Vi almindelige danskere er meget autoritetstro og følger gerne myndighedernes anbefalinger. Så meget, at når restriktionerne lempes, fortsætter vi er egen fri vilje.

Medicin, corona og den sunde fornuft

Jeg tilhænger af videnskabeligt arbejde, som har resulteret i vacciner på rekordtid og dygtig håndtering af en uforudset pandemi. Men har en sund skepsis overfor medicinalindustrien. Læs hvorfor her.

Senest opdateret: mandag 7. februar 2022

Mundbind og restriktioner er forduftet som dug for solen. Hvilken befrielse. Sverige følger trop.

Et nyt ord debuterede forleden: “Coronapoliti” – i betydningen, at man selv fastholder regler som ikke længere gælder. Og efter et kæmpe pres på os danskere om at blive vaccineret er der nu sået tvivl om, hvorvidt det var rigtigt at vaccinere børn fra fem til 11 år.

Vi almindelige danskere er meget autoritetstro og følger gerne myndighedernes anbefalinger. Så meget, at når restriktionerne lempes, fortsætter vi er egen fri vilje.

Men er det sundt? Er det fornuftigt? Hvad er bagsiden?

Få sund bog med rabat

Du kan nu få Anders Bachs bog  “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere” med stor rabat. Normalpris 199 kroner plus forsendelse. Specialpris for Faglige Seniorer: 165 kroner inklusiv forsendelse.

Bogen giver en enkelt anvisning på, hvordan kost kan forbedre ens helbred med sunde fødevarer. Spis dig mæt og smid de overflødige kilo.

"Den er læst af over 5.000 danskere og mange har fortalt mig, at bogen har ført til varige forbedringer af sundhed og livskvalitet. Det er ikke en kur, men en kursændring, som man kan holde i årevis," fortæller bogens forfatter Anders Bach.

Køb bogen til rabatpris - KLIK

OBS: Når du skal betale, er der en blå tekst lige under prisen, hvor der står "Bruger du klippekort eller rabatkode". Den skal du klikke på og skrive: Faglige Seniorer. Så falder prisen automatisk til 165 kroner.

Den skepsis jeg havde overfor at vælge medicin som løsningen på min diabetes viste sig at holde stik. Medicinen blev overflødig med naturlige kostændringer.

Jeg lavede mit firma med navnet Sund Fornuft. Det stammer fra oplysningstiden. Begrebet rummer en sund naturlig skepsis overfor myndigheder og troen på, at det enkelte  menneske har en naturlig dømmekraft. Begrebet hedder common sense på engelsk.

Forbud og begrænsninger har sin pris

Alle mennesker har en indbygget sans for ret og vrang, og da omikron viste sig meget mindre farlig end de tidligere varianter, undrede en stor del af befolkningen sig over, hvorfor myndighederne ikke ændrede retning, da der nu i manges øjne mere var tale om en influenza.

Det er indlysende, at man skal gøre alt for at beskytte befolkningen fra et dystert sygdomsscenarie.

Men de mange begrænsninger og forbud har også en pris: Social isolation, hjemsendte børn, en angstfuld tilstand af alarmberedskab, økonomiske udfordringer og så udskamning af dem, som har været imod at blive vaccineret osv.

Medicinalindustriens magt

Min skepsis overfor en blind tillid til medicin og lægers anbefalinger er blevet bekræftet under coronaen, og samtidig er jeg tilhænger af videnskabeligt arbejde som har resulteret i vacciner på rekordtid og dygtig håndtering af en uforudset pandemi.

Om Anders Bach

Mindst 285.000 danskere har diabetes og folkesygdommen rammer flere og flere.

Den gode nyhed er, at modsat mange andre sygdomme, kan man gøre utrolig meget selv, ved nogle nemme omlægninger af kost og livsstil.

Det gjorde Anders Bach, da han fik konstateret type 2 diabetes. Efter nogle år med medicin tog han sagen er egen hånd. Han lagde sin livsstil om til sund mad og motion.

Han har skrevet bestseller-bogen ”Sådan – medicinfri og 10 kilo lettere” om vejen til et sundere liv med styr på vægten, diabetes 2 og kolesterol.

Nu formidler han sin viden og personlige erfaringer videre i klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Anders Bach, født i Aarhus, 1962, er kostkonsulent, coach samt foredragsholder. Han driver virksomheden sundfornuft.info med personlig rådgivning, kurser og holder foredrag om kost, livsstil, diabetes 2 og kolesterol.

