"Bankmanden" i din telefon er ikke altid fra banken - men en svindler, der vil tømme din bankkonto.

Kvinder på stribe bedraget af falsk bankmand

Politiet har fået enslydende anmeldelser fra ældre kvinder, der de seneste dage var blevet udsat for samme svindelnummer.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Ældre kvinder falder fortsat for samme trick: De bliver ringet op af en mand ”fra banken” og afleverer senere deres kreditkort til en mand, der dukker op på adressen.

Efterfølgende bliver uretmæssigt hævet på kontoen.

Tirsdag lidt over frokost gik det ud over en 74-årig kvinde i Aarhus N, der var blevet ringet op af en mand, der oplyste, at han var fra banken, og at han kunne se, at nogen havde hævet et større beløb fra hendes bankkonto.

Det gjorde kvinden meget forskrækket, men manden i røret forsikrede hende om, at ”banken” nok skulle hjælpe, og han ville straks sende en mand ud for at hente hendes dankort, så det kunne blive spærret.

Cirka 10 minutter senere stod der en mand ved døren, som kvinden udleveret sit bankkort til.

I mellemtiden havde hun oplyst sin kode til manden i telefonen. Senere blev det konstateret, at der var efterfølgende blevet hævet et større kontantbeløb på kvindens konto.

Mand var overbevisende

Onsdag tidligt på eftermiddagen gik det ud over en 75-årig kvinde i Aarhus N, der ligeledes var blevet kontaktet telefonisk af en mand, der oplyste, at han ringede fra banken for at orientere hende om, at nogen uberettiget havde hævet penge på hendes konto.

Manden sagde, at banken ville sende en medarbejder forbi kvindens bopæl for at hente hendes kort, så det kunne blive spærret.

Kort efter ankom den såkaldte medarbejder til kvindens adresse, men hun var lidt tilbageholden med at udlevere sit kort og personlige oplysninger.

Manden var dog så overbevisende, at kvinden til sidst udleveret kort, kode og NEMID.

Manden sagde også, at kvinde ikke skulle ringe til banken, da der lige ville gå noget tid, før det hele var opdateret.

Da kvinden senere kontaktede sin bank, fik hun at vide, at der flere gange var hævet penge på hendes konto, og hun fik spærret sit kort.

Ægtepar afleverede kreditkort

Onsdag eftermiddag gik det ud over et ældre ægtepar på 84 år og 81 år fra Aarhus N.

De var også blevet kontaktet telefonisk af en mand, der oplyste, at han ringede fra banken. Og ligesom i de to øvrige tilfælde sendte manden i telefonen en ”medarbejder” ud for at hente kort og kode, som det ældre ægtepar udleverede.

Penge hævet på kort

Senere blev en 83-årig kvinde fra Aarhus V ringet op af en mand, der oplyste, at han ringede fra banken, fordi en person havde forsøgt at hæve penge på kvindens kort.

Manden skulle derfor bruges koden til kortet, så det kunne blive spærret. Herefter ville han sende en medarbejder ud til kvindens adresse og hente kortet.

Kvinden udleverede både kort og kode og kunne senere konstatere, at der var hævet et større kontantbeløb.

Oplyste kontonummer

Også en 87-årig kvinde fra Brabrand blev kontaktet af en ”mand fra banken”, der var kommet hjem til hende for at få hende til at udlevere sit dankort.

Dette havde kvinden nægtet, men hun havde dog oplyst sit kontonummer, og hun blev derfor af politiet vejledt til at få spærret sin konto.

Opringning fra banken?

Politiet har tidligere haft sager, hvor fremgangsmåden er den samme. Ældre bliver ringet op af person, der udgiver sig for at være fra banken og bliver overtalt til at udlevere kreditkort til en person, der efterfølgende møder op på adressen.

Politiet opfordrer derfor til, at man er ekstra opmærksom, hvis man bliver ringet op af nogen, der oplyser, at de ringer fra banken.

Er man i tvivl om, hvorvidt der er banken, der ringer, så lav et kontrolopkald ved at bede vedkommende om at oplyse sit navn og evt. den afdeling, han er ansat i.

Læg på og ring så selv op til din banks hovednummer og spørg efter vedkommende – på denne måde kan man få afklaret, om vedkommende vitterligt er ansat i banken.

Derudover advarer politiet imod, at man udleverer sine kreditkort eller andre personlige oplysninger til fremmede.

Svindlerne går ofte målrettet efter ældre personer, hvorfor politiet også opfordrer børn eller børnebørn til at tage en snak med deres ældre familiemedlemmer og advare dem om denne fremgangsmåde samt vejlede i, hvordan man kan undgå at blive snydt.

Først publiceret: lørdag 3. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.