Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg
Fedtforskrækkelsen har kastet os i armene på alt det søde, der fylder alt for meget i alt for mange fødevarer. Det gør os syge og kan føre til demens.
Senest opdateret: mandag 26. februar 2024
Jeg har netop været på en skøn ferie i i byernes by Paris I Frankrigs hovedstad sidder unge kvinder på fortovscafeer med den store klassiske tartar på tallerkenen, mens kæresten får en sandwich eller en hakkebøf.
Her er ingen skræk i forhold til råt oksekød hos “det stærke køn”, og naturligvis serveres der et glas vin eller øl til retten. Det kunne lyde voldsomt usundt, men hvad er op og ned i den sammenhæng?
SÅDAN! - medicinfri og ti kilo lettere
Anders Bach har udgivet bogen “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere”.
Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.
"Den er læst af over 5.000 danskere og mange har fortalt mig, at bogen har ført til varige forbedringer af sundhed og livskvalitet. Det er ikke en kur, men en kursændring, som man kan holde i årevis," fortæller bogens forfatter Anders Bach.
Bogen koster 199 kroner og kan købes hos boghandlere - blandt andet HER
I gastronomiens hjemland er de ikke bange for protein og fedt og et godt glas vin og det kan vi andre lære noget af.
Skurken er det søde
Franskmændene bliver i gennemsnit et til to år ældre end os, så deres vaner ser ikke ud til at koste dem år på planeten. Den skjulte skurk i kosten er først og fremmest alt det søde, og dermed er kulhydrater også under luppen.
Da man reducerede det naturlige fedtindhold i mange fødevarer, røg smagen ud med badevandet, og det fik producenterne til at tilsætte sukker.
Hvor det naturlige fedt gav en god smag og lang mæthed, har sukker og kulhydrater den modsatte effekt: høje udsving i blodsukker og en sult som vender hurtigt tilbage.
I følge en artikel i Videnskab.dk lagres sukker inde i bughulen som det “farlige” mavefedt. I samme artikel fokuseres der også på demens og kræft og det er der god grund til.
Nyere forskning viser, at et højt indtag af sukker øger risikoen for demenssygdommen Alzheimers.
En til to meget sukkerholdige drikke om dagen kan føre til betydelig hjernealdring. Forsøgsgruppen præsterede markant dårligere i en række hukommelsestests. Og interessant nok havde frugtjuice omtrent den samme effekt.
Overvægt kommer ikke af at spise fedt
Nogle sygdomme kan man være genetisk disponeret overfor, men dem som vi selv kan være med til at undgå er vigtige at fokusere på. Der har fedtforskrækkelsen fået helt galt fat i, hvad der er sundt og naturligt. Logikken er udfordret.
Anders Bach om sundhed
Læs flere af Anders Bachs klummer om kost, sundhed og motion i serien "Sund og rask".
Derfor skal du droppe klimahensyn, når du spiser
Behøver du slankemedicin? Se hvordan du taber dig med disse simple råd
Sex, diabetes og alder: Sådan gør du
Stop med at faste: Brug i stedet disse simple råd til vægttab
Se de nemme tip: Sådan får du sunde fødder
For meget medicin? Her er de gode råd mod overforbrug
Får du din skønhedssøvn? Her er 11 gode råd til en god nat i sengen
Den store spiseguide: Skidt og kanel i julemåneden
Er kosttilskud en mirakelkur, der gør dit liv længere
Derfor skal du undgå sukker: Se de skjulte fælder
Pas på sukkeret: Sådan spiser du grønt - uden for meget frugt
Det vidste du ikke om kaffe: Så supersund er den sorte drik
Opdag 16 sunde og lækre alternativer til sommerens søde fristelser
Eksperter anbefaler middelhavs-kost mod diabetes: Dette skal du spise
De bedste tip til seniorer: Derfor er protein din krops superhelt
Sådan banker du dit kolesterol-tal i bund
Tørst, træthed og tissetrang: Måske har du snigende sygdom
Her er maden der holder dig sund, rask og rørig
3 gode råd: Sådan undgår du diabetes
Sådan holder du dig i topform gennem vinteren
Sådan forsøder du livet uden for mange kalorier
8 tip til lækre og sunde sommerhapsere
9 gode grunde til at spise mere kål
Mæt uden mellemmåltider: Derfor skal du ikke smide kul i din krop
Spar penge: Her er 3 kosttilskud du kan nøjes med
Medicin, corona og den sunde fornuft
Olie og fedt: Derfor skal du gøre som Sophia Loren
12 gode råd til et sundt nytårsforsæt
Opskriften på en fed jul med færre kalorier
Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg
Knæk nøden: Hvilke snacks er sunde og usunde?
