Dronningen er flyttet ombord på Dannebrog i den periode, hvor hun skulle have været i Grønland.

Kongeskibet er dronningens flydende slot

I stedet for at genåbne et af slottene og indkalde personale fra ferie, er dronningen flyttet ombord på Dannebrog i den periode hun skulle have været på Grønland.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Dronning Margrethe sejler løs i de indre danske farvande med kongeskibet “Dannebrog”, efter at skibet er blevet repareret.

Det mere end 90 år gamle skib har haft et dobbelt motorstop af uvisse årsager, men det er nu løst.

“Og det er vigtigt for dronningen, at skibet igen sejler, for det årlige sommertogt med skibet fra 1931 spiller en vigtig rolle i dronningens årlige program”, fortæller historiker med ekspertise i kongehuset Lars Hovbakke Sørensen.

“Dannebrog er en af de vigtigste folkelige traditioner i det danske kongehus. Ved siden af dronningens nytårstale er det nok noget af det vigtigste, og skibet er indrettet, så dronningen føler sig hjemme”, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Den kongelige beboelse rummer dronningens arbejdsværelse, spisesalon, fællessalon, soverum med mere.

Hun har taget personligt del i skibets indretning, valg af møbler og generel udrustning. Den kongelige afdeling rummer møbler og udrustning fra det forudgående kongeskib fra 1879.

Skibet er som et slot

“Man skal opfatte kongeskibet som et af slottene, som dronningen har. Det har en dobbeltfunktion. Det skal være et festligt indslag, når hun besøger en by, og den anden funktion er jo altså, at det er hendes hjem. Man skal opfatte det som et flydende slot”, siger han.

“Efter maskinproblemerne har skibet nu gennemgået 100 timers sejlads, og der er indsamlet data, der er videregivet til Forsvaret, som forsøger at finde årsagen til motorproblemerne, fortæller chefen for kongeskibet”, kommandørkaptajn Peter Schinkel Stamp.

Kongeskibet Dannebrog bliver i disse uger testsejlet i dansk farvand, hvor vejret og vandet er mere roligt, og drift-testen kan sagtens gennemføres med majestæten ombord.

Ville ikke genåbne et slot

Så derfor har dronningen valgt at tage residens på kongeskibet, som alligevel inden turen til Færøerne, var blevet gjort klar til at have dronningen ombord i flere uger og ladet med madvarer, drikkevarer og dronningens personlige ejendele, skriver Billed-Bladet.

Inden turen til Færøerne havde dronningen residens på Gråsten, men da majestæten rejste blev slottet “lukket ned”. Og for ikke at skulle åbne ét af slottene helt med personale og alt hvad det kræver, når dronningen bor på slottet, var det oplagt at tage residens på Dannebrog.

Fra 9.-16.august er kronprinsen regent, og måske er det den uge hvor dronningen tager på privat besøg ned til sin yngste søn, prins Joachim.

Efter ferien i Frankrig skal dronningen igen bruge kongeskibet, idet dronningen fra 30.august til 1. september gennemfører sommertogt til Thisted, Esbjerg og Fanø.

Først publiceret: onsdag 28. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.