Især seniorer er glade for de mange nye bilmodeller, der kører på el.

Det skal du vide, før du køber el-bil

Hvor langt kører du? Hvor mange skal du have med i bilen? Og hvor kan du få den opladet? Der er mange forhold du skal tage med i betragtning, før du beslutter dig for at købe elbil.

Senest opdateret: søndag 14. november 2021

Der er snart tæt på 100.000 el- og hybridbiler på da danske veje. Men de slås om pladsen med de 2,5 millioner almindelige benzin- og diesel-biler.

Især seniorerne er en gruppe, som strømmer over til el- og hybrid biler, selv om ventetiden på en ny af slagsen er lang for øjeblikket.

Der er selvfølgelig mange ting, du skal undersøge før du beslutter dig til at skifte benzin-bilen ud med en elektrisk af slagsen.

Hvor lang skal du køre?

Hvor langt kan elbilen køre på en opladning, og matcher det dit daglige behov? Kan du komme hele vejen på tværs af landet, når du skal besøge familie og venner, eller skal du stoppe undervejs og lade op? Og kan du finde opladning undervejs.

Hvor stor skal bilen være?

Der er ofte kun plads til to personer på bagsædet af en elbil, mens andre nyere benzinbiler har plads til tre. Du kan dog sagtens få elbiler med plads helt op til 7 personer.

Hvor god er garantien?

Elbiler har selvfølgelig også to års garanti. Men der er ofte en udvidet garanti på elbiler, og det er en god ting at sætte sig ind i, hvad der er dækket og hvor længe du er dækket i forhold til de mærker i elbiler. Bilist-organisationen FDM siger, at du især skal kigge på garantien fra importøren eller fabrikken på elbil-delene, som lader, inverter, elmotor og batteri. Udskiftning af bilens batteri kan være en bekostelig affære.

Hvordan kan du lade bilen?

Hvis du bor i hus, kan du få en lader til bilen derhjemme.

Hvis du bor i lejlighed, er du måske heldig, at der er opsat ladere i p-kælderen eller i p-pladserne ved ejendommen.

Hvis der ikke er sådan nogle ved din etage-ejendom, skal du bruge offentlige ladere.

Der er mange forskellige abonnementsordninger og rabatpakker på markedet, som du kan bruge, når du skal oplade din bil.
Så find ud af hvordan og hvornår du har mulighed for at lade din bil: Kan det være hjemme, eller på arbejdspladsen eller måske i indkøbscentret?

Du kan få hjælp til at finde den rigtige løsning for dig HER på ladepris.dk.

Hvor hurtigt skal bilen lades?

Hvis du lader hjemme, skal du bruge et type-2 stik. Det kommer med alle bilerne. Men sørg for at få en type-3 stik også. Det giver nemlig en hurtigere opladning, og det kan du får mulighed for iblandt. Der kommer flere og flere steder, hvor du kan hurtig-lade.

Et tredie stik, som du også skal sikre dig, følger med bilen, er et “hurtigladestik”, og det mest almindelige er CCS-Combo. På en hurtigladestation kan du typisk lade fra 10 til 80% på cirka 20 minutter.

Hvis du køber en brugt el-bil, skal du være opmærksom på, om du i stedet for “hurtigladestikket” CCS-Combo får stikkt “ChaDeMo”. Det er et japansk standardstik til hurtigladning, som er ved at blive udfaset i vores del af verden.

Kan du undvære en trækkrog?

Elbiler er normalt ikke godkendt til anhængertræk, og hvis de er, så er det meget mindre vægt (som f.eks. en trailer med affald), end du er vant til fra benzinbiler, hvor du kan bruge anhængertrækket til campingvogn og store flyttelæs.

Kortere ture om vinteren

En elbil kører 20-50% kortere på en opladning om vinteren sammenlignet med om sommeren. Især hvis du bruger varmeblæser, varme i ruden og andet elektroniske finesser i bilen. Det aflader hurtigt strømmen i bilens batteri.

Hvad er en hybridbil?

En elbil kører alene på el og bliver ladet med et elstik, når batteriet er kørt tør.

En hybridbil har et batteri, der bliver opladt af benzinmotoren, når du kører i bilen. Bilen kører altså de første kilometer på el. En hybridbil er især god i bilen, hvor du starter og stopper mange gange.

Der findes også en plugin-hybridbil, som kører på både el og  forbrændingsmotor. Batteriet oplades ligesom på en elbil. Batteriet er bare så lille, at det normalt kan række op til 50-80 km. Når strømmen slipper op, så slår benzinmotoren til.

Kør grønt

Er du benzin-bilist, så kender du sikker de mange tricks til at køre længere på literen. Sådan er det også med elbiler.

Når du lader bilen op, så skal du samtidig sørge for at køle luften ned eller opvarme luften i bilens kabine. I den situation har du nemlig stikket i strøm fra en kontakt.

Sænk farten. Når du fordobler farten, så firedobles elforbruget, fordi luftmodstanden bliver større. Så hvis batteriet er i bund, skal du væk fra motorvejen.

Og endelig: Jo større vægt i bilen, jo mere strøm skal bilen bruge på at køre. Så overvej om svigermor eller hunden skal med på turen.

Først publiceret: tirsdag 7. september 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. november 2021 kl. 10:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.