Gør som Sophia Loren og tag et bad tilsat olivenolie. Det er godt for din hud.

Olie og fedt: Derfor skal du gøre som Sophia Loren

Brug sunde olier i maden (og i badet) og spar ikke på de gode naturlige råvarer med både fedt og protein. Det er godt for huden.

Senest opdateret: mandag 17. januar 2022

I gamle civilisationer blev olivenolie flittigt brugt som hudpleje.

Ægyptere, romere og grækerne brugte den fine olie til at fremme skønhed samt behandle hudproblemer og negle.

Sophia Loren elskede et karbad tilsat nogle skefulde olivenolie – skønhed på italiensk.

Få sund bog til kun 160 kroner

Du kan nu få Anders Bachs bog  “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere” med stor rabat. Normalpris 199 kroner plus fragt. Specialpris for Faglige Seniorer: 160 kroner inklusiv fragt.

Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.

Køb bogen til rabatpris - KLIK

OBS: Når du skal betale, er der en blå tekst lige under prisen, hvor der står "Bruger du klippekort eller rabatkode". Den skal du klikke på og skrive: Faglige Seniorer. Så falder prisen automatisk til 160 kroner.

Hemmeligheden bag de særlige egenskaber er oliens indhold af vitaminer og antioxidanter, som er gode for huden.

I dag har dyre kosmetiske produkter overtaget denne enkle mulighed for naturlig pleje og sundhed.

Fedtfattig kost giver tør hud

I vores kolde, nordlige land er behovet for hudpleje endnu større end i et romersk badekar.

Alle kender den tørre hud og de sprukne læber, som kan komme, mens vintermånederne er over os.

Desværre er en fedtfattig kost også medvirkende til, at huden ikke er tilstrækkelig blød, fugtig og elastisk.

Hvis man får for lidt fedt i sin daglige kost sender kroppen først og fremmest fedtet til de vitale organer som hjertet og hjernen.

60-70 procent af hjernen er fedt og kolesterol, så den brænder sammen som en dieselmotor uden olie, hvis den ikke får tilstrækkeligt smørelse til den daglige drift.

Jeg mangler fedt til nerverne

Sygdomme som skizofreni og depression kædes også sammen med for lidt fedt i kosten; særligt mangel på omega-3 fedtsyrer. Dette har jeg oplevet på et lavpraktisk niveau, idet min mor i stressede situationer ind imellem udbrød: “Jeg mangler fedt til mine nerver!”

Mange år senere mødte jeg en mand på min egen alder og fortalte ham historien. Han tøvede og udbrød: “Min mor sagde nøjagtig det samme!”

Disse mødre har intuitivt vidst, hvad de manglede, og i dag er det også videnskabeligt dokumenteret, men mange er stadig fedtforskrækkede efter årtiers skræmmekampagner.

Middelhavskost gjorde mig blød

Funktioner i kroppen styres, forbedres eller forværres afhængig af kost, motion, søvn og stress. Og effekten viser sig også på ydersiden af kroppen.

Da jeg fik behov for at ændre min kost på grund af diabetes 2 og gik over på middelhavskost med markant færre kulhydrater, fik jeg andre positive effekter end vægttab og bedre diabetes-tal.

Min hud blev blødere og knap så tør. Samme forbedring gjaldt neglene. Før var de tørre og sprang fra tre-i-eneren som kviste fra en havesaks. Nu er de fleksible og bløde.

Min læge er begejstret

Den diabetes 2 – som startede min store interesse for at kunne styre min sundhed med kosten – har lige rundet en opmuntrende milepæl. Da jeg har været ret konsekvent, fik jeg i november mine nyeste tal ved det årlige lægetjek, og det var positivt: Jeg holder vægten: 182 høj og vejer 83 kilo.

På tredje år er blodsukkeret lige indenfor normalområdet, hvilket begejstrede min læge rigtig meget. Hun ved jo hvor højt det var, da jeg tog medicin og spiste efter kostpyramiden!

Mit kolesteroltal var faldet, hvilket er ret sjovt, da jeg spiser mere fedt og protein end gennemsnittet.

Spar ikke på fedt og protein

Jeg lever sundt og er i balance. Jeg spiser de madvarer, som mange frygter i en tid, hvor selv klimaet har indflydelse på kostanbefalingerne.

Frygt for sygdomme og fejlagtige anbefalinger har ført meget ondt med sig i form af livslede og ængstelse, hvilket myndighederne har deres del af ansvaret for.

Brug sunde olier i maden (og i badet) og spar ikke på de gode naturlige råvarer med både fedt og protein. Det er godt for dit helbred din hud og dit humør. Det skulle jo nødig gå som i denne vits fra Facebook:

“For at blive hundrede skal du opgive alt det, der giver dig lyst til at blive hundrede.”

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Om Anders Bach

Mindst 285.000 danskere har diabetes og folkesygdommen rammer flere og flere.

Den gode nyhed er, at modsat mange andre sygdomme, kan man gøre utrolig meget selv, ved nogle nemme omlægninger af kost og livsstil.

Det gjorde Anders Bach, da han fik konstateret type 2 diabetes. Efter nogle år med medicin tog han sagen er egen hånd. Han lagde sin livsstil om til sund mad og motion.

Han har skrevet bestseller-bogen ”Sådan – medicinfri og 10 kilo lettere” om vejen til et sundere liv med styr på vægten, diabetes 2 og kolesterol.

Nu formidler han sin viden og personlige erfaringer videre i klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Anders Bach, født i Aarhus, 1962, er kostkonsulent, coach samt foredragsholder. Han driver virksomheden sundfornuft.info med personlig rådgivning, kurser og holder foredrag om kost, livsstil, diabetes 2 og kolesterol.

Du kan læse mere om Anders Bach her

Først publiceret: mandag 17. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 17. januar 2022 kl. 18:09

Emner: