Vandre-guide: Sådan overnatter du ude i naturen

Er du blandt de mange seniorer, der vandrer på Danmarks mange stier. Måske skal du gå skridtet videre og begynde at overnatte ude i naturen. Her er gode råd til valg af dit lejr-udstyr.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Rigtig mange seniorer er begyndt at trave rundt på Danmarks mange smukke vandrestier.

Der er masser af oplevelser i naturen og med vandrekollegaerne, og når man bliver lidt mere rutineret på vandrestierne, så begynder flere at tænkte på at vandre endnu længere ture med overnatning undervejs.

Hvis du går med de tanker, så skal du sørge for at gøre de rigtige forberedelser og bruge det rigtige udstyr, så du også får en god oplevelser ud af at overnatte i naturen.

Sovepose

En af de ting du bør bruge lidt penge på, er en god sovepose. Hvis du ikke får en god nats søvn, kan resten af turen blive rigtig dårlig.

Der findes to typer soveposer; fiberposer og dunposer. Er du meget på tur både sommer og vinter, kan det være rart med to poser, en til sommerbrug og en til vinterbrug. Men langt de fleste kan klare sig med det, man kalder en tre-sæsoners sovepose.

Fiberposer

Fyldet er lavet af kunstfibre, som lidt ligner små fjedre eller pastaskruer. Fordelen ved fiberposer er, at de varmer, selvom de bliver våde, og så er de billigere end dunposer.

Dunposer

Fyldet er typisk af gåsedun, som kan have forskellig kvalitet afhængigt af isoleringsevnen. Fordelen ved dunposer, er at de fylder og vejer mindre end fiberposer. Samtidig holder dunene isoleringsevnen næsten dobbelt så lang tid som kunstfibrene. Til gengæld er dunposer dyrere end fiberposerne.

Liggeunderlag

Et liggeunderlag skal ikke kun sørge for, at du ligger blødere og mere jævnt om natten. Det skal også isolere dig fra kulden fra jorden. Om sommeren behøver det ikke være ret tykt for at isolere nok, men om vinteren kan det være nødvendigt at have et tykkere underlag. Du kan også bruge to tynde i stedet.

Oppustelige liggeunderlag er ofte komfortable og kompakte, men de kan også let få huller. Hold dem væk fra bålet og brug dem ikke på skarpt underlag. Skumunderlag fylder lidt mere, men du behøver til gengæld ikke frygte huller.

Rygsæk

Hvis du skal af sted på vandretur, må du have en god rygsæk til dit grej.

Det er vigtigt, at tasken passer til dig. Det vil sige, at ryglængden er rigtig, at den har et solidt hoftebælte, som støtter, og skulderremme, som gerne er polstrede.

Husk, at det ikke er nok bare at kigge på rummålet på rygsækken. Det kan blive en rigtig dårlig vandretur, hvis du har skaffet en 65-liters rygsæk, som er lavet til korte mennesker, hvis du selv er 1,90 og vice versa. Prøv altid en rygsæk på inden køb, og allerhelst med vægt.

Når du indstiller rygsækken, skal du løsne skulderremmene helt og tage rygsækken på. Så spænder du hoftebæltet. Midten af bæltet skal være der, hvor dit hofteben stikker ud. Det skal hverken sidde over eller under. Når du har strammet bæltet ind, kan du spænde skulderremmene, så de sidder behageligt og støtter. Du skal bære omkring 70 % af vægten på dine hofter, så det er vigtigt, at det sidder ordentligt.

Pakkeliste

Tøj

Undertøj (fx uld eller kunststof)
Vandresokker samt varme sokker til lejren
Varm trøje (fx fleece eller uld)
Bukser (gerne hurtigttørrende og vindtæt)
Jakke (gerne vindtæt)
Regntøj
Hue, vanter og tørklæde
Vandrestøvler

Lejr- og personligt udstyr

Telt
Sovepose
Liggeunderlag
Pandelampe
Kort, kompas og evt. GPS
Kortmappe
Mobiltelefon
Førstehjælpsudstyr
Reparationskit
Plastikposer og/eller drybags
Stearinlys
Toiletsager
Toiletpapir
Håndklæde
Solcreme
Solbriller
Myggespray
Kniv og/eller multitool
Evt. Økse og sav
Evt. reflekser, hvis dele af turen fx går langs landevej
Proviant og madlavning:

Tallerken, kop og bestik

Drikkedunk
Termoflaske
Mad og drikke
Trangia
Brændstof til trangia
Tændstikker
Stegepande og kedel
Skærebræt
Opvaskeudstyr

Kilde: Det Danske Spejderkorps

Først publiceret: mandag 10. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.