Nu skal du have mere overskuelige informationer, når du vil tage et realkreditlån.

Lån i tide som senior: Nu nemmere at sammenligne tilbud

Hvis du ønsker et nedsparingslån i dit hus eller lejlighed eller et andet realkreditlån, så skal banken eller realkreditinstituttet fremover give dig 5 vigtige og overskuelige tal.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Det kan være svært for pensionister at få et lån. Det fortæller kunder til direktør John Halse Petersen fra det uafhængige rådgivningsfirma Finanshuset Viborg. Derfor er det godt for seniorer at tænke over behovet for lån i tide, mens de stadig arbejder. Og nu er det blevet nemmere at overskue de tilbud, som bank eller realkreditinstitut kommer med.

Fra 1. oktober skal der nemlig allerførst i papirerne være et simpelt låneoverblik. Det skal give fem vigtige tal, blandt andet det samlede beløb, der skal betales tilbage.

Dermed får kunderne nemmere ved at sammenligne tilbud fra forskellige banker og pengeinstitutter. De kan nemmere pejle sig ind på den billigste løsning

”Et lånetilbud kan være en moppedreng med mange sider, og det kommer nemt for mange til at virke uoverskueligt. Det skal det nye simple låneoverblik med de fem tal råde bod på,” siger Brian Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

5 ting, du skal have at vide om boliglånet

Det nye, simple låneoverblik skal placeres forrest i tilbuddet på realkreditlånet.

De fem nøgletal er:

  • Hvad du i gennemsnit skal betale før skat hver måned de første 12 måneder
  • Hvad banken/realkreditinstituttet/ejendomskreditselskabet tager i gebyr for at oprette lånet
  • Hvad du betaler i bidrag til realkreditinstituttet og rentetillæg til banken de første 12 måneder
  • Hvad du samlet skal betale tilbage i lånets løbetid
  • Hvad debitorrenten og de årlige omkostninger i procent er (ÅOP)

Kilde: forbrug.dk 

Forskel på omkostninger på lån

Nykredit, Realkredit Danmark, Totalkredit eller … Realkreditlån kan virke meget ens. Men der er forskelle. Det har det uafhængige blad ”Forbrugerrådet Tænk Penge” dokumenteret her i august i år. Priserne er forskellige.

Bladet konkluderer, at alle realkreditlån har høje gebyrer. Men nogle mere end andre. Ud fra forudsætningerne kårer ”Forbrugerrådet Tænk Penge” Nykredit/Totalkredit som vinder i testen målt på omkostninger.

Pres din bank eller kreditforening

Med de nye regler om fem nøgletal kan enhver nu se, hvem der kan give lige dem det billigste lån til deres behov. Det gælder om at tage forskellige tilbud hjem og så sammenligne.

”Måske kan man også presse banken til at sænke omkostningerne. Det er i hvert fald noget, der kan forhandles om,” opfordrer John Halse Petersen.

Populært lån: 30-års afdragsfrihed

Finanshuset Viborg har mange kunder i senioralderen, der vælger at tage en ny slags realkreditlån med op til 30-års afdragsfrihed. Det udbydes efterhånden af alle realkreditinstitutter og fås med både fast rente og variabel rente.

”Hvis folk tager sådan et lån, inden de går på pension, så kan de bruge det i den første del af pensionisttiden. De kan så udskyde udbetaling af for eksempel ratepensioner og også gemme alderspension til senere,” siger John Halse Petersen.

”Ved at udskyde ratepensionerne til senere, bliver de forrentet i længere tid. Desuden kan man måske få mindre modregning i pensionstillægget her og nu,” nævner John Halse Petersen

Han tilføjer, at nogle af pengene fra et lån også kan bruges til reparationer på huset, så de ikke pludselig kommer i pensionisttiden.

 

Først publiceret: torsdag 14. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.