Sommeren er for mange dejligt samvær i ro og mag med et skønt glas. Nyd det - med måde.

Sol, sommer og den syndige sprut

Intet er som en dansk sommer med kolde øl og skøn vin. Men alting med måde. Læs hvordan kostkonsulent Anders Bach anbefaler, du brænder dine genstande af, når du nyder ferien.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Det er sommertid og højsæson for forkælelse. Det gælder både oplevelser rundt omkring i landet og det vi nyder af mad og drikke.

30. juni åbnede et nyt H.C. Andersen museum i Odense. Skabt af en berømt japansk arkitekt og med smukke eventyrhaver som en vigtig del af fortællingen. Den store digter skrev om sit liv og samtiden. I historien “Hun duede ikke” er det moderens liv som vaskekone ved – eller nærmere i – Odense Å, som beskrives.

Få sund bog med rabat

Du kan nu få Anders Bachs bog  “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere” med stor rabat. Normalpris 199 kroner plus forsendelse. Specialpris for Faglige Seniorer: 165 kroner inklusiv forsendelse.

Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.

"Den er læst af over 5.000 danskere og mange har fortalt mig, at bogen har ført til varige forbedringer af sundhed og livskvalitet. Det er ikke en kur, men en kursændring, som man kan holde i årevis," fortæller bogens forfatter Anders Bach.

Køb bogen til rabatpris - KLIK

OBS: Når du skal betale, er der en blå tekst lige under prisen, hvor der står "Bruger du klippekort eller rabatkode". Den skal du klikke på og skrive: Faglige Seniorer. Så falder prisen automatisk til 165 kroner.

Det er et liv så langt fra det vi lever i dag, at det næsten er ubegribeligt, at det kun er cirka 150 år siden.

Modsat det glas vin vi nyder til en middag, var brændevinen dengang en dulmende hjælp til den fattige kone og hendes barn:

“Oh, hvor det gør godt! hvor det varmer! det er lige så godt som varm mad, og det er ikke så dyrt! drik, min dreng! Du ser så bleg ud, du fryser i de tynde klæder! det er jo også efterår. Hu! Vandet er koldt! bare jeg ikke bliver syg! men det gør jeg ikke! giv mig en tår endnu og drik også du, men kun en lille dråbe, du må ikke vænne dig til det, mit stakkels fattige barn!” (fra H.C. Andersens “Hun duede ikke”).

Hvordan ser et fornuftigt og sundt forhold til alkohol og de ledsagende snacks ud i dag? Vi har en drukkultur blandt de unge hvor vi ligger højt i europæisk sammenhæng, men får vi også lidt for meget i den anden ende af aldersstigen?

Det anbefalede antal genstande

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger er enkle: syv genstande til kvinder og 14 til mænd om ugen – fordelt over dagene. 14 på en aften er ikke noget Søren Brostrøm vil blåstemple.

Jeg skal ikke gokke nogen i nøden med en moralsk forhammer. Der er mange som med årene neddrosler deres forbrug, mens nogle få bruger øl og vin til tidsfordriv i en hverdag med for lidt indhold, og hen over ugen løber antallet af genstande op.

Cirka 11 procent af alle mænd og 7 procent af alle kvinder mellem 65 og 74 år drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Drik helt naturligt

Hvad er bedst at brænde sine genstande af på?

Om Anders Bach

Mindst 285.000 danskere har diabetes og folkesygdommen rammer flere og flere.

Den gode nyhed er, at modsat mange andre sygdomme, kan man gøre utrolig meget selv, ved nogle nemme omlægninger af kost og livsstil.

Det gjorde Anders Bach, da han fik konstateret type 2 diabetes. Efter nogle år med medicin tog han sagen er egen hånd. Han lagde sin livsstil om til sund mad og motion.

Han har skrevet bestseller-bogen ”Sådan – medicinfri og 10 kilo lettere” om vejen til et sundere liv med styr på vægten, diabetes 2 og kolesterol.

Nu formidler han sin viden og personlige erfaringer videre i klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Anders Bach, født i Aarhus, 1962, er kostkonsulent, coach samt foredragsholder. Han driver virksomheden sundfornuft.info med personlig rådgivning, kurser og holder foredrag om kost, livsstil, diabetes 2 og kolesterol.

Du kan læse mere om Anders Bach her

Jeg foretrækker naturlige produkter. Vin og øl som har været på bordet i århundreder og er lavet ved gæringsprocesser. Det er frugt og druesaft som brygges og forfines. De kan ledsage et lækkert måltid og tilføre smagsoplevelsen en større værdi, end et glas vand har talent til.

Hvidvin til en sommermiddag med god mad eller øl til en frokost er en nydelse, og holder man det på 1-3 genstande, så er der ikke fare for helbredet. Vin skulle i meget moderate mængder være sundt og godt i forhold til hjertekarsygdomme. Det er nyttig information, så man med sindsro kan nyde de kvaliteter vinen tilfører et måltid.

