Området tæt ved øen Utøya er blevet et mindested for tusindevis af nordmænd hvert år den 22. juli.

Se det rørende mindesmærke for Utøyas døde

Kirkeklokker vil slå 77 slag over hele Norge i morgen for at markere 10 års dagen for massakren på Utøya og bomben ved regeringskvarteret i Oslo i 2011.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Torsdag 22.juli i år er 10 års dagen for den værste og mest umenneskelige terrorhandling i Norge.

69 unge mennesker døde ved skyderierne på øen Utøya samt 8 ved sprængningen af en bilbombe ved regeringshovedkvarteret i Oslos centrum.

En af mærkedagens mest gribende højtideligheder vil derfor finde sted kl.19, hvor kirkeklokker over hele landet vil slå 77 slag – ét for hvert af ofrene – for at mindes og ære de døde.

Ugerningen i 2011 er blevet markeret hvert år i Norge den 22. juli, men i år, hvor det er 10 år siden, markeres den skelsættende dag på rigtig mange måder og mange steder.

Kongen taler igen

Den 84-årige norske kong Harald vil igen holde tale til sin landsmænd, som han gjorde kort efter massakren, ligesom kronprins Haakon også holder tale ved Utøya.

Der vil være officielle ceremonier ved det nationale mindesmærke i Oslo – mindeparken – der er ved at blive bygget ved regeringskvarteret i Oslo, og ved gudstjenesten i Oslo domkirke, vil Natos leder, Jens Stoltenberg, der var statsminister, da angrebene fandt sted, holde tale. Efter gudstjenesten vil kirkeklokker over hele landet også slå i takt ved middagstid.

Endelig er der mange mindehøjtideligheder rundt om i hele Norge, ligesom mange udenlandske ledere også vil komme til Norge for at vise deres respekt.

Omstridt mindesmærke

Mindesmærket er tegnet af det norske arkitektfirma Manthey Kula og skal bestå af 77 bronzesøjler som står i en bueform. Fra mindesmærket er der fri udsigt til Utøya 500 meter væk.

Det har taget næsten 10 år at blive enige om hvilket mindesmærke, der skulle bygges ved Utøya. Derfor når det nye mindemærke, der skal rejse ved bredden af Tyrifjorden  i et naturområde i Utøyakaia i Hole kommune, først at blive færdig til årsdagen i 2022.

Mindesmærket består af en trappe og 77 tre meter høje søjler i bronze – en for hver af de 69 unge mennesker, der blev skudt på Utøya samt de otte der døde ved bombesprængningen i Oslo.

Naboprotester

Det hører med til historien, at mange af beboerne i Hole Kommune har været agre modstandere af et mindesmærke i det hele taget, fordi de mener, at det ødelægge freden og skønheden i området. Den store forsinkelse af mindesmærket skyldes især disse 16 beboeres sagsanlæg, retssager og indsigelser mod mindesmærket, som man skønner vil blive besøgt at cirka 10.000 personer om året.

Du kan læse mere om hvad der skete den 22.juli 2011 og ved den efterfølgende retssag på Wikipedia HER

Derfor kaldes det 22.juli tragedien

I Norge er det et stort ønske, at ugerningen kaldes "22.juli tragedien", fordi man ikke ønsker at give opmærksomhed til gerningsmanden eller holde liv i hans navn.

Derfor er hans navn heller ikke nævnt i denne artikel.

 

Først publiceret: onsdag 21. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:45

Emner: