Når man ikke er forpligtet af børn og partner, har man friheden til at skabe præcis den ferie, man ønsker.

Ferie alene? Sådan bliver det en god oplevelse

Har du ikke en partner at rejse med, eller har du bare lyst til at opleve verden på egen hånd? Med de rette forberedelser kan det sagtens blive en god tur.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Sommeren er på sit højeste, og det samme er danskernes rejselyst.

Mange par, familier og venneflokke støver i disse dage det rødbedefarvede pas af og bruger ferien på at besøge alverdens rejsemål.

Men selv om man er solo, kan det alligevel være en god oplevelse at rejse alene ud i verden. Det påpeger parterapeut og forfatter Katrine Axholm.

“Man kommer ud i verden, bliver stimuleret og møder måske andre mennesker,” siger hun.

Start i det små

Ifølge Danmarks Statistik er lidt over halvanden million af de voksne danskere enlige. For dem kan sommerferien føles rigtig lang, hvis de sidder alene i et hus eller en lejlighed.

“Hvis man synes, at tanken om at rejse alene er grænseoverskridende, kan man starte med at øve sig i det små og tage alene ud at spise eller gå i biografen,” foreslår Katrine Axholm.

“Ellers udbyder mange rejseselskaber singlerejser både med og uden børn, hvor man rejser med andre singler, man ikke kender i forvejen,” siger hun.

Friheden til egen ferie

Har man mod på at planlægge rejsen og give sig afsted alene, er det bare om at nyde de fordele, som en solorejse også indebærer.

“Når man ikke er forpligtet af børn og partner, har man friheden til at skabe præcis den ferie, man ønsker. Der er ingen, man skal gå på kompromis med. Typisk vil man også være mere åben over for at møde nye mennesker, når man rejser alene,” siger Katrine Axholm.

Evaluerer undervejs

Inden man begiver sig afsted på ferien, foreslår hun, at man reflekterer over, hvad man vil med ferien, så man får planlagt den bedst mulige rejse.

Derefter kan man begynde at planlægge og finde det rejsemål, hvor det er muligt at få den oplevelse, man drømmer om.

“Når du først har begivet dig afsted på rejsen, så evaluer løbende med dig selv. Savner du noget? Skal du være bedre til at opsøge folk? Du er nemlig selv ansvarlig for at skabe den gode rejse,” fortæller Katrine Axholm.

Planlæg hjemmefra

Tine Haslam Nielsen driver rejsebloggen “A World to Explore”. I sit 32 år lange liv har hun besøgt 45 lande. Omkring halvdelen af dem som solorejsende.

“Rejser man alene første gang, er det en god idé at have planlagt store dele af rejsen hjemmefra. Det giver tryghed, men ofte kan de bedste oplevelser ikke planlægges hjemmefra, så book gerne med mulighed for afbestilling. Lad være med at overfylde programmet. Lad der være plads til spontane indfald og invitationer fra lokale og andre rejsende,” fortæller hun.

Lærer sig selv bedre at kende

Tine Haslam Nielsen opfordrer til, at man tænker over, hvor man vælger at overnatte, hvis det skal være nemt at finde selskab på rejsen.

“Gennem Airbnb og på en bed and breakfast kan man også være heldig med en social vært,” siger hun.

Selv om det kan være en udfordring at begive sig ud i verden på egen hånd den første gang, kan det ifølge Tine Haslam Nielsen også være en kærkommen chance for at lære sig selv bedre at kende.

“At rejse alene er ikke så farligt, som mange tror. Stol på din mavefornemmelse, man kan meget mere, end man tror,” slutter den rejseerfarne kvinde.

Har du et tip til at holde single-ferie?

Har du gode råd og tip, hvis man overvejer at holde single-ferie? Del med andre på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 18. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.