Smør har været udskældt i årevis - men er tilbage i de danske køkkener. Det er både sundt og giver smag.

Smør og gode olier: Derfor er det superfedt

Fedtforskrækkelsen er manet i jorden: Smør og gode madolier er sundt og giver smag, skriver kostkonsulent Anders Bach. Se her hvordan du bruger fedt fornuftigt.

Senest opdateret: onsdag 1. september 2021

Brødrene Price har med deres herlige madprogrammer ofte udbasuneret, at nu skal retten have sit magic touch: “Rigeligt med smør!”

I forhold til de gældende kostregler i Danmark er det næsten en provokation, og som en del af et morsomt TV-program er der gode seertal i den kække udmelding.

Få sund bog til kun 160 kroner

Du kan nu få Anders Bachs bog  “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere” med stor rabat. Normalpris 199 kroner plus fragt. Specialpris for Faglige Seniorer: 160 kroner inklusiv fragt.

Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.

Køb bogen til rabatpris - KLIK

OBS: Når du skal betale, er der en blå tekst lige under prisen, hvor der står "Bruger du klippekort eller rabatkode". Den skal du klikke på og skrive: Faglige Seniorer. Så falder prisen automatisk til 160 kroner.

Der er en enkel grund til, at smør er et magic touch. Der er masser af smag i fedt – uanset om det er smørret der gør’et, eller det er den fløde, man hælder i en gryderet, som på ti sekunder går fra kedelig til lækker!

En fast overbevisning har været, at fedt er syndigt i næsten bibelsk forstand, og flere teorier har været fremført af forskere med dommedagsagtige udmeldinger om fedt, som har vist sig ikke at have noget som helst på sig. Der er i dag adskillige anerkendte forskere, som har manet fedtforskrækkelsen i jorden og påvist, at det ikke er fører til blodpropper og hjerte-karsygdomme.

Pas på industri-olien

Så den gode nyhed er, at der er sunde og naturlige fedtstoffer, som vi gerne må spise, men at der samtidig er nogle slanger i paradisets have.

Slangerne er – måske ikke så overraskende – de meget kemisk påvirkede olier, som er billige at fremstille, og som forbrugerne får til spotpris: Vindruekerne, majs, sesam og solsikke.

Det er olier, som er hærdede og kemisk fremstillede og alle er industrielle produkter, som indeholder meget omega 6, som kan øge risikoen for inflammation i kroppen.

5 hurtige til lidt mere fedt og smag

1. Vælg hakket oksekød med 12-15 % i stedet for 3 %.
2. Vælg græsk yoghurt med 10 % i stedet for skyr eller yoghurt med 0,5 %.
3. Brug avocado i din salat og sammen med for eksempel rejer.
4. Vælg sødmælk i stedet for minimælk.
5.  Spis 45+ ost som har et naturligt indhold af fedt på cirka 25 %.

Ingen af disse anbefalinger får kostrådenes alarmklokker til at ringe.

De gode olier er koldpressede – det vil sige, at den olie som produceres ud af raps og oliven og som beholder sin naturlige form. De indeholder omega 9 som sammen med omega 3 fra fisk og fiskeolie er livsnødvendige for kroppen. De gode mættede fedtstoffer er kokosolie og smør.

Smørret har været udskældt, men er i dag heldigvis tilbage på frokostbordet, hvor jeg inderligt håber, at det skubber de sidste kunstige produkter af banen – dem som blev opfundet i fedtforskrækkelsens guldalder: Minarine, margarine, smørbare blandingsprodukter og sidst, men ikke mindst Becel.

Disse og lignende stege-produkter, som i en periode reklamerede med at de sænkede kolesteroltallet, og i øvrigt sponsorerede Hjerteforeningen med tusindvis af kroner om året. Det gør de så ikke længere!

Så meget fedt kan du ikke spise

Kostanbefalingen i Danmark er 30 % fedt i kosten, heraf maksimalt 10 % mættet fedt.

Hvis man tager et dansk frokostbord eller en typisk aftensmad, så vil jeg godt vove den påstand, at det er de færreste, som kommer op på de mængder fedt i kosten.

Det skyldes, at vi har fået fedtforskrækkelsen printet ind i hjernen, så når vi står i supermarkedet, vil vi automatisk søge produkter med lavt fedt og nøglehulsmærkning.

Men fedtet er en fantastisk smagsgiver, som end ikke sukker kan erstatte.

Det er fedtet, som transporterer vitaminerne rundt og sørger for, at de kan optages fra kosten til kroppen.

Hjerte, hjerne og organerne er afhængige af en solid mængde fedt i kosten.

Så den vilde fejlkonklusion som i 80’erne skabte fedtforskrækkelsen har meget på samvittigheden. I dag ved vi bedre.

Nyd det i maden – nyd den gode smag, den lange mæthed og vær tryg ved, at det er en næringsgivende fødevare, der er vigtig for helbredet og en naturlig del af en varieret kost. Bon appetit!

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Om Anders Bach

Mindst 285.000 danskere har diabetes og folkesygdommen rammer flere og flere.

Den gode nyhed er, at modsat mange andre sygdomme, kan man gøre utrolig meget selv, ved nogle nemme omlægninger af kost og livsstil.

Det gjorde Anders Bach, da han fik konstateret type 2 diabetes. Efter nogle år med medicin tog han sagen er egen hånd. Han lagde sin livsstil om til sund mad og motion.

Han har skrevet bestseller-bogen ”Sådan – medicinfri og 10 kilo lettere” om vejen til et sundere liv med styr på vægten, diabetes 2 og kolesterol.

Nu formidler han sin viden og personlige erfaringer videre i klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Anders Bach, født i Aarhus, 1962, er kostkonsulent, coach samt foredragsholder. Han driver virksomheden sundfornuft.info med personlig rådgivning, kurser og holder foredrag om kost, livsstil, diabetes 2 og kolesterol.

Du kan læse mere om Anders Bach her

Først publiceret: mandag 30. august 2021
Artiklen er sidst opdateret onsdag 1. september 2021 kl. 11:12

Emner: