Du skal ikke være i tvivl: Vaccinen beskytter mod corona og risikoen for at blive smittet og indlagt er langt lavere end for uvaccinerede.

Uvaccinerede i størst risiko for at blive ramt og indlagt med corona

Risikoen for at blive smittet og indlagt med corona er større for uvaccinerede end for vaccinerede, fastslår Statens Serum Institut.

Senest opdateret: søndag 14. november 2021

Der er størst risiko for at blive smittet med corona og indlagt, hvis du ikke er vaccineret.

Det slår Statens Serum Institut fast, efter at historier i pressen har antydet det modsatte.

Selv om antallet af indlagte er størst blandt danskere, der er blevet vaccineret, så er det de uvaccinerede der er størst risiko for smitte og indlæggelse, oplyser Statens Serum Institut på baggrund af tal fra et dashboard, der netop er lanceret.

”Tallene på det nye dashboard om gennembrudsinfektioner viser, at der forholdsmæssigt er markant flere indlagte med covid-19 og covid-19-smittede blandt uvaccinerede, end der er blandt vaccinerede i samme aldersgruppe,” oplyser Statens Serum Institut.

Skal sammenligne pr. 100.000

I Danmark udgør gruppen af vaccinerede, som er mindst 12 år, og som forventes at have fuld effekt af vaccinen over 75 procent af befolkningen. Det svarer til over 4.397.832 personer.

Der er derfor antalsmæssigt flere vaccinerede, blandt bekræftede corona-tilfælde og blandt indlagte med corona.

”Men man kan altså ikke sammenligne tal for henholdsvis smittede og indlæggelser blandt vaccinerede, uvaccinerede og påbegyndt vaccinerede personer ved hjælp af antal. I stedet skal man sammenligne tallene pr. 100.000 personer i de tre grupper”, lyder forklaringen fra Statens Serum Institut.

Det viser opgørelsen

  • Der er 3,7 gange flere smittede pr. 100.000 blandt de uvaccinerede end blandt de vaccinerede.
  • Der er 7 indlagte for hver 100.000 personer, som er uvaccinerede.
  • Til sammenligning er der kun 1,5 indlagte for hver 100.000 personer blandt dem, der er vaccineret.

”Derfor er der markant flere indlagte med covid-19 pr. 100.000 og bekræftede tilfælde pr. 100.000 blandt uvaccinerede, som er mindst 12 år gamle, end der er blandt vaccinerede med forventet fuld effekt i samme aldersgruppe pr. 100.000,” lyder forklaringen fra Statens Serum Institut.

Se tallene fra Seruminstituttets dashboard HER

Først publiceret: onsdag 20. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. november 2021 kl. 10:49