Guide: Sådan sparer du 2200 kroner på el

Vi får flere og flere computere og fladskærme, der koster mange penge for at stå standby hele tiden. Få en række gode råd til at spare rigtig meget på din el-regning.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Alene ved at ændre vaner kan du få en billigere elregning.

Energistyrelsen anslår, at en gennemsnitsdansker godt kan skære elforbruget ned med 1000 kilowatt-timer om året uden at gå på kompromis med komforten. Det svarer til en økonomisk besparelse på cirka 2200 kroner afhængig af prisen hos dit elselskab.

Computere, iPads og fladskærme, som ikke koster en brøkdel af, hvad de gjorde engang, og derfor får danskerne generelt flere og flere elektriske apparater i hjemmet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

“Derfor kan man med fordel interessere sig for sit forbrug – både for klimaets og pengepungens skyld”, siger Bo Sonne Andersen, der er energirådgiver hos SEAS-NVE Strømmen, som er en del af energikoncernen Andel.

Standby koster dyrt

Tal fra Videncentret Bolius viser, at op mod 10 til 15 procent af husstandens strømforbrug kommer fra standby.

Bo Sonne Andersen nævner en kraftig, stationær computer som eksempel:

Den kan godt have et baggrundsforbrug på 150 watt, når den står på standby eller i dvale.

Ganget med otte timers nattesøvn og 365 dage om året bliver det cirka 440 kilowatt-timers strøm, som går til ingenting.

“I runde tal svarer det til en ekstraudgift på cirka 900 kroner”, siger Bo Sonne Andersen.

Fladskærme

Kast også et blik på fjernsynet, tilføjer Martin Mortensen, der er teknisk konsulent i Dansk El-Forbund, som samler elektrikere og andre fagfolk på det eltekniske område.

De nyere fladskærme har fået et markant lavere standby-forbrug. Så det er typisk ikke her, skoen trykker.

“Til gengæld kører fjernsynet ofte bare som baggrundsstøj, og det æder altså også en del strøm”, siger han. Det gælder især, hvis det er er aflagte fjernsyn, som er rykket ud i køkkenet.

Jo ældre og større tv, jo højere strømforbrug.

Et 42 tommers fjernsyn med energimærke B koster i snit 280 kroner i strøm om året, mens et med A++ koster 110 kroner, viser tal fra Energistyrelsen.

“Så alene ved at slukke fjernsynet, når du ikke bruger det – og slukke for standby-strømmen – er der mange penge at spare”, siger Martin Mortensen.

Time dit energiforbrug

Allerede nu kører flere energiselskaber med forskellige priser på forskellige tider af døgnet.

I tidsrummet 17-20, hvor mange danskere får fri, laver mad og vasker tøj, er strømmen ofte dyrest, fordi selskaberne i nogle tilfælde må købe strøm fra udlandet for at følge med efterspørgslen.

Andre gange blæser vinden, så vindmøllerne leverer mere energi, og det kan gøre strømmen billigere især på ydertidspunkter som eksempelvis om natten, hvor der ikke er stor efterspørgsel.

Og den dynamik vil kun blive mere udtalt fremover.

“Derfor kan man allerede nu godt vænne sig til at vaske tøj, køre opvaskemaskine og tørretumbler eller lade på elbilen om natten, når strømmen er billigst”, siger Bo Sonne Andersen.

Først publiceret: torsdag 6. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.