Du kan læse mere om Anders Bach her

Pfizer som har produceret den vaccine, jeg har fået tre stik af, undersøges lige nu i forhold til de data de har offentliggjort.

Det er meget svært for uvildige at få indsigt og adgang til oplysninger og dermed skaffe sig et retvisende billede. Medicinalindustrien har en historik, hvor adskillige domme har ført til milliardbøder, og læger verden over er nu ved at vågne op og stiller sig kritiske overfor den magt, industrien har opnået på relativt få år.

For almindelige mennesker er det næsten umuligt at vide, hvad der er op og ned. Som når mekanikeren siger at gearkassen i bilen er kaput, må man stole på ham. Det samme gælder forskerne og deres anbefalinger, da man ikke har forudsætning for at stille spørgsmålstegn ved fagkundskaben i specialiserede fag.

Brug din sunde fornuft

Så hvad kan man gøre?

Bruge sin sunde fornuft. Naturlig skepsis hjælper. Man kan sætte sig lidt ind i sagerne. Undersøge, spørge, læse og mærke efter.

Henrik Dibbern som er tidligere formand for de praktiserende læger skriver i min bog “SÅDAN! – Medicinfri og ti kilo lettere”, at man bør have en smiley ordning. Hvis medicinen virkelig gør noget godt, så får den en glad smiley – ellers er den unødvendig. Er listen over lægeordineret forebyggende medicin samtisig kravlet op over fem daglige “kosttilskud”, så skal en rød lampe lyse i din praktiserende læges computer, og der skal kastes et kritisk blik på, om hele cocktailen er nødvendig.

Mange får det langt bedre, når de får færre præparater og meget kan opnås med en overkommelig kostomlægning og moderat motion.

Børn skal ikke være forsøgskaniner

Jeg nåede at få vores ni-årige datter vaccineret en gang og fortrød delvist. Men man tror jo på autoriteterne. Nu skal hun i hvert fald ikke have nummer to.

Det er en stor sejr for videnskaben, at vaccinerne blev udviklet så hurtigt at vi – måske – kan ånde lettet op nu, men med den korte erfaring, hvormed den er sendt i omløb, skal børn ikke være forsøgskaniner.

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Anders Bach om sundhed

Læs flere af Anders Bachs klummer om kost, sundhed og motion i serien "Sund og rask".

Sex, diabetes og alder: Sådan gør du

Stop med at faste: Brug i stedet disse simple råd til vægttab

Se de nemme tip: Sådan får du sunde fødder

For meget medicin? Her er de gode råd mod overforbrug

Får du din skønhedssøvn? Her er 11 gode råd til en god nat i sengen

Den store spiseguide: Skidt og kanel i julemåneden

Er kosttilskud en mirakelkur, der gør dit liv længere

Derfor skal du undgå sukker: Se de skjulte fælder

Pas på sukkeret: Sådan spiser du grønt - uden for meget frugt

Det vidste du ikke om kaffe: Så supersund er den sorte drik

Opdag 16 sunde og lækre alternativer til sommerens søde fristelser

Eksperter anbefaler middelhavs-kost mod diabetes: Dette skal du spise

De bedste tip til seniorer: Derfor er protein din krops superhelt

Sådan banker du dit kolesterol-tal i bund

Tørst, træthed og tissetrang: Måske har du snigende sygdom

Her er maden der holder dig sund, rask og rørig

Vi er mere raske end vi tror

3 gode råd: Sådan undgår du diabetes

Sådan holder du dig i topform gennem vinteren

Sådan forsøder du livet uden for mange kalorier

8 tip til lækre og sunde sommerhapsere

9 gode grunde til at spise mere kål

Mæt uden mellemmåltider: Derfor skal du ikke smide kul i din krop

Spar penge: Her er 3 kosttilskud du kan nøjes med

Medicin, corona og den sunde fornuft

Olie og fedt: Derfor skal du gøre som Sophia Loren

12 gode råd til et sundt nytårsforsæt

Opskriften på en fed jul med færre kalorier

Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg

Knæk nøden: Hvilke snacks er sunde og usunde?

Smør og gode olier: Derfor er det superfedt

Undgå at tælle får: Se 16 ting, der afgør din søvn

Sol, sommer og den syndige sprut

Spis mad som mormor lavede det

Træningstips til strandløver og badeprinsesser

Medicin gør os mere syge

Først kostændring, så træning!

Vælt kostpyramiden

 

Først publiceret: mandag 7. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 7. februar 2022 kl. 11:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.