Der er sukker svarende til 20-30 sukkerknalder i en halv liter sodavand.

Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg

Fedtforskrækkelsen har kastet os i armene på alt det søde, der fylder alt for meget i alt for mange fødevarer. Det gør os syge og kan føre til demens.

Senest opdateret: mandag 25. oktober 2021

Jeg har netop været på en skøn ferie i i byernes by Paris  I Frankrigs hovedstad sidder unge kvinder på fortovscafeer med den store klassiske tartar på tallerkenen, mens kæresten får en sandwich eller en hakkebøf.

Her er ingen skræk i forhold til råt oksekød hos “det stærke køn”, og naturligvis serveres der et glas vin eller øl til retten. Det kunne lyde voldsomt usundt, men hvad er op og ned i den sammenhæng?

Få sund bog med rabat

Du kan nu få Anders Bachs bog  “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere” med stor rabat. Normalpris 199 kroner plus forsendelse. Specialpris for Faglige Seniorer: 165 kroner inklusiv forsendelse.

Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.

"Den er læst af over 5.000 danskere og mange har fortalt mig, at bogen har ført til varige forbedringer af sundhed og livskvalitet. Det er ikke en kur, men en kursændring, som man kan holde i årevis," fortæller bogens forfatter Anders Bach.

Køb bogen til rabatpris - KLIK

OBS: Når du skal betale, er der en blå tekst lige under prisen, hvor der står "Bruger du klippekort eller rabatkode". Den skal du klikke på og skrive: Faglige Seniorer. Så falder prisen automatisk til 165 kroner.

 

I gastronomiens hjemland er de ikke bange for protein og fedt og et godt glas vin og det kan vi andre lære noget af.

Skurken er det søde

Franskmændene bliver i gennemsnit et til to år ældre end os, så deres vaner ser ikke ud til at koste dem år på planeten. Den skjulte skurk i kosten er først og fremmest alt det søde, og dermed er kulhydrater også under luppen.

Da man reducerede det naturlige fedtindhold i mange fødevarer, røg smagen ud med badevandet, og det fik producenterne til at tilsætte sukker.

Hvor det naturlige fedt gav en god smag og lang mæthed, har sukker og kulhydrater den modsatte effekt: høje udsving i blodsukker og en sult som vender hurtigt tilbage.

I følge en artikel i Videnskab.dk lagres sukker inde i bughulen som det “farlige” mavefedt. I samme artikel fokuseres der også på demens og kræft og det er der god grund til. Nyere forskning viser, at et højt indtag af sukker øger risikoen for demenssygdommen Alzheimers.

En til to meget sukkerholdige drikke om dagen kan føre til betydelig hjernealdring. Forsøgsgruppen præsterede markant dårligere i en række hukommelsestests. Og interessant nok havde frugtjuice omtrent den samme effekt.

Overvægt kommer ikke af at spise fedt

Nogle sygdomme kan man være genetisk disponeret overfor, men dem som vi selv kan være med til at undgå er vigtige at fokusere på. Der har fedtforskrækkelsen fået helt galt fat i, hvad der er sundt og naturligt. Logikken er udfordret.

For overvægt er også en faktor som kan føre til sygdomme, heriblandt kræft. Men overvægten kommer ikke af at spise fedt. Den kommer af for mange måltider i kostpyramidens hellige navn. Masser af hurtige kulhydrater som brød, pasta og ris omdannes til fedt og overvægt.

Det er først omkring 1980 at man finder ud af, at kroppen kan omdanne kulhydrater til usundt fedt i maveregionen. Og dermed er sukker jo den sorte satan selv. Det er ikke mindst fordi smagsløgene vænner sig til og bliver afhængige af det søde. Den mekanisme opstår ikke med fedt og protein, som indeholder livsnødvendige næringsstoffer.

Demens er det nye diabetes 3

Kulhydrater er ikke på nogen måde nødvendige for at overleve – de er mest af alt et billigt brændstof og tomme kalorier som i værste fald kan medføre sygdom på grund af den overvægt som de ofte skaber.

I nye undersøgelser af sygdomme er man begyndt at bruge begrebet diabetes 3 om demens som en måde at beskrive, at diabetes ofte kan føre til demens.

På den måde kan den mad vi spiser direkte linkes til en rigtig dårlig sundhedssituation, når vi har en voksende befolkningsgruppe med diabetes 2, som så siden bliver demente eller får Alzheimers.

Her er de værste sukkerkilder

Hvis man gerne vil reducere sukker og søde sager er de værste kilder:

Sodavand

Slik

Frugt

Frugtyoghurt

Kager

Desserter

Is

Ultraforabejdet mad fra industrielle fødevareproducenter

Lav maden hjemme i køkkenet og brug sukker som krydderi i en dressing eller i en hjemmelavet dessert – så har du skåret kraftigt ned på forbruget. Mørk chokolade indeholder ikke meget sukker… heldigvis!

Der er sukker svarende til 20-30 sukkerknalder i en halv liter sodavand…ups!

Vil du læse mere?

Videnskab-dk: Dengang sukker var sundt

Bog om emnet med den danske forsker Anette Sams: Sandheden om sukker. Gyldendal.

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Om Anders Bach

Mindst 285.000 danskere har diabetes og folkesygdommen rammer flere og flere.

Den gode nyhed er, at modsat mange andre sygdomme, kan man gøre utrolig meget selv, ved nogle nemme omlægninger af kost og livsstil.

Det gjorde Anders Bach, da han fik konstateret type 2 diabetes. Efter nogle år med medicin tog han sagen er egen hånd. Han lagde sin livsstil om til sund mad og motion.

Han har skrevet bestseller-bogen ”Sådan – medicinfri og 10 kilo lettere” om vejen til et sundere liv med styr på vægten, diabetes 2 og kolesterol.

Nu formidler han sin viden og personlige erfaringer videre i klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Anders Bach, født i Aarhus, 1962, er kostkonsulent, coach samt foredragsholder. Han driver virksomheden sundfornuft.info med personlig rådgivning, kurser og holder foredrag om kost, livsstil, diabetes 2 og kolesterol.

Du kan læse mere om Anders Bach her

 

Først publiceret: mandag 25. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 25. oktober 2021 kl. 07:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.