Kål er en kernesund spise og forholdsvis billig. Kål er samtidig en god erstatning til middagen istedet for at spise kartofler, ris eller pasta.

9 gode grunde til at spise mere kål

Kål er en ofte overset madvare. Det er synd, for kål er sund, næringsrig og forholdsvis billig. Se hvorfor du skal sætte kål på menuen.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

“Men de har dog ikke vor grønkål!” sagde hønen.

“Jeg lå en sommer med alle mine kyllinger på landet. Der var en grusgrav, som vi kunne gå og skrabe i, og så havde vi adgang til en have med grønkål! Oh, hvor var den grøn! Jeg kan ikke tænke mig noget kønnere.”

Uddrag af H.C. Andersens “Ole Lukøje”.

Du behøver ikke at spare på smør og lækkert kød.

SÅDAN! - medicinfri og ti kilo lettere

Anders Bach har udgivet bogen  “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere”.

Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.

"Den er læst af over 5.000 danskere og mange har fortalt mig, at bogen har ført til varige forbedringer af sundhed og livskvalitet. Det er ikke en kur, men en kursændring, som man kan holde i årevis," fortæller bogens forfatter Anders Bach.

Bogen koster 199 kroner og kan købes hos boghandlere - blandt andet HER

Til gengæld skal du undgå mad med mange hurtige kulhydrater som brød, pasta, kartofler og ris.

Men hvad skal man så spise til hovedretten?

Som hønen i H.C. Andersens eventyr siger, så er kål et seriøst bud på sagen.

Kål kan sikkert få nogle – måske mest mænd – til at rynke på næsen. Den slags kaninfoder er ikke lige sagen. Men det billede er måske fra en tid, hvor man kogte kålen i smadder.

Kål er blevet så stort et hit, at to af tidens store kostguruer, “Madbanditten” Jane Faerber og forskeren Anette Sams, der tidligere var ansat i Novo Nordisk, er gået sammen og har udgivet bogen: “KÅLHYDRATER”.

Bogen kommer i forlængelse af, at klare tendenser i kostanbefalinger nu går i retning af disse næringstætte grøntsager som med en lille indsats i køkkenet tryller sig om til rene lækkerier.

Derfor skal du spise kål

Sætter du kål på menuen, er er mindst 9 gode fordele.

1. Indeholder næringsstoffer som forebygger hjerte-kar-sygdomme
2. Styrker immunforsvaret
3. Mindsker risikoen for diabetes
4. Effektivt værn mod kræft
5. Stimulerer tarmflora/mikroorganismerne i kroppen
6. Medvirker til et stabilt blodsukker
7. Mætter godt – dermed undgår man mellemmåltider
8. Styrker knoglerne
9. Rig på vitaminer

Kan tilberedes på et utal af måder

Spidskål, hønemors grønkål, rødkål, broccoli, blomkål og andre kålsorter kan tilberedes rå, stuves, bages i ovn, svitses på panden med for eksempel karry.

Kun fantasien sætter grænser – og så går den utrolig godt sammen med fedtholdige fødevarer som creme fraiche, nødder, mandler, avocado, græskarkerner og fetaost.

Kål holder længere og er billigere

Andre fordele ved kål: Holder meget længere i køleren end salat og bevarer vitaminer og mineraler godt.

Kål kan dyrkes i haven og er en uforholdsmæssig billig fødevare.

Uhm, jeg kan ikke tænke mig noget skønnere!

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Anders Bach om sundhed

Læs flere af Anders Bachs klummer om kost, sundhed og motion i serien "Sund og rask".

Derfor skal du droppe klimahensyn, når du spiser

Behøver du slankemedicin? Se hvordan du taber dig med disse simple råd

Sex, diabetes og alder: Sådan gør du

Stop med at faste: Brug i stedet disse simple råd til vægttab

Se de nemme tip: Sådan får du sunde fødder

For meget medicin? Her er de gode råd mod overforbrug

Får du din skønhedssøvn? Her er 11 gode råd til en god nat i sengen

Den store spiseguide: Skidt og kanel i julemåneden

Er kosttilskud en mirakelkur, der gør dit liv længere

Derfor skal du undgå sukker: Se de skjulte fælder

Pas på sukkeret: Sådan spiser du grønt - uden for meget frugt

Det vidste du ikke om kaffe: Så supersund er den sorte drik

Opdag 16 sunde og lækre alternativer til sommerens søde fristelser

Eksperter anbefaler middelhavs-kost mod diabetes: Dette skal du spise

De bedste tip til seniorer: Derfor er protein din krops superhelt

Sådan banker du dit kolesterol-tal i bund

Tørst, træthed og tissetrang: Måske har du snigende sygdom

Her er maden der holder dig sund, rask og rørig

Vi er mere raske end vi tror

3 gode råd: Sådan undgår du diabetes

Sådan holder du dig i topform gennem vinteren

Sådan forsøder du livet uden for mange kalorier

8 tip til lækre og sunde sommerhapsere

9 gode grunde til at spise mere kål

Mæt uden mellemmåltider: Derfor skal du ikke smide kul i din krop

Spar penge: Her er 3 kosttilskud du kan nøjes med

Medicin, corona og den sunde fornuft

Olie og fedt: Derfor skal du gøre som Sophia Loren

12 gode råd til et sundt nytårsforsæt

Opskriften på en fed jul med færre kalorier

Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg

Knæk nøden: Hvilke snacks er sunde og usunde?

Smør og gode olier: Derfor er det superfedt

Undgå at tælle får: Se 16 ting, der afgør din søvn

Sol, sommer og den syndige sprut

Spis mad som mormor lavede det

Træningstips til strandløver og badeprinsesser

Medicin gør os mere syge

Først kostændring, så træning!

Vælt kostpyramiden

Først publiceret: mandag 16. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.