sommer skader

Haven er er af de mest farlige steder at holde sig hver sommer.

Typiske ferieskader: Her skal du passe særligt på

I sommerferien ser skadestuerne især handyman-skader fra haveredskaber, strandrelaterede ulykker og ikke mindst alkoholrelaterede skader.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Når det er ferie og godt vejr, ændrer danskernes vaner sig.

Vi tilbringer mere af tiden udenfor, og vi har mere fritid til praktiske og fornøjelige aktiviteter.

Og det kan man også se på de danske skadestuer, hvor der dog faktisk er færre skader i sommerferien end ellers:

“Når det er sommer, er der færre arbejdsulykker og færre skader i forbindelse med skoleaktiviteter og sport”, fortæller Niels Dieter Röck, som er overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitets Hospital.

Den farlige have

Men om sommeren er det generelt skader som følge af uheld med et haveredskab, som flest kommer ind med.

Også i Akut- og Traumecenteret på Aalborg Universitetshospital, hvor Susanne Olsen er behandlersygeplejerske:

“Vi ser rigtig mange skader pådraget under handymand-opgaver, så som folk der har fået en vinkelsliber i benet, eller som har borer eller skåret sig i fingrene”, fortæller Susanne Olsen.

Det kan Niels Dieter Röck nikke genkendende til:

“Især motoriserede haveredskaber som en hækklipper kan være farlige, hvis de løber løbsk”, advarer han.

Skader på stranden

Derudover kommer der også folk ind på skadestuerne direkte fra stranden.

Og her er en ny trend inden for vandsport begyndt at vise sit ansigt. Flere driver nemlig for langt ud på havet, og hvis strømmen først får fat, kan de ikke komme ind til land igen.

“Så går de måske i panik og falder og slår sig, eller også skal de til behandling for nedkøling, fordi de ender med at opholde sig i vandet i meget lang tid, indtil de bliver reddet”, fortæller Susanne Olsen.

Men det kan faktisk også ende værre i havet:

“Drukneulykker sker jo om sommeren, men det er heldigvis ikke noget, vi ser dagligt”, fortæller Niels Dieter Röck.

Alkohol-skader

En varm sommerdag hjælper ofte på danskernes humør, og når man skal slukke tørsten til de danske sommerfester, bliver det ofte gjort med alkohol:

“Vi ser helt sikkert mange, som er kommet til skade, imens de er fulde til en sommerfest. Det er både faldskader men faktisk også en del skader fra slåskampe”, fortæller Susanne Olsen og fortsætter:

“Vi ved, at der ofte er alkohol involveret, når der eksempelvis er EM i fodbold og studenterkørsler. Derfor kalder vi ekstra personale ind på dage med store begivenheder, fordi vi ved, at vi får ekstra travlt”, siger hun.

Fest-skader

Fest- og alkoholrelaterede skader er ikke særskilte for sommerferien, de sker hele året rundt. Men kombinationen af sommervarme og alkohol kan være et farligt mix.

Derfor får danskerne lige et råd med på vejen om deres væskeindtag til sommerfesterne:

“Vi får også dehydrerede folk ind om sommeren, og alkohol er jo dehydrerende i sig selv. Derfor er det en god idé at drikke noget andet også”, råder Niels Dieter.

Udover de ovenstående skadetendenser om sommeren fylder legeulykker fra trampoliner og klatrestativer især som årsag for børneskader, mens dehydrering især forårsager faldskader for ældre.

Derudover skal man huske sikkerhedsudstyret, hvis man kører på mountainbike, da cykelskader også fylder en del i statistikken.

Pas på engangsgrillen

* Da engangsgrill er flytbare, ser skadestuerne forbrændinger i forbindelse med, at folk flytter på dem, før de er blevet kolde. Sørg derfor altid for, at du slukker grillen, inden du forlader den.

*Pas på med at røre ved et sted, hvor der har stået en tændt engangsgrill. Jorden vil nemlig være meget varm i et stykke tid efter, den er blevet fjernet.

Kilde: Niels Dieter Röck, overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitets Hospital

Først publiceret: lørdag 31. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.