nielsen.

Sig tillykke her

Du kan ønske Thomas Lykkeberg tillykke med den flotte pris på Faglige Seniorers Facebook-side

Først publiceret: mandag 26. april 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 27. april 2021 kl. 09:04