Smør og gode olier: Derfor er det superfedt
Undgå at tælle får: Se 16 ting, der afgør din søvn
Sol, sommer og den syndige sprut
Spis mad som mormor lavede det
Træningstips til strandløver og badeprinsesser
For overvægt er også en faktor som kan føre til sygdomme, heriblandt kræft. Men overvægten kommer ikke af at spise fedt. Den kommer af for mange måltider i kostpyramidens hellige navn. Masser af hurtige kulhydrater som brød, pasta og ris omdannes til fedt og overvægt.
Det er først omkring 1980 at man finder ud af, at kroppen kan omdanne kulhydrater til usundt fedt i maveregionen. Og dermed er sukker jo den sorte satan selv. Det er ikke mindst fordi smagsløgene vænner sig til og bliver afhængige af det søde. Den mekanisme opstår ikke med fedt og protein, som indeholder livsnødvendige næringsstoffer.
Demens er det nye diabetes 3
Kulhydrater er ikke på nogen måde nødvendige for at overleve – de er mest af alt et billigt brændstof og tomme kalorier som i værste fald kan medføre sygdom på grund af den overvægt som de ofte skaber.
I nye undersøgelser af sygdomme er man begyndt at bruge begrebet diabetes 3 om demens som en måde at beskrive, at diabetes ofte kan føre til demens.
På den måde kan den mad vi spiser direkte linkes til en rigtig dårlig sundhedssituation, når vi har en voksende befolkningsgruppe med diabetes 2, som så siden bliver demente eller får Alzheimers.
Her er de værste sukkerkilder
Hvis man gerne vil reducere sukker og søde sager er de værste kilder:
Sodavand
Slik
Frugt
Frugtyoghurt
Kager
Desserter
Is
Ultraforabejdet mad fra industrielle fødevareproducenter
Lav maden hjemme i køkkenet og brug sukker som krydderi i en dressing eller i en hjemmelavet dessert – så har du skåret kraftigt ned på forbruget. Mørk chokolade indeholder ikke meget sukker… heldigvis!
Der er sukker svarende til 20-30 sukkerknalder i en halv liter sodavand…ups!
Vil du læse mere?
Videnskab-dk: Dengang sukker var sundt
Bog om emnet med den danske forsker Anette Sams: Sandheden om sukker. Gyldendal.
Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.
Om Anders Bach
Mindst 285.000 danskere har diabetes og folkesygdommen rammer flere og flere.
Den gode nyhed er, at modsat mange andre sygdomme, kan man gøre utrolig meget selv, ved nogle nemme omlægninger af kost og livsstil.
Det gjorde Anders Bach, da han fik konstateret type 2 diabetes. Efter nogle år med medicin tog han sagen er egen hånd. Han lagde sin livsstil om til sund mad og motion.
Han har skrevet bestseller-bogen ”Sådan – medicinfri og 10 kilo lettere” om vejen til et sundere liv med styr på vægten, diabetes 2 og kolesterol.
Nu formidler han sin viden og personlige erfaringer videre i klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Anders Bach, født i Aarhus, 1962, er kostkonsulent, coach samt foredragsholder. Han driver virksomhed med personlig rådgivning, kurser og holder foredrag om kost, livsstil, diabetes 2 og kolesterol.
Først publiceret: mandag 25. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 26. februar 2024 kl. 08:58