Siden han var 58 år, har nu 66-årige Henrik Lyng Clausen søgt op mod 2.000 job. Men han føler, at han bliver sorteret fra på grund af alder. Her et feriebillede med hunden, en Chodsky Pes, som han går 7-10 kilometer med hver dag.

66-årige Henrik har søgt næsten 2.000 job: Du er for gammel

Alder er årsagen til, at jeg bliver afvist til job, oplever 66-årige Henrik Lyng Clausen. Han har søgt op mod 2.000 job siden han mistede sit arbejde i IT-branchen.

Senest opdateret: tirsdag 21. september 2021

Det er ikke kvalifikationer, der mangler, når Henrik Lyng Clausen søger job.

Men alderen er et handicap.

Sådan føler han det i hvert fald.

For på trods af op mod 2.000 ansøgninger, bliver den 66-årige jyde ikke indkaldt til samtale. Han oplever i stedet at blive sorteret fra til fordel for yngre ansøgere.

Hver 5. virksomhed: Nej til ældre

TV2 har offentliggjort en undersøgelse fra Konsulenthuset Ballisager.

Her svarer 19 procent af de adspurgte virksomheder, at de har sorteret ud fra alder.

Især private virksomheder sorterer ansøgere. Her er det hver fjerde virksomhed. 14 procent af offentlige virksomheder svarer, at de har sorteret ud fra alder.

Ifølge forskelsbehandlingsloven er det forbudt at diskriminere ansøgere til et job på grund af alder.

”Det er da tankevækkende, at det virker helt umuligt, fortæller Henrik Lyng Clausen.

Karriere i IT-branchen

Han blev afskediget efter et langt arbejdsliv i IT-branchen, da han var 58 år. Med et imponerende CV som blandt andet IT-operatør, programmør og IT-driftplanlægger.

Siden har han taget stort buskørekort, krancertifikat og hænger-kort til lastbil.

”Jeg har kun fået de job, hvor jeg selv er mødt op og hvor arbejdsgiveren kunne se, at jeg ikke var døden nær. Mens de mange skriftlige ansøgninger ikke har givet pote,” fortæller Henrik Lyng Clausen.

Når han personligt er mødt op, har det ført jobs med sig som blandt andet chauffør og på et lager. Men jobbene var kun midlertidige.

Bittert at blive vraget

I foråret var der gevinst. Han fik et job som vikar for en chauffør i en kommunal madservice-ordning.

Men da jobbet blev ledig, blev han vraget. Til fordel for en godt 20 år yngre kvinde, fortæller Henrik Lyng Clausen.

”Jeg havde haft en sygedag efter en måned. Det var alt. Men jeg havde været åben om, at jeg skulle opereres i galdeblæren. Til ansættelsessamtalen blev der refereret til, at ”Jeg skulle tænke på mit helbred.” Og så gik jobbet til en yngre,” fortæller han.

Det er bittert, lyder det:

”Jeg lukkede et hul i 4 måneder, og så blev jeg vraget.”

Det er ikke i orden

Om 11 måneder kan Henrik Lyng Clausen gå på folkepension, men det er han ikke tilfreds med.

”Jeg har været så klar til at tage arbejde. Men det har været helt umuligt som senior. På trods af mine kvalifikationer fra IT-branchen og de mange kurser, jeg har taget efterfølgende. Jeg har søgt alle mulige slags job, men må bare sige, at alderen er stået i vejen,” lyder det.

Oplevelsen af at blive sorteret fra på grund af dåbsattesten, irriterer den 66-årige jobsøger.

”Jeg har aldrig følt mig så fit og frisk. Alligevel er jeg kasseret. Det er ikke i orden,” siger Henrik Lyng Clausen.

Klar til job i morgen

”Når man så har prøvet det igen og igen, må jeg erkende, at lysten til at være fleksibel og imødekommende mindskes. Men kommer der et job i morgen, så er jeg klar,” siger han og oplyser, at det helst skal være et job, hvor han kan hjælpe andre.

”Det er så givende at arbejde med andre mennesker,” lyder det fra Henrik Lyng Clausen.

Senior-direktør: Jeg bliver så trist

De oplevelser, som Henrik Lyng Clausen har haft som jobsøgende senior de seneste otte år, overrasker ikke Palle Smed, direktør i ældreorganisationen Faglige Seniorer.

“Men jeg bliver rigtig trist over Henriks historie. Der finder en udbredt aldersdiskrimination sted på arbejdsmarkedet,” konstaterer han.

Palle Smed peger på, at virksomheder ikke kan råbe på arbejdskraft det ene øjeblik og afvise ældre medarbejdere i det næste.

“Det er rystende utroværdigt, og det ville klæde arbejdsgiverne at tage opgaven alvorligt og sætte sig i spidsen for en kulturændring, sådan at vi får vendt udviklingen.”

Komplet vanvittigt

“Regeringens Seniortænketank dokumenterede for et par år siden, at diskriminationen også finder sted på Jobcentret, som lægger de ældre nederst i bunken. For de ældre ledige betyder det, at de alt for ofte ender i langtidsledighed. Det er jo helt uanstændigt”.

“Så vi står med et alvorligt problem. Og at noget menneske skal skrive op mod 2.000 ansøgninger vidner om er jobformidlingssystem, der de brudt sammen. Det er jo komplet vanvittigt,” siger Palle Smed.

Er du blevet diskrimineret? Tip nyhedsbrevet

Har du oplevet at blive diskrimineret på grund af alder, når du har søgt job, eller er du blevet opsagt - så tip Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Ring til redaktør Brian Pabst på mobil 4030 5066 eller send en mail til bp@fagligsenior.dk - så bliver du kontaktet.

Henrik stod frem - læs hans historie:
66-årige Henrik har søgt næsten 2.000 job: Du er for gammel

Først publiceret: onsdag 8. september 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 21. september 2021 kl. 17:32

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.