Lisbet Nielsen HB

Lisbet Nielsen begyndte som ung med ti år på plejehjem, hvor hun blandt andet lavede mad, og nu holder hun øje med plejehjemmene fra ældrerådet.

Frække Lisbet: Vi skal være mindre autoritetstro

Lisbet Nielsen er hamrende nysgerrig og kan ikke lade være at blande sig – og som medlem af ældrerådet skaber det resultater.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Hvis Lisbet Nielsen er utilfreds med et eller andet, så lider hun ikke i stilhed. Så gør hun noget ved det.

Sådan var det, da hun for mange år siden begyndte at arbejde som husassistent på et plejehjem. Hun syntes, at arbejdsforholdene på flere områder var forkerte.

Derfor ringede hun til fagforeningen, og de spurgte straks, om hun så ikke ville være tillidsrepræsentant? Hun sagde ja, og resten af sit arbejdsliv var hun fagligt aktiv.

Nu fortsætter 72-årige Lisbet Nielsen med at være aktiv i ældrerådet i Ringsted. Hun siger, at hun er den type, der ikke kan holde sin kæft. Hun finder sig ikke bare i, hvad andre byder.

”Jeg havde det dårligt en aften og ringede til lægevagten. De sagde, at jeg skulle køre fra Ringsted til Næstved for at blive tilset af en læge. Det magtede jeg ikke. Derfor sagde jeg, at hvis det var løsningen, så ville jeg ringe 112. Men så kunne jeg pludselig godt komme til konsultation hos en kørende læge i Ringsted,” beretter Lisbet Nielsen.

Lisbets 3 gevinster ved at sidde i ældreråd

Lisbet Nielsen fra Ringsted ejer et utålmodigt væsen og kan godt blive knotten, hvis det går for langsomt med at skabe resultater. Men det hjælper ikke at blive sur, og hun kan sagtens se positive sider ved at sidde i ældreråd.

1.  Du kan få indflydelse, hvis du har gennemslagskraft, og hvis du har mod og styrke til at skubbe på.

2.  Du kan faktisk rykke ved nogle af forholdene for ældre.

3.  Jeg har det godt med at prøve at gøre noget godt for mine jævnaldrende og for dem, der er endnu ældre.

Hun tilføjer, at ikke alle er så frække som hende. Ældre er generelt meget autoritetstro. Somme tider for autoritetstro, synes Lisbet Nielsen.

Gavner alle

Lægevagten er faktisk en af de sager, som ældrerådet i Ringsted har beskæftiget sig med. Nu har regionsformand Heino Knudsen lovet, at der skal være lægevagt i byen. Udfordringen er derefter at få de praktiserende læger til at bemande vagten.

”Det er for dårligt, at syge ældre henvises til at køre til Næstved eller Slagelse. En taxa koster 800 kroner. Så spørger man måske naboen, om han kan køre. Vi er alt for autoritetstro.”

Lisbet Nielsen siger, at ældrerådets kamp for lægevagten gavner hele byen. Også børnefamilierne. For dem er det på samme måde en udfordring at skulle på landevejen mange kilometer med syge børn. Det er en fælles kamp på tværs af generationer.

Møder minister

Lisbet Nielsen var for nylig til møde med både Heino Knudsen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Hun får via ældrerådet usædvanlige muligheder for at møde fremtrædende personer. Dermed viderefører hun delvist, hvad hun oplevede i sit arbejdsliv.

Valg til ældreråd og seniorråd 2021 (og 2020, 2022 eller 2023)

De fleste kommuner afholdt valg til ældreråd eller seniorråd i efteråret 2021. I de fleste tilfælde blev valget afholdt samtidig med kommunalvalget den 16. november.

I en række kommuner, hvor der for eksempel ikke var fremmødevalg, foregik valget tidligere.

I enkelte kommuner var der valg i 2020. I en række andre kommuner afholdes valg til ældreråd eller seniorråd i 2022 eller 2023.

Bortset fra navnet, er der ingen forskel på et ældreråd og et seniorråd. I de fleste kommuner hedder det ældreråd, men i nogle kommuner har man valgt, at rådet skal hedde seniorråd.

Se kandidater fra Faglige Seniorer HER

”Jeg har altid været hamrende nysgerrig, og det fortsætter jeg med at være. Det stopper ikke på grund af alder.”

Gennem 25 år var Lisbet Nielsen formand for FOA i Ringsted og før da formand for Husligt Arbejderforbund i byen. Hun gik på efterløn og mistede kort efter sin mand.

Lisbet Nielsens søn er ramt af sygdom i benene og sidder i kørestol. Han måtte i en periode bo på plejehjem, og dermed kom hun tæt på forholdene.

Nej til robotter

Ældrerådet i Ringsted har også scoret en sejr om brug af robotstøvsugere i ældres eget hjem. Kommunen mente, de var smarte.

”Men så kunne de stå og snurre i et hjørne i en hel uge, indtil der kom en sosu-hjælper igen om en uge. Det er heller ikke alle ældre, der har råd til at købe en god støvsuger til måske 6.000 kroner.

Vi fik taget forslaget af bordet. Det er jeg glad for.”

Ja til uddannelse

Lisbet Nielsen fortsætter også en anden kamp, som hun førte i sit arbejdsliv. Hun vil tale sosu-uddannelserne op og have flere mænd ind i dem.

”De blev i starten omtalt som skraldespandsuddannelser. De skal have en helt anden respekt. Vi får i den grad brug for sosu’erne.

På plejehjemmene sidder der godt nok mest kvindelige beboere. Men der er også enkelte mænd. De vil gerne have mandlige sosu’er. Det talte min egen søn også om, da han boede på plejehjem. Mændene er omgivet af kvinder, men til toiletbesøg og andet kan det være godt med en mand.

Lisbet Nielsen har tanker om den næste sag, som skal drøftes i ældrerådet. Der er meget at tage fat på. Derfor opfordrer hun også andre til at stille op til valget.

Læs mere om valg til ældreråd og seniorråd – HER

Vil du stille op?

Er du over 60 år, kan du stille op til ældrerådet eller seniorrådet i din kommune.

Hvis du har lyst til at stille op og er medlem kan du kontakte Faglige Seniorer.

Vi giver gode råd og kan hjælpe dig med materialer og andet praktisk.

Du kan kontakte Faglige Seniorer i dit område - se her

Du kan også kontakte Faglige Seniorers konsulenter:

Vest for Storebælt: Jan Skougaard tlf. 29 73 33 46

Øst for Storebælt: Allan Holm Pedersen tlf. 20 24 16 78

Først publiceret: mandag 21. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.