Det er altid bedst at bruge plastskåle i mikrobølgeovnen.

Disse ting må du aldrig putte i mikrobølgeovnen

Du kan både lave røræg og smelte chokolade til kager i mikrobølgeovnen, men du skal holde metalgenstande og væske i lukkede beholdere væk fra varmen.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

I mange hjem er mikrobølgeovnen en uundværlig hjælper i hverdagen, men det er ikke alle materialer, der kan tåle en tur i varmen.

Generelt skal du ikke komme noget i mikrobølgeovnen, som ikke har et mærkat, der viser, at det kan tåle opvarmningen.

Det fortæller Alexander Bardenshtein, forretningsleder ved Center for Plast og Emballage på Teknologisk Institut.

Brug helst plastskåle

Det bedste er at bruge plastskåle af materialer, som er beregnet til mikrobølgeovn.

Der findes nemlig plasttyper, som kan smelte eller udskille skadelige stoffer, hvis de bliver udsat for de høje temperaturer.

– Høj opvarmning kan for eksempel finde sted, hvis man vil varme sovs op. Væskerne i sovsen skiller sig ad, og olien ender på overfladen af plasten, som derfor bliver varmet op til over 100 grader, siger Alexander Bardenshtein.

Keramikfade kan også bruges, hvis de er beregnet til mikrobølgeovn. Man skal dog være forsigtig.

Keramik indeholder en lille smule fugt, og når det kommer i mikrobølgeovnen, bevæger molekylerne sig meget hurtigt. Det gør skålen eller koppen meget, meget varm.

– Det betyder, at genstandene kan revne og gå i stykker, men det kan også være farligt, fordi man kan brænde sig på det, lyder det.

Meget nyere porcelæn kan i princippet tåle opvarmningen, men ældre porcelæn skal du passe på med, forklarer Malte Olsen, lektor emeritus ved Niels Bohr Institutet og forfatter til en bog om mikrobølgeovne.

Brug ikke metal

Han advarer desuden mod at bruge ting af metal i mikrobølgeovnen. Det kan ødelægge både metaltingen og ovnen, ligesom der også kan blive frigjort metalstøv.

Ifølge Alexander Bardenshtein opstår problemet, hvis metalgenstanden har skarpe kanter eller spidser.

– Derfor kan du godt komme en ske i mikrobølgeovnen, men ikke en gaffel, for tænderne på gaflen er spidse og intensiverer det elektriske felt lokalt i mikrobølgeovnen.

– Derfor skal man heller ikke bruge stanniol, som man har revet af en rulle, fordi det vil også have ujævne kanter.

Begge fagfolk fraråder at opvarme væsker i lukkede beholdere i en mikrobølgeovn.

Kommer du for eksempel et æg i en mikrobølgeovn, vil det gå i stykker, fordi det indeholder vand, som udvides af varmen. Skallen holder vandet inde, så trykket vil blive så stort, at skallen til sidst revner, og ægget sprænger.

Lad også altid glaspladen i bunden af ovnen ligge, siger Malte Olsen, og kør aldrig mikrobølgeovnen tom.

– Ellers er mikrobølgeovnen god til at lave røræg, ligesom den kan bruges til at varme chokolade til kage.

– Man kan også opvarme kold te eller kaffe, og det vil smage bedre, end hvis det er opvarmet i en gryde på komfuret, siger Malte Olsen.

/ritzau fokus/

Vask mikrobølgeovnen og hold strålingen inde

* En mikrobølgeovn skal en gang imellem gøres ren med vand og sæbe, men vær særligt opmærksom rundt i lågens kant.

* Strålingen fra mikrobølgeovnen kan slippe ud, hvis lågen ikke slutter helt tæt, og det gør den ikke, hvis der er skader eller snavs.

* Det er ikke livsfarligt, hvis strålingen slipper ud, men i længden er det en dårlig idé.

* Respektér desuden de krav om afstand, der står i manualen til mikrobølgeovnen. Der er nogle blæsere, som skal kunne komme af med varmen, så ovnen skal stå med bestemt afstand til andre ting i køkkenet. Man kan ellers risikere, at ledningen til ovnen smelter.

Kilde: Malte Olsen, lektor emeritus ved Niels Bohr Institutet.

Først publiceret: lørdag 5. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.