Pas på dine cremer og beskyd dem mod varme og fugtighed.

Opbevarer du dine cremer her? Det kan være problematisk

Vil du gøre det bedste for dine produkter, skal du undgå rum med høje temperatursvingninger. Og her er særligt ét sted ikke optimalt.

Senest opdateret: tirsdag 25. maj 2021

Dagcreme, natcreme, mascara, barberskum, shampoo, balsam og hårolie.

Alt sammen kosmetik og hudplejeprodukter, du formentlig i større eller mindre grad har linet op derhjemme.

Men hvordan du vælger at opbevare dem, kan være en vigtig faktor i forhold til produktets holdbarhed.

Badeværelset duer ikke

“Mange af os har cremer og den slags stående på badeværelset, og det kan kan man også godt, men det er slet ikke det optimale sted at opbevare det, da temperaturen svinger og ryger op, når man går i bad”, siger Lene Stougaard, der er laborant og udviklingschef i hudplejevirksomheden DermaPharm.

Temperatursvingninger samt sollys og varme er nemlig de “værste fjender” mod holdbarheden, som hun kalder det, da varme er med til at nedbryde ingredienserne og dermed forkorte holdbarheden.

Det optimale er derfor at finde et rum med kølig, stabil temperatur. Du kender sikkert nogen, der i den anledning vil slå et slag for at fylde produkterne i køleskabet.

Men selv om det er det mest optimale valg for produktets holdbarhed, så er det altså ikke den bedste løsning for dig som forbruger, forklarer Lene Stougaard.

Køleskabet duer ikke

“Flydende produkter som eksempelvis olie ændrer krystalstruktur og bliver klumpede og faste, så de ikke er brugbare”, siger Lene Stougaard og tilføjer, at det generelt er få kosmetik- og cremeprodukter, der er brugbare efter en tur i køleskabet.

Derfor er det ikke køleskabet, du skal gå efter, og heller ikke selv om du tager produktet ud før tid for at bløde det op, da det netop også medvirker til temperatursvingninger.

Hvis der var frit valg på alle hylder, ville Lene Stougaard selv opbevare det i en vinkøler med en konstant temperatur mellem 18 og 20 grader. Har du ikke det, kan du blot gå efter husets køligste rum.

Stine Müller, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk, mener også, at de stabile, kølige temperaturer er det mest optimale, men det skal selvfølgelig også være praktisk, og derfor kan du fjerne de produkter, du ikke bruger så tit, mens de mest essentielle kan blive på badeværelset.

“Det er klart, at der er større temperaturstigninger, men så længe man ikke lader det stå og stege i sollys i vindueskarmen, kan man som udgangspunkt godt lade det stå på badeværelset”, vurderer hun.

Fingrene op af cremen

Det er dog ikke alene placeringen, der spiller en rolle i forhold til produktets holdbarhed. Vil du mindske riskoen for bakterievækst, kan det nemlig også være værd at gå efter produkter i en type emballage, der er designet således, at dine hænder kommer i mindst muligt kontakt med indholdet.

“Jo mere direkte kontakt, du har til produktet, jo større sandsynlig vil der være for, at du får det forurenet”, siger Stine Müller.

Gå eksempelvis efter pumpesprayen fremfor krukken, som du dagligt stikker dine til tider beskidte fingre ned i – eller alternativt brug en spatel.

Sådan er holdbarheden på din kosmetik

* For kosmetiske produkter, der kan holde i mindst 30 måneder, er det ikke et krav, at virksomhederne skriver en mindsteholdbarhedsdato på. I stedet skal der stå, hvor lang tid efter åbning, det er sikkert er bruge produktet.

* Der behøver dog ikke at være et holdbarhedsmærkat, hvis det er vurderet, at produktet, uanset hvor langt tid det er åbent, ikke vi kunne forringes på en måde, der kan risikere at skade dig.

* Kosmetiske produkter kan være blandt andet hudcreme, deodorant, sæbe, shampoo, hårfjerningsmiddel, hårfarve, barberskum, makeup, tandpasta, neglelak og solcreme.

* Er der angivet en holdbarhedsdato på produktet, anbefaler Miljøstyrelsen, at du som forbruger følger den.

Kilde: Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Først publiceret: mandag 24. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 25. maj 2021 kl. 16:46