Usunde drinks og flydende brød

Anderledes står det til med drinks med sodavand i. Der flytter de usunde tendenser fra fødevareindustrien over i glasset.

Breezers, gajol-shots og sukkerholdige drinks er med til at overbelaste kroppen med hurtige kulhydrater i en alkohol-sukker-cocktail, i særdeleshed hvis man har diabetes 2.

Ren alkohol som snaps, rom eller cognac er i den modsatte ende af skalaen, når det drejer sig om påvirkning af blodsukkeret. Vin og spiritus får ikke blodsukkeret i vejret.

Øl er en lidt anden historie. Med indhold af hvede og råfrugt kaldes det “flydende brød” i low-carb kredse. Da øl rummer en del kalorier giver det mening, men hvis man ikke høvler sixpacks ned, så ringer alarmklokkerne ikke.

En god måde at reducere alkoholindtaget til en middag er at servere boblevand. Postevand er på ingen måde at foragte, men en mineralvand med brus til fire kroner for to liter, kan peppes op med citronskiver eller hyldeblomst, og så er den et forfriskende indspark som holder promillen nede.

Den knasende ledsager

Et iskoldt glas Rosé på en sommeraften ledsages ofte af snacks.

Anders Bach om sundhed

Læs flere af Anders Bachs klummer om kost, sundhed og motion i serien "Sund og rask".

Behøver du slankemedicin? Se hvordan du taber dig med disse simple råd

Sex, diabetes og alder: Sådan gør du

Stop med at faste: Brug i stedet disse simple råd til vægttab

Se de nemme tip: Sådan får du sunde fødder

For meget medicin? Her er de gode råd mod overforbrug

Får du din skønhedssøvn? Her er 11 gode råd til en god nat i sengen

Den store spiseguide: Skidt og kanel i julemåneden

Er kosttilskud en mirakelkur, der gør dit liv længere

Derfor skal du undgå sukker: Se de skjulte fælder

Pas på sukkeret: Sådan spiser du grønt - uden for meget frugt

Det vidste du ikke om kaffe: Så supersund er den sorte drik

Opdag 16 sunde og lækre alternativer til sommerens søde fristelser

Eksperter anbefaler middelhavs-kost mod diabetes: Dette skal du spise

De bedste tip til seniorer: Derfor er protein din krops superhelt

Sådan banker du dit kolesterol-tal i bund

Tørst, træthed og tissetrang: Måske har du snigende sygdom

Her er maden der holder dig sund, rask og rørig

Vi er mere raske end vi tror

3 gode råd: Sådan undgår du diabetes

Sådan holder du dig i topform gennem vinteren

Sådan forsøder du livet uden for mange kalorier

8 tip til lækre og sunde sommerhapsere

9 gode grunde til at spise mere kål

Mæt uden mellemmåltider: Derfor skal du ikke smide kul i din krop

Spar penge: Her er 3 kosttilskud du kan nøjes med

Medicin, corona og den sunde fornuft

Olie og fedt: Derfor skal du gøre som Sophia Loren

12 gode råd til et sundt nytårsforsæt

Opskriften på en fed jul med færre kalorier

Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg

Knæk nøden: Hvilke snacks er sunde og usunde?

Smør og gode olier: Derfor er det superfedt

Undgå at tælle får: Se 16 ting, der afgør din søvn

Sol, sommer og den syndige sprut

Spis mad som mormor lavede det

Træningstips til strandløver og badeprinsesser

Medicin gør os mere syge

Først kostændring, så træning!

Vælt kostpyramiden

Her er der også stor forskel på kvaliteten og igen er de naturlige snacks bedre end de kemisk bearbejdede.

Mandler er en gave fra naturens hånd. De kan ristes, ryges og saltes eller spises som de er. Man kan lave dem selv eller købe – det er faktisk lige godt. Nødder og græskarkerner kan man riste på panden eller ovnen med salt eller lidt soya.

Chips og osterejer er smækfyldte af de billige usunde olier såsom solsikke- og majsolie. Kartoflerne i chips er også hurtige kulhydrater og stivelse, modsat nødder som mest består af naturligt fedt. Skruer og møllehjul er på niveau med matadormix. Opfundet i et laboratorium fyldt med E-numre.

Så kort og godt

Vin og øl med måde er fine smagsoplevelser når de ledsager mad – knap nok syndigt…og selvfølgelig er der plads til en Gin og Tonic i ny og næ.

Naturlige snacks som Gud har skabt er bedre end dem Kemiske Ali har udtænkt i sit chipslaboratorium.

På hverdage kan en frisk mineralvand med et jordbær eller lidt lime være en solid opgradering fra postevand, som kan give nogle gode “hvide dage”! Det er dem uden alkohol.

Øl uden procenter i, er også blevet virkelig gode med både smag og fylde.

Go sommer og et lille bitte: SKÅL!

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Først publiceret: tirsdag 13. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.