9 gode grunde til at spise mere kål
Kål er en ofte overset madvare. Det er synd, for kål er sund, næringsrig og forholdsvis billig. Se hvorfor du skal sætte kål på menuen.
Senest opdateret: mandag 13. juni 2022
“Men de har dog ikke vor grønkål!” sagde hønen.
“Jeg lå en sommer med alle mine kyllinger på landet. Der var en grusgrav, som vi kunne gå og skrabe i, og så havde vi adgang til en have med grønkål! Oh, hvor var den grøn! Jeg kan ikke tænke mig noget kønnere.”
Uddrag af H.C. Andersens “Ole Lukøje”.
—
Du behøver ikke at spare på smør og lækkert kød.
SÅDAN! - medicinfri og ti kilo lettere
Anders Bach har udgivet bogen “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere”.
Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.
"Den er læst af over 5.000 danskere og mange har fortalt mig, at bogen har ført til varige forbedringer af sundhed og livskvalitet. Det er ikke en kur, men en kursændring, som man kan holde i årevis," fortæller bogens forfatter Anders Bach.
Bogen koster 199 kroner og kan købes hos boghandlere - blandt andet HER
Til gengæld skal du undgå mad med mange hurtige kulhydrater som brød, pasta, kartofler og ris.
Men hvad skal man så spise til hovedretten?
Som hønen i H.C. Andersens eventyr siger, så er kål et seriøst bud på sagen.
Kål kan sikkert få nogle – måske mest mænd – til at rynke på næsen. Den slags kaninfoder er ikke lige sagen. Men det billede er måske fra en tid, hvor man kogte kålen i smadder.
Kål er blevet så stort et hit, at to af tidens store kostguruer, “Madbanditten” Jane Faerber og forskeren Anette Sams, der tidligere var ansat i Novo Nordisk, er gået sammen og har udgivet bogen: “KÅLHYDRATER”.
Bogen kommer i forlængelse af, at klare tendenser i kostanbefalinger nu går i retning af disse næringstætte grøntsager som med en lille indsats i køkkenet tryller sig om til rene lækkerier.
Derfor skal du spise kål
Sætter du kål på menuen, er er mindst 9 gode fordele.
1. Indeholder næringsstoffer som forebygger hjerte-kar-sygdomme
2. Styrker immunforsvaret
3. Mindsker risikoen for diabetes
4. Effektivt værn mod kræft
5. Stimulerer tarmflora/mikroorganismerne i kroppen
6. Medvirker til et stabilt blodsukker
7. Mætter godt – dermed undgår man mellemmåltider
8. Styrker knoglerne
9. Rig på vitaminer
Kan tilberedes på et utal af måder
Spidskål, hønemors grønkål, rødkål, broccoli, blomkål og andre kålsorter kan tilberedes rå, stuves, bages i ovn, svitses på panden med for eksempel karry.
Kun fantasien sætter grænser – og så går den utrolig godt sammen med fedtholdige fødevarer som creme fraiche, nødder, mandler, avocado, græskarkerner og fetaost.
Kål holder længere og er billigere
Andre fordele ved kål: Holder meget længere i køleren end salat og bevarer vitaminer og mineraler godt.
Kål kan dyrkes i haven og er en uforholdsmæssig billig fødevare.
Uhm, jeg kan ikke tænke mig noget skønnere!
Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.
Anders Bach om sundhed
Læs flere af Anders Bachs klummer om kost, sundhed og motion i serien "Sund og rask".
Derfor skal du droppe klimahensyn, når du spiser
Behøver du slankemedicin? Se hvordan du taber dig med disse simple råd
Sex, diabetes og alder: Sådan gør du
Stop med at faste: Brug i stedet disse simple råd til vægttab
Se de nemme tip: Sådan får du sunde fødder
For meget medicin? Her er de gode råd mod overforbrug
Får du din skønhedssøvn? Her er 11 gode råd til en god nat i sengen
Den store spiseguide: Skidt og kanel i julemåneden
Er kosttilskud en mirakelkur, der gør dit liv længere
Derfor skal du undgå sukker: Se de skjulte fælder
Pas på sukkeret: Sådan spiser du grønt - uden for meget frugt
Det vidste du ikke om kaffe: Så supersund er den sorte drik
Opdag 16 sunde og lækre alternativer til sommerens søde fristelser
Eksperter anbefaler middelhavs-kost mod diabetes: Dette skal du spise
De bedste tip til seniorer: Derfor er protein din krops superhelt
Sådan banker du dit kolesterol-tal i bund
Tørst, træthed og tissetrang: Måske har du snigende sygdom
Her er maden der holder dig sund, rask og rørig
3 gode råd: Sådan undgår du diabetes
Sådan holder du dig i topform gennem vinteren
Sådan forsøder du livet uden for mange kalorier
8 tip til lækre og sunde sommerhapsere
9 gode grunde til at spise mere kål
Mæt uden mellemmåltider: Derfor skal du ikke smide kul i din krop
Spar penge: Her er 3 kosttilskud du kan nøjes med
Medicin, corona og den sunde fornuft
Olie og fedt: Derfor skal du gøre som Sophia Loren
12 gode råd til et sundt nytårsforsæt
Opskriften på en fed jul med færre kalorier
Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg
Knæk nøden: Hvilke snacks er sunde og usunde?
Smør og gode olier: Derfor er det superfedt
Undgå at tælle får: Se 16 ting, der afgør din søvn
Sol, sommer og den syndige sprut
Spis mad som mormor lavede det
Træningstips til strandløver og badeprinsesser
Først publiceret: mandag 16. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:39